Cannesin varjopalkinnot jaettu: yllätysvoittaja!

Cannesin elokuvajuhlat ovat käynnissä. Festivaalin arvostetussa kilpasarjassa on mukana 19 elokuvaa. Kultaisesta palmusta kilpailevat muun muassa Coenin veljekset, Roman Polanski ja Steven Soderbergh. Voittajat julkistetaan 26. toukokuuta.

Episodin Jouni Vikman ja Jussi Huhtala päättivät ottaa Cannes-kilpaelokuvat tuomiolle trailerien ja näytteiden perusteella. Episodi myöntää Cannesin Kultaisen varjopalmun näkemättä elokuvia. Kilpailun ensimmäinen osa löytyy täältä.

Arvostettu indie-veteraani Jim Jarmusch on mukana elokuvalla Only Lovers Left Alive.

YouTube video

JH: Meidän piti katsoa trailereita, mutta tämä on pikemminkin kohtaus elokuvasta. Eipä haitanne, mennään tällä.
JV: Ei haittaa niin kauan kuin siinä on Jarmuschille tyypillistä hämärää meininkiä ja Tilda Swinton!
JH: Onko Jarmusch tehnyt rakkauselokuvan? Jonkinlainen kielletty rakkaus kyseessä? Intohimoa tuntuu olevan.
JV: Eivätkös nämä hahmot ole vampyyreita tai jotain? Twilight aikuisille? Ja olihan Swintonin I Am Love rakkauselokuva. Ja Orlando on hyvin romanttinen.
JH: Haluaisinkin nähdä Jarmuschin tekemän Twilight-leffan. I Am Loven kielletty intohimo tästä kyllä tulee mieleen. En voi muuta sanoa kuin että haluan nähdä tämän ja pian.
JV: Mutta miten käy Cannesissa? Häntä on siellä jo jonkin verran palkittu, mutta isoin potti antaa vielä odottaa itseään. Jokin sanoo, että tälläkään se ei vielä irtoa.
JH: Jarmusch on tietysti loistava elokuvantekijä, mutta viime vuosina hän on ollut todella epätasainen. Uskon että tämä on kiinnostava leffa joka ei kuitenkaan voita pääpalkintoa. Näin päättävät sekä Cannesin tuomaristo että Episodi.

Hollantilainen Alex Van Warmerdam kilpailee elokuvalla Borgman. Upotettavaa traileria ei ole saatavana, mutta sen voi katsoa täältä.

Borgman

JH: Herregud, mihin lajityyppin tämä kuuluu!?
JV: Komedia? Kauhudraama?
JH: Espanjalainen kauhuelokuva meets Cronenbergin Erottamattomat?
JV: En ole tainnut nähdä yhtään Van Warmerdamin elokuvaa, mutta tämä traileri jättää niin sanattomaksi, että täytyy tämän lisäksi tutkia aikaisempikin tuotanto.
JH: Kyllä. Trailerin tehtävä on herättää mielenkiinto, ja sen tämä toden totta teki. Pannaan tyypin nimi mieleen ja odotellaan mahdollisuutta nähdä koko leffa. Mutta voittaako tämä? Ehkä ei ole voittajatyyppiä?
JV: Luulen minäkin, että on ehkä vähän liian tietoisesti silmää iskevä tarina Cannesin voittajaksi.
JH: Tälle voisi myöntää Camera d’Or -palkinnon, joka annetaan parhaalle esikoisohjaukselle. Voidaan soveltaa palkintoa, sillä tämähän ei ole miehen ensimmäinen elokuva. Mutta meille se on.

Tuottelias japanilaisohjaaja Takashi Miike on mukana elokuvalla Wara No Tate (Straw Shield).

YouTube video

JV: Takashi Miike on tainnut jättää taakseen ne vuodet, jolloin hän olisi voinut olla varteenotettava Cannes-voittajaehdokas. Sliipattu toimintajännäri ei palkintoa tuo.
JH: Joo, tässä on vähän tutumpi ohjaajanimi. Näyttää tosiaan sliipatulta. Minusta kyllä tyylikäs traileri, mutta ei tällaisella Jason Bourne/Mission Impossible-tyylillä voittoa tule. Tämäkin on kyllä sellainen leffa jonka haluaisin ehdottomasti nähdä.
JV: Itse olin vähän pettynyt edelliseen näkemääni Miikeen, Night Visionsissa nähtyyn Lesson of the Eviliin. Aluksi tuntui, että Miike on tuomassa jotain uutta teinisplatter-genreen, mutta olikin sitten aika perustapaus – todella hyvin kerrottu, mutta silti. Tästä tuli vähän sama fiilis jännärilajityypissä.
JH: Edellinen näkemäni Miiken elokuva taisi olla Sukiyaki Western Django, joka oli aika vaatimaton. Tämä on taas eri lajityyppiä. Kohtalaisen kiinnostava tapaus, mutta ei voittoja tälle leffalle.

