Arvio: Netflixin avaruusjännärissä on häiritsevä epäkohta, jota katsojan on vaikea olla huomaamatta

Stowaway tuli Netflixiin 22. huhtikuuta.

Kolmen astronautin kaksivuotinen miehitetty lento Marsiin ja takaisin vaikeutuu jo ensimmäisenä päivänä, kun aluksen uumenista löytyy tajuton teknikko.

Tällaista ongelmaa ei tietenkään tosielämässä tulisi, sillä on varmaa, että kaikki tarkistetaan perusteellisesti ennen lähtölaukaisua. Elokuva yrittää saada katsojan unohtamaan tämän epäkohdan nopeasti, ja jossain määrin siinä onnistutaankin.

Pian katsojalla on muutakin pohdittavaa, sillä alus on mitoitettu kolmelle matkustajalle. Vähäinen happi muodostuu ongelmaksi, eikä aluksen polttoaine riitä kääntymään takaisin maahan.

On selvää, että jos joku heistä on uhrattava, niin sen täytyy olla se, jolla ei ole avaruuslennoista minkäänlaista kokemusta. Dialogipainotteisen elokuvan hahmot tietävät, että jonkun toisen elämä on poikkeustilanteessa arvokkaampi kuin toisen.

Netflixin Stowaway on astetta ansiokkaampaa scifidraamaa, mutta pelkästään lokaationsa puolesta hieman klaustrofobisempi toteutus olisi ollut toivottua. Koko elokuva nimittäin tapahtuu kyseisessä ahtaassa aluksessa (ja hieman sen ulkopuolellakin), eikä se edes yritä olla toiminnallinen.

Näyttelijöitäkin on vain neljä, joista tunnetuimpina Oscar-ehdokkainakin aiemmin olleet Toni Collette sekä Anna Kendrick.

Tero Heikkinen

Tähdet ★★★

YouTube video