Black Panther on uuden ajan supersankari – ”Hän on kuningas”

Marvel-studion uudessa supersankaritarinassa seurataan T’Challaa, joka palaa kuningasisänsä kuoleman jälkeen kotimaahansa Wakandaan. T’Challa on eristäytyneen, teknisesti kehittyneen Wakandan kruununperillinen, mutta voimakas vanha vastustaja haastaa hänet niin kuninkaana kuin supersankari Black Pantherina. Tekijöilleen elokuva on ollut voimaannuttava projekti monellakin tapaa.

Tosielämän kaksi urheilijanimeä ja yksi musiikkilegenda olivat rooleja, joilla Chadwick Boseman vain muutamalla ensimmäisellä elokuvallaan kiinnitti Hollywoodin huomion. Huomion tuoma ensimmäinen spektaakkeli ei ehkä ollut kovin kummoinen, vaikka Gods of Egypt pöyristyttävässä hölmöydessään viihdyttääkin.

Gods of Egypt oli kuitenkin vain alkua. Lopullinen ponnahduslauta maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen oli Black Pantherin rooli. Se alkoi sivuosasta Marvelin vuoden 2016 Captain America: Civil War -jättihitissä. Samanlainen rooli odottaa huhtikuussa ensi-iltansa saavassa supersankarien kokoontumisajoissa, Avengers: Infinity Warsissa. Sitä ennen hahmo saa kuitenkin oman nimikkoelokuvansa.

Michael Jordanille elokuva on jo kolmas yhteistyö ohjaaja Ryan Cooglerin kanssa. Molemmat nousivat yleiseen tunnettuuteen yhdysvaltalaisia kuohuttaneeseen tositapahtumaan perustuvalla Fruitvale Stationilla, ja kummankin lopullinen läpilyönti tapahtui nyrkkeilyelokuvalla Creed: The Legacy of Rocky. Black Pantherin jälkeen Coogler ja Jordan tekevät taas tositarinaan perustuvan draaman Wrong Answer.

12 Years a Slave –elokuvasta sivuosa-Oscarin voittanut Lupita Nyong’o on Nakia, Wakandan etuja ajava vakooja. Hänellä on myös maalle omistautumista häiritseviä tunteita uutta hallitsijaa kohtaan.

Bosemanin tunsi osan Marvel-universumin muista hahmoista lähinnä elokuvien kautta, mutta Black Panther oli tutumpi.

– En sinänsä keräillyt sarjiksia, mutta luin Black Panther -lehtiä. Ja katsoin Reginald Hudlinin tv-animaatiosarjaa, Boseman kertoo.

Jordan sen sijaan oli lapsesta asti ollut Marvel-fani, ja universumi oli tuttu sarjakuvista.

– Suosikkihahmojani olivat X-Menit. Wolverine vaikutti minuun syvästi, samoin Magneto. Minusta oli hienoa, miten hän oli valmis tekemään mitä vain saadakseen aikaan muutosta. Samalla hänessä oli inhimillinen puoli. Hän toimi aidan molemmilla puolilla, mikä ei ole yleistä. Hänellä vain oli eri filosofia kuin Charles Xavierilla.

Näin ollen myös Black Panther oli hänelle erittäin tuttu hahmo.

– Skidinä halusin olla Black Panther, ihailin häntä koko lapsuuteni. Joten on aika mahtavaa olla edes jollain tavalla mukana hänen tarinassaan valkokankaalla.

Nyong’olle ainut kontakti oli ollut The Avengers -elokuva.

– Rakastin sitä! Muistan sanoneeni kaverilleni, että voi kun pääsisi edes ekstraksi tuollaiseen elokuvaan.

Kun tieto roolituksesta tuli, Nyong’o uppoutui Black Panther -sarjakuviin niiden 1960-luvulta alkaneita juuria myöten. Lisäksi hän katsoi kotitehtävänään Captain America: Civil Warin.


Boseman selostaa hahmon viehätystä:

– Hän ei ole vain supersankari, hän on kuningas. Hän on myös fiksu, hahmossa on tiettyä James Bond -vibaa. Vastuu supersankarina ja kuninkaana oli mielestäni kiinnostava yhdistelmä. Se lisää hahmoon konfliktia ja syvyyttä, jolloin ei näyttele vain tyyppiä puvussa. Jos aikoo näytellä supersankaria, kannattaa valita sellainen, jonka nahoissa todella pääsee näyttelemään ja kehittyy taiteilijana. Eikä meidän kulttuurissamme usein tule tilaisuutta näytellä mustaa supersankaria. On erityistä päästä avaamaan uusia uria.

