Blu-ray: Tappajahai ei ole koskaan näyttänyt kotona näin hyvältä

22.8.2012 15:31

Tappajahain blu-rayn julkaisua on odotettu vuosia. Universal Pictures on säästänyt sen julkaisua 100-vuotisjuhlaansa, jota vietetään tänä vuonna. Kuva kuvalta huolella restauroitu ja uudella 7.1-ääniraidalla varustettu Tappajahain blu-ray on kaiken odottamisen arvoinen. Etenkin ne, jotka ovat elokuvaan tutustuneet katsomalla sitä suttuiselta videonauhalta, pääsevät toteamaan, että Tappajahai ei ole koskaan näyttänyt kotiteatterissa näin hyvältä.

Vuonna 1975 ilmestynyt Tappajahai on paitsi yksi kaikkien aikojen jännityselokuvia myös merkkiteos monessa suhteessa. Peter Benchleyn bestsellerin filmatisointi aloitti täysin oman kauhuelokuvan lajityyppinsä ja synnytti samalla kesäisten suurelokuvien buumin. Lisäksi se teki 27-vuotiaasta Steven Spielbergistä menestysohjaajan.

Teknisesti täydellistä teräväpiirtokuvaa katsoessa voi todeta senkin, että elokuva on kestänyt hienosti aikaa. Toisin kuin sen monet jatko-osat ja lukuisat jäljittelijät, Tappajahai on mestariteos, jossa kaikki elokuvan osa-alueet John Williamsin teemamusiikista Verna Fieldsin Oscar-palkittuun leikkaukseen loksahtavat täydellisesti paikoilleen. Lukuisat katselukerrat eivät sen maagista vetovoimaa vähennä.

Blu-rayn lisämateriaali on varsinainen Tappajahai-fanin runsaudensarvi. Vuonna 1995 valmistunut pitkän elokuvan mittainen The Making of Jaws on tosin nähty jo aiemmin ilmestyneillä dvd-julkaisuilla. Uusi pitkä dokumentti The Shark is Still Working on vähintään yhtä perinpohjainen ja tarjoaa tuoreemman näkökulman. Näiden kahden dokumentin kautta avautuu valtava määrä kiehtovaa taustatietoa elokuvasta, jonka tuotanto oli paikoin suorastaan painajaismaisen vaikea. Lisänä on myös kooste restauroinnista sekä poistettuja kohtauksia ja muita arkistojen aarteita. Kommenttiraitaa ei levyllä ole, sillä Spielberg ei sellaisia elokuviinsa halua. Kommenttiraidan puute korvataan kyllä moneen kertaan lisämateriaalissa.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★★
Ekstrat ★★★★★

Tappajahai (Jaws). Yhdysvallat 1975. Ohjaus Steven Spielberg. Käsikirjoitus Peter Benchley, Carl Gottlieb, perustuu Benchleyn romaaniin. Pääosissa Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss. Ikäraja 16. Blu-ray. Julkaisupäivä 22.8.2012.

Lisää luettavaa