Cate Blanchett on nainen hermoromahduksen partaalla

29.8.2013 10:09

Woody Allen on uransa aikana luonut useita kiehtovia naishahmoja valkokankaille. Cate Blanchettin upeasti esittämä Jasmine pystyy näkemaan arvonsa vain muiden ihmisten silmien kautta, mutta on sokea todelliselle elämälle. Yleisö seuraa hänen kulissiensa rapistumista tietäen, että loppujen lopuksi kaikki on itse aiheutettua. Allenin uutuusdraama Blue Jasmine kertoo, mitä voi tapahtua, kun sulkee silmänsä todellisuudelta.

Jasmine on tyylikäs ja kultivoitunut New Yorkin seurapiirinainen, mutta se on vain pintaa.

– Tajuamme heti alkuminuuteilla, että hän on eksyksissä, Allen kertoo hahmosta, jossa ei ole aitoa edes nimi.

– Hetken tunnekuohussa hän on tehnyt jotain peruuttamatonta, tajuamatta siitä aiheutuvia seuraamuksia itselleen.

Pudottuaan pohjalle sekä henkisesti että taloudellisesti Jasmine etsii turvapaikkaa kasvattisisarensa Gingerin vaatimattomasta kodista San Franciscosta.

Jasminea näyttelevän Cate Blanchettin mukaan kyse on muunkinlaisesta siirtymästä kuin matkasta suurkaupungista toiseen.

– Hän on vapaassa pudotuksessa jouduttuaan luopumaan kaikesta mitä hänellä on ollut ja mitä hän on elämältä odottanut. Hän on täysin tuntemattomalla maaperällä, matkalla mantereen rannalta toiselle, yhdestä sosiaalisesta asemasta uuteen, yhteiskuntaluokasta toiseen.

Blanchett oli innoissaan mahdollisuudesta työskennellä ensimmäistä kertaa Woody Allenin kanssa, mutta Jasminesta oli vaikea saada otetta hahmona. Erityisen haastavaa oli tarinan pomppiminen edestakaisin San Franciscon nykyhetken ja New Yorkin menneisyyden välillä. New York -jaksot eivät kuitenkaan taustoita elämää San Franciscossa vaan toimivat sen peileinä. Esimerkiksi Jasminen saapuessa siskonsa ahtaaseen asuntoon, Allen leikkaa kuvaan hänestä valtavassa, tyhjässä luksusasunnossaan.

– Jasmine on kertojana niin epäluotettava, että takaumat paljastavat mitä pinnan alla oikeasti tapahtuu, Blanchett kertoo. – Olisimmepa vain kuvanneet kaikki New York -kohtaukset ennen San Francisco -osuutta, koska juuri ne saivat minut ymmärtämään hahmoa kokonaisvaltaisemmin.

Kaiken lisäksi Blanchett havaitsi, että kuvauksissa Allen antoi näyttelijöille paljon vapautta.

– Hän ei halunnut tulla näyttelijöiden tielle, ja minä taas pidän ohjaajalta tulevia kommentteja. Minun piti vain kysellä paljon kysymyksiä.

Suurimmaksi osaksi kysymykset koskivat elokuvan sävyä.

– Kun työskentelee ohjaajalle, joka on tehnyt elokuvat Bananas – Minä ja vallankumous ja Sisäkuvia, niin käsikirjoituksen voi lukea pitäen sitä traagisena. Toisaalta sitä voi lukea kuvauksena jostain ratkiriemukkaasta. Allenin erikoisuus ovat ihmiset, jotka ovat uppoutuneita oman elämänsä vakavuuteen aina naurettavuuteen asti.

Jeanetteksi kastettu Jasmine nimesi itsensä aikuisena uudelleen omasta mielestään hänelle paremmin sopivalla nimellä.

– Se on hyvin teatraalinen valinta, Blanchett kertoo. – On myös hyvin kuvaavaa, ettei hän valinnut jotain aivan erilaista nimeä, kuten vaikka Scarlett. Hänen oma todellisuutensa on vain pienen askeleen päässä oikeasta maailmasta. Pienet fantasiat ovat harmittomia, mutta kun ne alkavat kasaantua, sitä kauemmaksi todellisuudesta ajautuu.

– Herääkin kysymys onko Jasminen syntyjään unelmoija, vai pakeneeko hän unelmiin olosuhteiden pakosta? On olemassa ihmisiä, joiden ote todellisuudesta ei ole kovin vahva, ja mielestäni Jasmine kuuluu heihin.

Teksti: Jouni Vikman
Haastattelut: Sony Pictures Classics

Blue Jasmine tulee ensi-iltaan perjantaina 30. elokuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista!

Lisää luettavaa