Bruce Willis: ”Työskentelisin Rennyn kanssa uudestaan”

A Good Day to Die Hard painottuu aikaisempien Die Hard -elokuvien tapaan vaarassa oleviin perheenjäseniin, joiden pelastamiseksi John McClane on valmis tekemään kaikkensa. Tällä kertaa vaikeuksissa on hänen poikansa Jack. Isän ja pojan suhde on hataralla pohjalla, sillä he eivät ole puhuneet toisilleen pitkään aikaan. Kun McClane vihdoin kuulee Jackista, tämä on pidätettynä Moskovassa. Heidän on sovittava erimielisyytensä ja pysäytettävä Moskovan alamaailma, joka havittelee Tšernobyliin piilotettuja ydinaseita.

Elokuvan idea tuli Bruce Willisilta. Hän oli kiinnostunut tarkastelemaan isä–poika-suhdetta vaarallisessa ja vieraassa ympäristössä, joka pakottaisi heidät puhaltamaan yhteen hiileen pysyäkseen elossa.

– Minua kiinnostaa esittää McClanea hänen eri elämänvaiheissaan. Tässä elokuvassa hän on siinä iässä, jossa miehet katsovat menneisyyteensä ja miettivät, olisivatko he voineet tehdä jotain toisin. McClanen tapauksessa kyse on hänen huonoista väleistään poikaansa, Willis sanoo Beverly Hillsissa.

Näyttelijä on rento ja jutustelee rauhalliseen tahtiin. Willis on selvästi kotonaan McClanen roolissa. Willis näytteli poliisietsivä John McClanea ensimmäisen kerran 25 vuotta sitten ilmestyneessä Die Hard -toimintatrillerissä. McClaneen on helppo samastua, sillä hän on pohjimmiltaan tavis, joka joutuu olosuhteiden pakosta suoriutumaan lähes ylitsepääsemättömän vaikeista tehtävistä. Willis pitää hahmoa todellisena sankarina.

– Arvostan suuresti kaikkia ihmisiä, jotka riskeeraavat oman henkensä turvatakseen jonkun muun vapauden tai pelastaakseen heidät. Tähän ryhmään kuuluvat poliisit, ensiavussa palvelevat lääketieteen ammattilaiset ja kuka tahansa, joka ottaa tietoisen riskin kuolla työssään. Se on sankarillista.

Renny Harlinin ohjaama Die Hard 2 on edelleen tuoreena Willisin muistissa, etenkin, kun kyseessä oli ”Die Hard lumessa”.

– Muistan, miten kylmä minulla oli. Minulla oli vain ohut T-paita ja juoksin lumipeitteisen lentokentän kiitoradalla avojaloin. Muistaakseni lumi-aspekti maksoi studiolle silloista rahaa yhdeksän miljoonaa euroa ylimääräistä, koska sinä talvena lunta ei ollut oikein missään. Jouduimme menemään koko ajan pohjoisempaan, kunnes vihdoin löysimme tarpeeksi kylmän ja lumisen paikan, Willis naurahtaa.

Hän ei silti kanna kaunaa Harlinille.

– Törmään häneen silloin tällöin, mutta kuten kaikki muutkin Hollywood-kaverini, hänkin tekee koko ajan töitä. Säännöllinen yhteydenpito on hankalaa, mutta tiedän, että hänellä menee hyvin. Jos sopiva projekti sattuu kohdalle, työskentelisin Rennyn kanssa uudestaan.

Teksti: Johanna Juntunen, Los Angeles

Lue lisää uudesta Die Hard -elokuvasta Episodista 2/2013. Ilmestyy perjantaina 15.2.2013.

Aiheeseen liittyvät jutut