”Mikset tee itse?” – ahkera ohjaaja kyseenalaistaa kriitikoiden työn

Kill List ja Sightseers -elokuvatkin ohjannut Ben Wheatley on Flick Reelin haastattelussa pohtinut kriitikoiden roolia taiteessa, eikä ohjaajalta löydy ymmärrystä ihmisille, jotka puhuvat sen sijaan, että tekisivät itse.

”Se on työ, jota en haluaisi tai johon pyrkisin. Luovana henkilönä uskon, että sinun pitäisi tehdä asioita. Se on se haaste. Muiden ihmisten teoksista puhuminen on outoa. Mikset tee itse? Ja jos et, niin miksi sinulla pitäisi olla oikeus valittaa muiden teoksista ennen kuin olet astunut heidän kenkiinsä?”, Wheatley kyseenalaistaa.

”On paljon kriitikoita, joista pidän, mutta en ymmärrä sellaista suhdetta taiteeseen, jossa voit vain puhua siitä ilman, että luot sitä.”

Wheatley sanoo itse lopettaneensa tyhjän huutelun ja kritisoinnin aloitettuaan itse elokuvien tekemisen.

”Olen niin onnekas ollessani sen ikäinen, etten voinut vuodattaa elokuvista ja laittaa sitä kaikkea Twitteriin ja keskustelupalstoilla ikuisiksi ajoiksi. Heti kun sain ensimmäisen elokuvani tehtyä, älysin, että aika, jolloin katsoin elokuvia ja huusin elokuvatekijöiden olleen kamalia, olivat todella harhaanjohdettuja. On todella, todella vaikeaa tehdä jotain edes pätevää. Rauhoituin välittömästi. En ole enää niin tuomitseva”, Wheatley sanoo.

Wheatleyn uusin elokuva on J.G. Ballardin romaaniin perustuva High-Rise, jonka pääosassa nähdään mm. Tom Hiddleston (kuvassa) ja Sienna Miller. Ohjaaja on saanut valmiiksi myös seuraavan elokuvansa, Martin Scorsesen tuottaman Free Firen.

(Episodi/ML)

Aiheeseen liittyvät jutut