Blu-ray-arvio: ”Silkkaa rautaa” – Tieteiselokuvan moderni klassikko sai arvoisensa julkaisun

Total Recall on kestänyt aikaa mainiosti.

14.6.2021 11:30

Reilun kolmenkymmenen vuoden takainen tieteisseikkailu Total Recall (1990) on julkaistu aiemminkin laadukkaana blu-rayna, mutta uusi tallenne pistää vielä paremmaksi.

Lisämateriaalia on suorastaan yltäkylläisesti, ja niissä käydään elokuvan taustat läpi kiveäkään kääntämättä. Kaiken kruunaa tunnin mittainen Carolco-yhtiöstä kertova dokumentti.

Arnold Schwarzeneggerin ja hollantilaisohjaaja Paul Verhoevenin kommenttiraita on viihdyttävää kuultavaa, ja siinä tulee hyvin ilmi elokuvan monitasoisuus.

Siinä missä Schwarzenegger näkee Total Recallin suoraviivaisena toimintapätkänä, haluaa Verhoeven avata katsojalle käsikirjoituksen älyllisempiä aineksia.

Ohjaaja kertoo myös mielenkiintoisia yksityiskohtia juonesta. Jos olet miettinyt, mikä elokuvassa on totta ja mikä unta, saa siihen kommenttiraidalla hyvän tarkennuksen alkupuolella elokuvaa.

Philip K. Dickin novellin pohjalta kasvatettu tarina on edelleen kiehtova, ja elokuva on kestänyt aikaa mainiosti. Monet efektit näyttävät nykykatsojan silmiin kömpelöiltä, ja pukeutumistyyli on silkkaa ysäriä, mutta kokonaisuus on silti silkkaa rautaa.

Total Recall on helppo nostaa moderniksi klassikoksi: vetävä juoni on yhtä loppumatonta takaa-ajoa, ja toiminta yhdistyy unenomaiseen fantasiaan upeasti.

Elokuva ★★★★★
Ekstrat ★★★★★

Lisää luettavaa