Myös Jordan arvostaa sitä, että kyseessä on afroamerikkalainen sankari.

– Kasvaessani ei juuri ollut supersankareita, jotka näyttivät minulta, joten samastuin häneen. Pidin myös Wakandan arvokkuudesta: sitä ei oltu ikinä valloitettu, eikä se koskaan ollut hävinnyt taistelua. Ja se oli mustien hallitsema, joten halusin aina olla osa sitä maailmaa.

Jordanin mielestä Black Pantherin kaltainen elokuva oli vain ajan kysymys.

– Olen alalla tuottajanakin ja kuulen asioita etukäteen. Tiesin, että koska hahmo oli suosittu Civil Warissa ja Chadwick esitti häntä niin hyvin, hän saisi vielä oman elokuvansa. Olin silti järjettömän innoissani, kun Marvel julkisti asian.

Yhdysvalloissa, joissa rotukysymykset ovat edelleen kärjistyneitä, Black Pantherin kaltaisella elokuvalla on näyttelijöille erityinen merkitys.

– Ensinnäkin halusin työskennellä Ryan Cooglerin kanssa, hän on mielestäni nerokas, lisäksi kyseessä oli mahdollisuus päästä osaksi MCU:ta! Kun kyseessä oli vielä Marvelin ensimmäinen musta supersankari, joka on vielä mielettömän afrikkalaisen valtion kuningas, niin eihän sitä oikeasti tarvinnut paljon miettiä, Nyong’o listaa.

– Wakandan asukkaat edustavat vaikka mitä kansalaisuuksia: näyttelijöitä on Guyanasta, Trinidad ja Tobagosta, Keniasta, Ugandasta, Saksasta, Amerikasta, Englannista, Etelä-Afrikasta, Zimbabwesta. Afrikkalaisen kulttuurin ohella myös Aasia, Eurooppa ja Amerikka ovat edustettuina, joten kulttuurinen monimuotoisuus on maailmanlaajuista. Liian usein termiä käytetään synonyymina ”ei valkoiselle”, mutta nyt puhutaan monimuotoisuudesta valtavan Afrikan kansakunnan sisällä. Minusta on erittäin tärkeää, että Marvel on kansoittanut fantasiamaailmansa ihmisillä, jotka muistuttavat todellisen maailman ihmisiä, Nyong’o julistaa.

Boseman arvostaa ammattitaitoa, jolla Marvel vyöryttää elokuviaan ja rakentaa niiden kiinnostavuutta.

– Tapa, jolla hahmo esiteltiin, jätti ihmiset haluamaan lisää. Se ulkopuolinen innostus oli selvästi tunnistettavissa. Lisäksi tuntui siltä, että Marvelilla oltiin innoissaan siitä, mitä kaikkea hahmo mahdollistaisi, Boseman muistelee, ja kuvailee uutuutta:

– Tämä ei ole vain pitkä taistelukohtaus, jossa ihmiset lentelevät ympäriinsä ja tavaraa räjähtelee.

Moni Black Pantherin näyttelijöistä ja tekijöistä on mukana myös näytelmäteatterin maailmassa, ja sieltä Coogler toi mukaan käsikirjoituksen yhteisen läpiluvun. Se sopi myös Bosemanille, joka alunperin opiskeli näyttelemistä ollakseen itse parempi kirjoittaja ja ohjaaja, mikä oli hänen urasuunnitelmansa.

– Pidän prosessista, en vain elokuvissa vaan myös tekemissäni näytelmissä. Se on hyvä tapa päästä mukaan haluamallaan tavalla. Läpiluvun voi tehdä hyvin objektiivisesti tai vahvalla ennakkoasenteella. Muut osallistujat ja heidän tapansa työskennellä tulevat tutuiksi.

– Ryan on ollut hyvin avoin ja yhteistyötä korosta siitä lähtien, kun otti työn vastaan ja kävimme ensimmäiset keskustelumme. Hän kuuntelee ja teki jo alkuvaiheessa vahvoja päätöksiä. Nyt oli mahdollista paneutua hahmoon, joka aikaisemmin oli sivuosassa. Keskustelimme siitä mitä hänen eri puoliaan halusimme esitellä, Boseman ylistää Coogleria.

Myös Nyong’o on tyytyväinen ohjaajan ja näyttelijöiden yhteispeliin.

– Ryan on ohjaajana sitoutunut kirjoittamiinsa hahmoihin ja kiinnostunut tekemään heistä mahdollisimman todellisia. Pohdimme Nakia-hahmoani monista eri kulmista, hänen menneisyydestään, hänen mielenliikkeistään, tyylistään, ihmissuhteistaan. Oli hienoa, kun oli Ryanin kaltainen kumppani auttamassa pähkäilyä, Nyong’o kuvailee ohjaaja Cooglerin toimintatapaa ja vertaa tätä hulluun tiedemieheen, joka heittäytyy täysillä projekteihinsa.

– Hän ei töitä paiskiessaan edes jaksa ajella päätään ja leukaansa, sen huomaa karvan määrästä, näyttelijätär nauraa. – Hän harrasti aikoinaan amerikkalaista jalkapalloa, ja tuo sitä myös ohjaukseensa: Hän on kuin valmentaja ja me hänen joukkueensa. Hän varmistaa, että pelaamme samaa maalia kohti.

– On vähän kulunutta puhua toteutuneesta unelmasta, mutta niin tässä vain kävi, Jordan komppaa.

Bosemanin nimihahmo on jo tuttu yhdestä elokuvasta, joten Nyong’o ja Jordan saavat luvan esitellä omia hahmojaan.

– Nakia on vähän kapinallinen mutta silti lojaali. Hän ei ole samaa mieltä joidenkin kansakuntansa asenteiden kanssa ja haluaisi tehdä asioita omalla tavallaan. Samalla hän on innokas palvelemaan maataan. Hän on eri mieltä T’Challan kanssa siitä, mihin suuntaan maata pitäisi johtaa. Samastuin hänen itsenäisyyteensä mutta myös haluunsa tehdä perheensä, ystävänsä ja kansansa ylpeiksi, Nyong’o kertoo Wakandan etuja ajavasta agenttihahmostaan.

T’Challa on nyt Nakian kuningas, mutta heillä on myös yhteistä historiaa, joka pitää käsitellä.

– He ovat olleet ikuiset ystävät, mutta heillä on myös pieni romanttinen yhteys, ja ehkä tunteita on vielä jäljellä, kun he jälleen kohtaavat. Facebookissa heidän statuksensa olisi ”se on monimutkaista”.

Jordanin näyttelemä Erik Killmonger on elokuvan pahis.

– Hän on aina kymmenen askelta muita edellä. Hän on kärsivällinen. Se on vaarallinen ominaisuus konnalla, sillä hän on valmis istomaan ja odottamaan, suunnittelemaan ja laskelmoimaan. Haluaisin ajatella, että minäkin ajattelen eteenpäin. Rakastan shakin pelaamista ja siirtojen ennakointia. Se meillä ainakin on yhteistä, Jordan nauraa.

Sarjakuvissa Killmongerin tavaramerkki on pitkät rastakiharat. Elokuvaa varten ulkoasua on muutettu.

– Meidän modernimmassa versiossamme arpitatuoinnit kertovat hänen vuosien varrella tappamistaan ihmisistä. Ne muistuttavat häntä siitä mitä hän on käynyt läpi ja mikä hänen missionsa on.

Hän ei vain murhaa ajattelematta, hän uskoo tappavansa hyvästä syystä ja tekevänsä oikein. Merkinnät ympäri kehoa muistuttavat häntä pysymään valitsemallaan tiellä. Hänen ulkoasuunsa liittyy paljon muutakin, jonka mieluummin jätän yllätykseksi.

Nyong’on mielestä Killmongerissa kuvastuu Afrikan väestön hajaannus ympäri maailmaa.

– Näemme monia versioita siitä mitä identiteetti, kansallisuus ja johonkin kuuluminen merkitsevät eri ihmisille. Monet eivät välttämättä jaa Killmongerin näkökulmaa, mutta ainakin sen voi ymmärtää.

Black Pantherin kaltainen elokuva tarkoittaa näyttelijöiden kannalta myös paljon toimintaa, jota varten oli myös harjoiteltava. Stunttiväen kanssa työskentely oli kuitenkin heistä vain kiehtovaa.