Ranskalaisen François Ozonin kilpaelokuva on nimeltään Jeune & Jolie. Suomeksi Nuori ja kaunis.

YouTube video

JH: Ozon on hieno ohjaaja, mutta hänkään ei ole vähään aikaan tehnyt mitään erityisen merkittävää. Tämäkin näyttää jotenkin yllätyksettömältä. Ei herättänyt mielenkiintoa. Tylsä musiikki ja tylsän näköistä kuvastoa.
JV: Ozon on viime aikoina vuorotellut kevyen komedian ja vakavan draaman välillä, tämä edustanee taas jälkimmäistä kategoriaa. Kiinnostavammat nimikkeet tosiaan löytyvät hänen aikaisemmasta tuotannostaan.
JH: Tässä on sivuosassa Charlotte Rampling, joka on usein todella hyvä. Kyllä tämänkin haluan nähdä, mutta trailerin perusteella en odota liikoja. Enkä anna palkintoja.
JV: Joo, kevyimmilläänkin Ozonin leffat ovat erinomaisen viihdyttäviä – esimerkkinä vaikkapa Potiche – Aivovaimo – ja tämänkin haluan nähdä. Odotukset vain eivät ole palkintotasolla.

Toinen ranskalainen Arnaud Desplechin kilpailee elokuvalla Jimmy P.

YouTube video

JH: Benicio Del Toron muisti palailee pätkittäin?
JV: Tämä oli aikamoinen ylläri takavasemmalta. Pidin todella paljon, ja voisin jopa nostaa mustaksi hevoseksi kilpailemaan voitosta.
JH: Samaa mieltä. Todella tyylikkäästi kuvattu. Tarina vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olen nähnyt saman ohjaajan Erään joulutarinan, joka oli hieno.
JV: Del Torolle ainakin näyttelijäpysti. Sorry Liberace eli Michael Douglas.
JH: Tässä oli paitsi komea kuvaus ja hienot näyttelijät myös jotenkin omalaatuinen ja jännä tunnelma. Olisin valmis palkitsemaan tämän sekä parhaan näyttelijän että elokuvan palkinnolla.
JV: Tunnelma oli kieltämättä mystinen. Nyt kun embargo on päättynyt, voin todeta, että Only God Forgives on aivan loistava leffa, ja olisin antanut pystin epäröimättä sille, jos en olisi nähnyt tätä traileria.
JH: Only God Forgives on varmasti hurja kokemus, mutta onko siinä samanlaista syvyyttä ja koskettavuutta kuin tässä elokuvassa? Ja miten hieno kameran käyttö.
JV: OGF on todella tyylikäs elokuva niin ulkoisesti kuin sisällöllisesti, mutta ymmärrän kyllä miksi sen on jakanut mielipiteet niin vahvasti Cannesissa. Ymmärrän täysin niitä, jotka vihaavat sitä ja pitävät sitä itsetarkoituksellisen outona. Itse tykkäsin todella paljon, mutta riittäisiköhän sille jury-palkinto, ja julistetaan inkkaripsykoanalyysi voittajaksi?
JH: Kyllä. Mystinen, omaperäinen ja kauniisti kuvattu tarina, joka jää mieleen kummittelemaan. Tätä leffaa ei unohda.
JV: Ja jos noin voi sanoa pelkästään trailerin nähtyään, niin voittaja on aika selvä!
JH: Eli pääpalkinnon, Cannesin kultaisen varjopalmun saa Jimmy P. Kakkospalkinto Grand Varjo-Prix elokuvalle Only God Forgives. Paras miesnäyttelijä: Benicio Del Toro. Camera d’Or -varjopalkinto: Alex van Warmerdam elokuvasta Borgman. Entä paras naisnäyttelijä?
JV: Haluaisin palkita Tilda Swintonin naisnäyttelijänä, ihan vain koska hän on ihana.
JH: Palkitaan hänet. Ja myös siitä, että hän on loistava näyttelijä.

Lue jutun ensimmäinen osa täältä.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut