Disney Plussan uutuussarja imaisee mukaansa – ”Erinomainen laajennus Tähtien sota -kaanoniin”

Ahsoka tuntuu ehdalta Tähtien sota -materiaalilta.

19.10.2023 16:30

Soturi. Hylkiö. Kapinallinen. Ahsoka Tano on ehtinyt kulkemaan pitkin kaukaista galaksia monien tittelien alla. Nyt niiden joukkoon päästään lisäämään myös varteenotettava ”oman suoratoistosarjansa tähti”.

15 vuotta takaperin The Clone Wars -animaatioelokuvassa esitelty hahmo on tehnyt useita esiintymisiä jo ennen tuoretta Ahsoka-sarjaa. Erinomaiset The Clone Wars ja Rebels-animaatiosarjat seuraavat hänen taivaltaan aina Sithin koston tapahtumiin saakka sekä näyttävät myös sen jälkimaininkeja. Antologiasarja Tales of the Jedi valottaa hänen lapsuuttaan. Ja Rosario Dawsonin aikuinen versio hahmosta on tehnyt pistäytymisiä muissa Disney Plussan Tähtien sota -sarjoissa.

Ahsoka onkin noussut vuosien varrella suureksi fanisuosikiksi. Kun uutuussarjan puikkoihin hyppäsi vielä itse George Lucasin oppipoika Dave Filoni, nousivat odotukset Ahsokaa kohtaan nopeasti hyvin korkealle. Onneksi sarja myös enemmän kuin lunastaa ne jo heti ensi metreillään.

Anakinin (Hayden Christensen) ex-padawan Ahsoka jatkaa vaarallisen suuramiraali Thrawnen (Lars Mikkelsen) jäljittämistä. Tutkimattomille vesille viettävä operaatio kuitenkin vaatii apua hänen vanhoilta ystäviltään. Mukaan saapuukin Rebelsista tuttu kapinallisryhmä, joka herätetään nyt ensi kertaa henkiin näytellyssä muodossa.

Ahsoka linkittyy hyvin vahvasti ja suorasti The Clone Warsiin ja Rebelsiin. Nämä välistä jättäneet katsojat kokevat varmasti hankaluuksia saada täysillä otetta sarjan tapahtumista, mutta niitä seurannut yleisö taas pääsee kiljahtelemaan riemusta ja innostuksesta vähän väliä. Ahsokan suhdetta omaan padawaniinsa, mandalorianilaiseen Sabineen (Natalie Liu Bordizzo), seuraa kiinnostuksella ja hänen tiimityöskentelynsä kenraali Heran (Obi-Wan-näyttelijä Ewan McGregorin vaimo Mary Elizabeth Winstead) kanssa toimii edelleen hyvin.

Sarja tuntuu ehdalta Tähtien sota -materiaalilta runsaine valomiekkataisteluineen, avaruusalusmatkailuineen sekä filosofioineen hyvän ja pahan luonteista. Se pohdiskelee paljon myös trauman ja luottamuksen kysymyksiä. Maskeeraustiimi tekee taidokasta jälkeä läpi jaksojen ja Filonin luottosäveltäjä Kevin Kinerin musiikit säestävät tapahtumia hienosti, joskaan sarjan tunnussävelmä ei harmillisesti juuri jää mieleen.

Myös Ahsokan visuaalinen puoli on ilmiömäisen vaikuttavaa. Filoni ja kauden muut ohjaajat loihtivat katsojien verkkokalvoille iäksi piirtyviä taidokkaita kuvia, jotka saavat silmäkulmat kostumaan kaikessa taiteellisessa näyttävyydessään. Erityismaininta tässä kohtaa sarjan viidennelle jaksolle. Siinä nähtävä Ahsokan reflektointi aiemmista kokemuksistaan ja opeistaan on sarjan ehdotonta huippua. Samaisen jakson vieraileva merkittävä tähti saa varmasti myös monilla aikaan onnenkyyneleen jos toisenkin.

Ahsoka on erinomainen laajennus Tähtien sota -kaanoniin. Tarina imaisee mukaansa tehokkaasti, kun hahmoihin on jo muodostunut vankka tunneside aiempien sisältöjen parissa. Seikkailua seuraa innolla ja sarja vaikuttaa pitävän korkeaa tasoaan yllä loppuunsa saakka.

Ira Hurskainen

Tähdet ★★★★

Lisää luettavaa