Brad Pittin tieteisleffan äänitehosteista vastaa kokkolalainen studio – ”Tarina on tekniikkaa tärkeämpää”

Scifi-elokuva Ad Astran äänitehosteita tehtiin Kokkolassa.

19.9.2019 12:52

Foley-artisti Heikki Kossi, foley-leikkaaja Pietu Korhonen ja äänittäjä Kari Vähäkuopus toteuttivat Ad Astran äänitehosteita H5 Film Sound -studiolla Kokkolassa.

H5 Film Sound -studio vastaa elokuvien äänitehosteista eli toteuttaa elokuvissa kuultavat askelten kopinat, vaatteiden kahinat ja oven kolahdukset.

H5 Film Sound on tehnyt tehosteita muun muassa elokuviin Pikku prinssi, Borg/McEnroe, Filth ja A Cure for Wellness.

James Grayn ohjaamassa Ad Astrassa Brad Pitt matkustaa avaruuteen selvittämään mystistä arvoitusta, joka on uhka koko aurinkokunnalle.

”Projekti oli pitkä ja monivaiheinen. Elokuvan ensimmäiset äänitykset tehtiin jo alkuvuonna 2018”, Kossi kertoo.

”Gray totesi, että hän haluaa yllättyä; kuulla jotain ennenkuulumatonta. Toive oli perusteltu, sillä elokuvan tapahtumat sijoittuvat noin 100 vuoden päähän tulevaisuuteen – ja avaruuteen”, Kossi naurahtaa.

”Lähdin siitä, että sadan vuoden kuluttua avaruusmatkailu on arkipäivää. Kuvittelin äänimaiseman, joka on yhdistelmä rosoista arkisuutta ja huippuunsa kehiteltyä tekniikkaa”, Kossi kuvailee.

”Suurin haaste oli kuvitella, mitä Brad Pittin avaruuspuvun sisällä tapahtuu. Tavallaan asetuin hänen asemaansa, astuin hänen avaruuspukunsa sisään ja lähdin hänen kanssaan avaruuteen”, Kossi jatkaa.

Foley-taiteilijan työ on teknistä, mutta Kossin mielestä tarina on elokuvassa tekniikkaa tärkeämpää.

”Käsikirjoitus antaa elokuvan henkilöhahmoille syvyyttä, luo tapahtumille taustan ja kontekstin. Kaikki tämä vaikuttaa myös siihen, miltä valmiin elokuvan pitää kuulostaa.”

Elokuvan visuaalinen ilme ja äänimaailma onkin monien arvostelujen mukaan taitavasti luotu.

”Äänellä on valtava merkitys tunnelman luomisessa. Teen aina parhaani vangitakseni oikean tunnelman ja tukeakseni hahmon tunneilmaisua, on kyseessä sitten animaatioprinssi pienellä planeetallaan tai Brad Pitt avaruudessa”, Kossi summaa.

Ad Astra tulee Suomessa ensi-iltaan perjantaina 20.9.2019.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia