Berlinale julisti voittajat – palkintojaan he saavat odottaa

Nyt jo 71. kerran järjestetyt Berliinin elokuvafestivaalit juhlittiin pelkästään netissä niin kuin monet muutkin festivaalit tänä vuonna. Viiden päivän intensiivisen näyttöpäätetuijottelun suurimmaksi huomioksi jäi se, miten paljon mieluummin sitä istuu kunnon tuolissa elokuvateatterissa kuin kyhjöttää toimistopallilla ahterinsa kipeäksi.

Berlinalen kilpasarjaan oli valittu 15 elokuvaa ympäri maailman, joista kansainvälinen tuomaristo (Ildikó Enyedi Unkarista, Gianfranco Rosi Italiasta, Jasmila Žbanić Bosnia Herzegovinasta, Mohammad Rasoulof Iranista, Nadav Lapid Israelista ja Adina Pintilie Romaniasta) valitsivat parhaimmat.

Kultaisen karhun voitti romanialaisen Radu Juden ohjaama Babardeală cu bucluc sadu porno balamuc (Bad Luck Banging or Loony Porn). Se kertoo naisopettajasta, jonka henkilökohtainen video hänen omista petipuuhistaan päätyy nettiin koko kansan töllisteltäväksi. Ohjaaja on palkittu Berliinissä aiemminkin: hän sai Hopeisen karhun vuoden 2015 elokuvastaan Aferim!.

Tällä kertaa Hopeisen karhun voitti japanilaisen Ryusuke Hamaguchin ohjaama romanttinen draama Guzen to sozo (Wheel of Fortune and Fantasy). Tuomaristo palkitsi myös lähes nelituntisen, Maria Spethin ohjaaman dokumentin Herr Bachmann und seine Klasse (Mr Bachmann and His Class), joka kertoo valloittavasti koululuokasta ja sen opettajasta.

Parhaan ohjaajan palkinnon sai unkarilainen Dénes Nagy toiseen maailmansotaan sijoittuvasta elokuvasta Természetes fény (Natural Light). Aiempina vuosina Berliinissä on jaettu erikseen mies- ja naispääosapalkinnot, mutta nyt astuttiin uuteen aikakauteen. Palkintoja jaettiin vain yksi ja sen sai Maren Eggert (kuva) roolistaan Maria Schraderin ohjaamassa romanttisessa tieteistarinassa Ich bin dein Mensch (I’m Your Man). Paras sivuosa -palkinto meni Lilla Kizlingerille elokuvasta Rengeteg – mindenhol látlak (Forest – I See You Everywhere).

Hopeisen karhun parhaasta käsikirjoituksesta sai eteläkorealainen Hong Sangsoo elokuvasta Inteurodeoksyeon (Introduction, kuvituskuva), ja poikkeuksellisesta taiteellisuudesta palkittiin meksikolainen leikkaaja Yibrán Asuad elokuvasta Una película de policías (A Cop Movie).

Kaikki voittajat julistettiin nyt mutta virallisesti palkinnot jaetaan vasta kesällä Berlinalen järjestäessä erikoistapahtuman 9.–20. kesäkuuta. Sen toivotaan voivan jo olla avoin yleisölle.

(EPISODI/Timo Kuismin)

Aiheeseen liittyvät jutut