Tänään tv:ssä: Onko tässä kaikkien aikojen kuumin Kissanainen?

Tänään televisiossa nähtävä Tim Burtonin Batman Returns (Batman – paluu) on paitsi kenties parhain moderneista Batman-elokuvista, se toi ensimmäistä kertaa sitten 60-luvun valkokankaille mystisen ja houkuttelevan Kissanaisen. Selina Kylen salaperäisessä roolissa on vuosien varrella pyörähtänyt monia kandidaatteja, vaan kuka on heistä kaikkein parhain?

Teksti: Jari Setälä

Batman-sarjakuvien mytologiassa yksi kieltämättä kiehtovimpia hahmoja on aina ollut, esittämistavasta toki riippuen, Kissanainen. Batmanin ja Kissanaisen suhde on ollut monimutkainen, tietynlainen viha-rakkaus-suhde.

Kissanainen on aina kuitenkin näyttäytynyt paitsi mystisenä ja houkuttelevana, myös synkkänä ja arvaamattomana. Sarjakuvien, animaatioelokuvien ja tv-sarjojen tulkinnoissa Kissanainen on esitetty niin sekä leikkisänä murtovarkaana kuin hyväksikäytön uhriksi joutuneena riivattuna kostajanakin. Kissanaisen alter egon alle kätkeytyy myös Selina Kylen kompleksinen ja arvoituksellinen persoona.

Valkokankaalla ja tv-ruudussa Kissanaista on esittänyt peräti kuusi eri naista.

1960-luvun tv:n camp-klassikoksi muodostuneessa Batman-sarjassa Kissanaisen roolia kävi tulkitsemassa peräti kolme eri näyttelijätärtä: Eartha Kitt, Julie Newmar ja Lee Meriwether (heistä tosin Meriwether esiintyi ainoastaan vuoden 1966 Batman-elokuvassa).

Tim Burton herätti vajaat 30 vuotta myöhemmin hahmon henkiin mestarillisessa, goottilaiskuvaston värittämässä tulkinnassaan Batman Returns (1992). Siinä Kissanaista näytteli ikimuistoisella tavalla Michelle Pfeiffer.

Vuonna 2004 Kissanaista tulkitsi myös Halle Berry varsin unohtamisen arvoisessa tekeleessä nimeltä Catwoman. Berry esitti Patience Phillips -nimistä naista, joka muuntautui lopulta tiukkaan mustaan pukeutuvaksi kostajaksi. Tällä Kissanaisella ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä Batmanin saati Gotham Cityn kanssa, vaan leffaan oli napattu ainoastaan nimi ja hiukan alkuperäisen hahmon ulkonäköä.

Christopher Nolan toi Burtonin tavoin Kissanaisen jälleen uudella tavalla henkiin omaan Batman-trilogiaansa. The Dark Knight Rises -leffassa Selina Kyleä tulkitsi Anne Hathaway.

Mutta nyt varsinaisen kysymyksen äärelle. Ken on heistä kaikkein kuumin ja paras Kissanainen?

Ota siis mukava asento ja palauta kukin näistä synkistä viettelijättäristä mieleesi oheisten videopätkien avulla.

Eartha Kitt:

Julie Newmar:

Lee Meriwether:

Michelle Pfeiffer:

Halle Berry:

Anne Hathaway:

Batman – paluu esitetään Subilla sunnuntaina 27.12.2015 klo 21.00.