DocPoint-festivaali palkitsi leikkaaja Tuula Mehtosen

7.11.2012 14:36

Leikkaaja Tuula Mehtonen saa DocPoint-festivaalin Apollo-palkinnon. Palkinto myönnetään suomalaista dokumenttielokuvaa merkittävästi edistäneelle ja sen parissa erityisesti ansioituneelle henkilölle. Tuula Mehtonen on ensimmäinen Apollo-palkittu leikkaaja.

– Vuonna 2013 Apollo-palkinnolla halutaan nostaa esiin dokumenttielokuvan keskeinen ammattiryhmä, jonka työpanos jää suurelta yleisöltä pimentoon. Kun todellisuus ei alistu noudattamaan käsikirjoitusta, dokumenttielokuvan kantava käsikirjoitus valmistuu usein leikkaamossa ohjaajan ja leikkaajan yhteistyönä, taiteellinen johtaja Erja Dammert DocPointista sanoo.

Tuula Mehtonen on yksi Suomen keskeisimmistä dokumenttielokuvan leikkaajista. Hän on toiminut 1970-luvulta lähtien leikkaajana liki sadassa elokuvassa ja työskennellyt maineikkaiden ohjaajien kanssa. Hän on leikannut muun muassa Kiti Luostarisen, Visa Koiso-Kanttilan, Iiris Härmän ja Jouko Aaltosen elokuvia. Useat näistä elokuvista ovat menestyneet myös kansainvälisesti.

Mehtonen tunnetaan luovan työnsä lisäksi taistelustaan leikkaamisen opetuksen puolesta. Hän on ollut perustamassa elokuvaleikkauksen linjaa nykyiseen Aalto-yliopiston taideteolliseen korkeakouluun ja toiminut alan ensimmäisenä professorina Suomessa. Hänen opetustyönsä on ulottunut myös Baltiaan, Norjaan ja Burmaan.

Vuodesta 2008 Tuula Mehtonen on opettanut vuosittain Burmassa Yangon Film School -nimisessä kansainvälisessä workshopissa. Opetus tukee maan oman dokumenttielokuvan perinteen syntymistä. Aiemmin sotilasjuntan hallitsemassa maassa itsenäinen elokuvatuotanto on tähän saakka ollut lähes olematonta.

Apollo-palkinto myönnetään Tuula Mehtoselle DocPoint-festivaalin yhteydessä tammikuussa 2013. DocPoint kunnioittaa Mehtosen elämäntyötä näyttämällä osana ohjelmistoaan niin sanotun Carte Blanche -esityssarjan, jonka elokuvat ovat Mehtosen itse oman tuotantonsa joukosta valitsemia.

12. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 22.–27. tammikuuta 2013. Festivaalin ohjelmisto, johon kuuluu yli sata dokumenttielokuvaa, julkistetaan joulukuussa 2012.

Lisää luettavaa