Chuck Lorre on luonut hittisarjat Miehen puolikkaat ja Rillit huurussa – Nyt on luvassa jotain aivan muuta

Uutuussarja Bookie alkoi 30. marraskuuta HBO Maxilla.

8.12.2023 09:00

Jos olet katsonut televisiota ylipäätään viimeisten 30 vuoden aikana, olet todennäköisesti katsonut jotakin Chuck Lorren luomista suosituista sarjoista.

Hänen suurimmat menestyksensä ovat olleet komediasarjat Rillit huurussa ja Miehen puolikkaat, mutta myös Mutsi, Dharma & Greg, Mike & Molly ja Kominsky-metodi ovat saaneet kiitosta niin kriitikoilta kuin tavallisilta television katsojilta.

HBO Maxilla on juuri alkanut Lorren uusi sarja Bookie, jossa hän on uskaltanut ottaa enemmän riskejä kuin olemme tottuneet näkemään.

Lorren ja Nick Bakayn luoma synkkäsävyinen komediasarja kertoo pitkän vedonvälittäjästä (Sebastian Maniscalco), jonka liiketoimintaa uhkaa vedonlyöntiä koskeva lakiuudistus. Kahdeksanosainen sarja alkoi 30. marraskuuta HBO Maxilla.

Ensimmäisessä jaksossa esiintyy myös Charlie Sheen ja joitakin muita tuttuja nimiä cameo-roolissa.

Niille, jotka eivät tiedä, Sheen sai aikoinaan potkut Miehen puolikkaat -sarjasta jouduttuaan kiistaan Lorren kanssa. Tilalle päärooliin tuli Ashton Kutcher.

Nyt Sheen ja Lorre ovat ilmeisesti tehneet sovinnon. Ruotsalainen sisarlehtemme MovieZine käytti tilaisuutta hyväkseen ja kysyi Lorrelta tästä ja monesta muusta asiasta ennen Bookie-sarjan julkaisua.

Aloitamme siitä, mitä jotkut voisivat kutsua virtahevoksi olohuoneessa.

Chuck Lorre, millaista oli työskennellä Charlie Sheenin kanssa uudelleen?
Se oli aivan fantastista. Meillä oli hauskaa yhdessä, ja uskon, että me molemmat saimme siitä paljon. Ja kuten kaikki voivat nyt nähdä ensimmäisessä jaksossa, hän on yhtä hyvä kuin aina ennenkin. Hän on mahtava!

Jos Charlie Sheen näyttelee itseään sekä Bookiessa että Miehen puolikkaissa, eikö sen pitäisi tarkoittaa, että myös sinä olet olemassa Bookie-universumissa? Olisiko mahdollista, että kirjoitat itsesi sarjaan mukaan? Eikö olisi hauskaa astua myös kameran eteen?

[Lorre repeää täysin ja nauraa pitkään]

Melkein aiheutit minulle aivovaurion reaaliajassa. Tarkoitan oikeasti. Osoitit todella uskomattomia päättelykykyjä. Koska kyllä, jos Charlie on olemassa siellä, niin minunkin täytyy olla. En ole ajatellut asiaa. Minun on siis sanottava, että tällä hetkellä ei ole minkäänlaisia suunnitelmia siitä, että Chuck Lorre olisi hahmo, joka esiintyy Bookiessa. En usko, että olen olemassa siinä universumissa. Mutta ilmeisesti en ole miettinyt tätä niin pitkälle kuin olisi pitänyt. Kiitos kysymyksestä, en unohda tätä!

Olet tehnyt monia menestyksekkäitä komediasarjoja vuosien varrella. Viime vuosina on mielestäni nähty synkempien komediasarjojen nousu. Millaisena näet komedian kehityksen yleensä?

En halua leimata toisten ihmisen työtä, mutta itse olen aina elänyt sen ajatuksen mukaan, että komedian tarkoitus on saada ihmiset nauramaan. Siihen olen aina pyrkinyt, ja se ajaa minua edelleen. Se on tavoitteeni, kun kirjoitan jotain uutta.

Mutta komediaa on muitakin lajeja. Minulle syy nousta aamulla sängystä on yksinkertaisesti se, että saan muut ihmiset nauramaan. Se voi olla tylsä vastaus mielenkiintoiseen kysymykseen, mutta se on itse asiassa niin yksinkertaista. Haluan vain saada ihmiset nauramaan!

Rillit huurussa, Miehen puolikkaat ja Dharma & Greg tehtiin perinteisille televisiokanaville, mutta Kominsky-metodi oli Netflix-sarja ja Bookie nähdään HBO Maxissa. Miten suoratoistosarjan tekeminen eroaa perinteisestä televisiosta?
Ilmeisin asia on se, että suoratoistopalveluissa ei ole samoja ankaria sensuurisääntöjä, joita sovelletaan, kun luodaan jotain televisiokanavalle Yhdysvalloissa. Sen sijaan voit kirjoittaa ihan mitä tahansa käsikirjoittajana pidät järkevänä. Mistä tahansa voi kirjoittaa. Ei tarvitse miettiä, mitä ehkä leikataan pois sensuurin takia.

