Brad Pitt joutui maksamaan kovat kipurahat vuoden 2004 elokuvasta – Kaksintaistelukohtaus tehtiin ilman sijaisnäyttelijöitä, eikä vahingoilta vältytty

IMDb-arvosana 7,3.

30.1.2022 13:00

Brad Pitt, Orlando Bloom ja Eric Bana vetävät miekat käteen ja sandaalit jalkaan Wolfgang Petersenin (Sukellusvene U-96, Air Force One, Meren raivo) ohjaamassa historiallisessa toimintaspektaakkelissa Troija.

Elokuva löytyy tällä hetkellä suoratoistona palveluista Prime Video ja HBO Max.

Jättibudjetilla tehty vuoden 2004 tuotanto perustuu Homeroksen Ilias-eepokseen. Orlando Bloomin esittämä Troijan prinssi Paris alkaa heilastella maailman kauneimman naisen Helenan (Diane Kruger) kanssa huolimatta siitä, että Helenan aviomies on Spartan kuningas Menelaos (Brendan Gleeson). Nuori ja naiivi Paris ei anna moisen pikkuseikan häiritä vaan kaappaa Helenan mukaansa Troijaan.

Menelaos on raivoissaan, ja sotahan siitä syttyy. Hän saa vallanhimoisestä veljestään Agamemnonista (Brian Cox) yhteistyökumppanin, ja he kokoavat mahtavan armeijan. Troijan valloitus ja Helenan vapauttaminen ei tosin niin vain onnistu. Kuningas Priamoksen (Peter O’Toole) hallitsemaa Troijaa suojelevat korkeat muurit, ja puolustuksen lukkona on Eric Banan esittämä urhea prinssi Hektor.

Kreikkalaisten joukkoihin kuuluva Odysseus (Sean Bean) pestaa mukaan Brad Pittin esittämän voittamattoman mutta ylimielisen Akhilleuksen. Akhilleus on mainetta ja kunniaa janoava soturi, jonka huhutaan olevan puoliksi jumala ja näin ollen kuolematon. Tarinasta tuleekin kahden suuren soturin, Hektorin ja Akhilleuksen, välienselvittely.

Troija on äärimmäisen upeaa katsottavaa ja kuultavaa. Homeroksen heksametrit heräävät henkiin uljaissa joukkokohtauksissa, välimeren historiallisessa maisemassa ja musiikissa. Seesteiset saippuaoopperajunnaukset tosin polkevat lyriikat maan tasalle. Petersen taitaa mahtipontisen sodankäynnin kuvauksen, mutta elokuvan alkupuolen pohjustelu sekä höpinät toimintajaksojen välillä saavat pahalle mielelle.

Ihmiset patsastelevat antiikinaikaiset kaavut yllään ja päästelevät ilmoille aikamoisia latteuksia ilman tietoakaan itseironiasta. Varsinkaan naisilla ei ole, vaikkakin antiikin tarinaperinteen mukaisesti, muuta funktiota kuin hymyillä kauniisti ja toimia motiivina miesten sotatoimille. Siksi naisnäyttelijöiden roolisuoritukset tuntuvat järjestään surullisen kiiltokuvamaisilta.

Useimmat esiintyjät ovat jääneet kankean saippuaoopperan vangiksi ja Brad Pittinkin työ melkein sabotoidaan “Akilles katsoo mietteliäänä kaukaisuuteen” -otoksilla. Silti hänen näyttäytymisensä kankaalla on elokuvan onnellisinta aikaa. Hän on täydellinen Akilles; ahdistunut, ainoastaan itselleen uskollinen oman tiensä kulkija. Pittin suoritus on kaikkea sitä, mitä elokuva ei muuten missään maailmankaikkeudessa tavoita.

Elokuvassa nähdään kaksintaistelukohtaus, jonka Pitt ja Eric Bana tekivät ilman sijaisnäyttelijöitä. He tekivät herrasmiessopimuksen, jossa vahingossa osuneesta iskusta piti maksaa 50 tai 100 dollarin korvaus riippun iskun kovuudesta. Pitt joutui maksamaan Banalle lopulta 750 dollaria. Bana selvisi korvauksetta.

Katso kohtaus alta (spoilerivaroitus!).

Lisää luettavaa