– Se oli huikeaa. Paljon työtä ja hikeä. Oli hauskaa pohtia stunttityyppien kanssa liikkumistyyliä. Se oli kuin tanssia. Halusin varmistaa, että mukana olisi afrikkalaista liikkumis- ja taistelutapaa, joka kertoisi Wakandan olevan myös sotamahti. Välillä tuntui, kuin olisimme valmistautuneet oikeaa tappelua varten, mutta se oli vain hauskaa, Boseman muistelee.

Jordanille fyysinen valmentautuminen oli jo tuttuakin.

– Nimenomaan odotin roolin fyysisyyttä. Creed oli ensimmäinen projekti, jota varten todella joutuin muuttamaan fysiikkaani. Tarvittiin puolitoista vuotta harjoittelua ennen kuin olin uskottava nyrkkeilijä. Muuntautuminen ammattitappajaksi tätä elokuvaa varten vaati ihan erilaista harjoittelua. Veitsien ja aseiden käsittelyn sekä erilaisten taistelumuotojen opiskelu oli kuitenkin mielenkiintoista ja intensiivisyydessäänkin hauskaa.

– Se oli todellakin intensiivistä, Nyong’o myöntelee. – Mutta mitä enemmän sain köniini sitä enemmän sain yhteyttä Nakian taistelijasieluun. Hän on nainen, joka on nähnyt maailmaa, ja hänen taistelutapansa kuvastavat hänen kokemuksiaan.

– Ryan kuvaili Nakian taistelutapojen sekoitusta katutappelemiseksi erotuksena Wakandan perinteisen turvallisuuskaarti Dora Milajen sulokkaampaan, perinteisempään taistelutapaan. Nakian periaate on ”keinolla millä hyvänsä”. Joten sain kokeilla judoa, jujutsua, muay thaita ja siihen sekaan vähän capoeiraa.

Näyttelijät pohtivat, mikä erottaa Black Pantherin muista supersankareista ja hänen elokuvansa muista vastaavista.

– Jo sarjakuvissa oli selvää, että T’Challa ajattelee strategisesti ja hän on johtohahmo. Se on velvollisuus, jota muilla supersankareilla ei yleensä ole. Hänen on omien ongelmiensa ohella pidettävä huolta kokonaisesta kansakunnasta ja pohdittava myös sen paikkaa maailmassa, Boseman maalailee.

Jordanin mielestä Black Panther eroaa kaikista muista Marvelin elokuvista.

– Se puhuu tämän päivän maailmasta, jossa se edelleen ottaa riskejä. Se antaa mustille ihmisille samastumiskohteita ja ylpeydenaiheita. On niin tärkeää, että suurin osa näyttelijöistä on mustia, meillä on mustia käsikirjoittajia ja musta ohjaaja.

– Mutta sen lisäksi tarina on todellinen ja särmikäs. Tässä on kaikkea mitä on tottunut odottamaan Ryan Cooglerin elokuvalta korostettuna kaikella sillä mitä Marvel tekee parhaiten. Tässä on kaikki ainekset johonkin todella hienoon.

– Se on anteeksipyytelemättömän musta Marvel-elokuva, Nyong’o toteaa. – Wakanda on mieltä ylentävä, johonkin parempaan pyrkivä afrikkalainen valtakunta täynnä kuninkaita, kuningattaria ja sotureita. Se on ihastuttava, mielikuvitusta ruokkiva fantasiamaailma, jonka toivon inspiroivan katsojia.

– Minusta tuntuu, että juuri nyt maailma tarvitseekin jotain virkistävää ja inspiroivaa, joka saa hetkeksi unohtamaan kuinka vaikea paikka maailma voi olla. Wakanda on maa, jonka kansalaisuuden saa käyttämällä mielikuvitustaan.

Nyong’o korostaa, että Black Panther on silti osa Marvelin elokuvauniversumia.

– Meidän elokuvamme esittelee siitä erilaisen puolen, ja toivon ihmisten ihastuvan siihen mutta myös arvostamaan sitä osana suurempaa MCU-kokonaisuutta.

Myös Boseman päättää haastattelun kertomalla mitä toivoo yleisön saavan irti Black Panther –elokuvasta.

– Haluan, että ihmiset sanovat ulos kävellessään ”vau”. Näyttelijöiden, tappelukohtausten tai yleensä koko spektaakkelin vuoksi. Haluan maailman löytävän erilaisen supersankarin. Erivärisen. Erilaisen maailmankuvan. Mutta olen tyytyväinen ”vauhun”.

Haastattelut: Walt Disney Studios

Aiheeseen liittyvät elokuvat