Voit siis kuvitella, millaista oli kaksitoista vuotta Miehen puolikkaat -sarjan kanssa. Se oli jatkuvaa taistelua. Joka päivä, koko tuotannon ajan. Halusimme olla koko ajan mahdollisimman lähellä rajaa. On siis mukavaa, että pystymme täysin välttämään tuollaiset rajoitukset.

Mutta on melkein yhtä mukavaa, kun ei tarvitse miettiä niin paljon jaksojen pituutta. Televisiolähetyksissä on noudatettava aikajanaa kirjaimellisesti. Televisiossa jaksot ovat melko tasan 21-minuuttisia. Sen on sovittava täydellisesti muuhun palapeliin eli lineaarisen television ohjelmakarttaan. Bookiessa taas yksi jakso voi kestää 25 minuuttia ja toinen 32 minuuttia. Ainoana tavoitteena on tehdä paras mahdollinen sarja. Ei tarvitse miettiä, että mainoskatkot mahtuvat oikeaan kohtaan. Ja käsikirjoittajana tämä vapaus on luultavasti paras asia suoratoistossa. Voit vain tehdä parasta mahdollista sisältöä katsomatta koko ajan kelloa.

Toisin sanoen suoratoistopuolella on paljon enemmän vapautta tv-luojana.
Juuri niin! Sitten on myös hauska tehdä kaikkea sellaista, mistä studiopomo on aiemmin varoittanut: Älä edes yritä sisällyttää tätä jaksoon! Television komediasarja voi kertoa siitä, että joku ei tee läksyjään ajoissa. Kun taas Bookien viikon ongelma voi olla se, tapetaanko joku vahingossa vai ei.

Toisin sanoen saan vihdoin tilaisuuden käyttää laatikossa olevia väriliituja, joilla en ole koskaan aiemmin päässyt värittämään. Yksi ensimmäisistä asioista oli se, että halusin revitellä ja käsitellä hieman enemmän väkivaltaa tässä tuotannossa.

Nyt sitä ei voi kutsua väkivallaksi, mutta jo Mutsissa nostimme esiin joitakin vakavampia teemoja huumeista ja alkoholismista. Siellä opin, miten se tehdään niin, että se tuntuu kunnioittavalta. Koska alkoholismi ei todellakaan ole vitsi, se ei ole hauskaa. Se tappaa ihmisiä. Joten komedian tekeminen sen ympärille ei ollut helppoa, mutta se opetti meille paljon siitä, miten siitä voi puhua hyvällä tavalla.

Kun puhutaan Bookiesta, mikä sai päätymään juuri vedonvälittäjän ammattiin sarjan päähenkilönä?
Olen aina halunnut tehdä televisiosarjan, joka sijoittuu alamaailmaan. Eikä minulla oikeastaan ollut mitään käsitystä siitä, miten se voitaisiin tehdä, kunnes vieressäni istuva mies sanoi: Mitä jos kyse olisi vedonvälittäjästä?

Se avasi minulle niin monta ovea, koska emme kerro väkivaltaisista miehistä. Ei psykopaattisia tappajia tai muuta outoa. Seuraamme liikemiehiä, jotka sattuvat toimimaan hieman lain ulkopuolella. Veroja ei makseta, kaikki hoidetaan käteisellä, ja he antavat ihmisten pelata luotolla, mikä saattaa heidät joskus haavoittuvaan asemaan.

Se tarkoittaa, että luotat siihen, että asiakas maksaa tappion sattuessa. Ja joskus asiakkaat eivät maksa. Silloin asialle on tehtävä jotain. Lisäksi pidän pienistä yksityiskohdista, kuten siitä, miten maksat puhelinlaskusi, jos käytössä on vain käteistä? Avasi valtavasti mielenkiintoisia mahdollisuuksia, kun tajusimme, että kyseessä voisi olla vedonvälittäjä.

Yhdysvalloissa jotkut osavaltiot ovat juuri alkaneet laillistaa urheiluvedonlyönnin, mutta Kaliforniassa sitä ei ole vielä laillistettu. Täällä vedonvälittäjän pitäisi siis tuntea olevansa kuin dinosaurus, joka katsoo taivaalle ja näkee jättimäisen asteroidin, joka on matkalla kohti Maata. Se ei tule päättymään hyvin. Ja se, että vedonlyönti on laillistumassa myös Kaliforniassa, ei pääty hyvin siellä toimiville vedonvälittäjille.

Haastattelu: Alexander Kardelo, MovieZine
Kuvat: HBO Max

Lisää luettavaa