Drive-ohjaaja Nicolas Winding Refn: nerokas rikostaiteilija vai konkurssikypsä yrittäjä?

Tanskalaisohjaaja Nicolas Winding Refnin uutuus, Cannesissa kuohuntaa aiheuttanut ja Episodinkin toimituksen kahtia jakanut Only God Forgives -rikosdraama saa Suomen ensi-iltansa huomenna. Mistä tulee tämä yleisön hämmentäjä? Verkon striimipalvelut tarjoavat hyvän kattauksen Refnin aiemmasta tuotannosta.

Ennen Drive-elokuvan kansainvälistä läpimurtoa vuonna 2011, Refn oli ehtinyt tekemään tukun pieniä rikoselokuvia ja käydä henkilökohtaisen konkurssin partaalla.

Nyt 43-vuotias Refn aloitti ohjaajanuransa jo vuonna 1996 rikoselokuvalla Pusher, jonka Refn käsikirjoitti yhdessä Jens Dahlin kanssa. Pusher oli sen verran vaikuttava tapaus, että elokuva on uusittu peräti kahteen kertaan eri puolilla maailmaa. Vuonna 2010 valmistui hindinkielinen versio ja vuonna 2012 syntyi brittien vastine. Alkuperäinen Pusher kuuluu Netflixin valikoimaan ja uusimman, vuoden 2012 version löytää Filmnetistä.

Refn jatkoi yhteistyötä Pusherissa pääosaa esittäneen Kim Bodnian kanssa elokuvassa Bleeder (1999), jälleen kerran rikosdraaman puitteissa. Bleeder oli myös ensimmäinen kerta, kun Refn ohjasi toista tulevaa vakionäyttelijäänsä, Mads Mikkelseniä. Bleeder löytyy Filmnetin valikoimasta.

Bleederiä seurasi heikommaksi osumaksi jäänyt murhamysteeri Fear X (2003), jonka pääosassa nähtiin poikkeuksellisesti John Turturro, sekä ohjaajan taloudelliset vaikeudet, jotka dokumentoitiin Phie Ambon Gambler-elokuvaan (2006). Fear X ei kuulu suoratoistopalveluiden valikoimiin, mutta aloittelevan ohjaajan elämään voi tutustua Netflixin Gambler-dokumentissa.

Kuten dokumenttielokuva kertoo, Refnin ura jatkui kahdella jatko-osalla ensimmäiselle elokuvalleen. Pusher II (2004) ja Pusher 3 (2005) yhdistivät ohjaajan aiemmista tuotannoista tuttujen Mads Mikkelsenin ja Zlatko Buricin kanssa. Molemmat jatko-osat löytyvät Netflixistä.

Jatko-osien jälkeen Refn ohjasi yhden Neiti Marple -elokuvan televisioon, kunnes jatkoi rikoselokuvien sarjaansa Bronsonilla (2008), jonka pääosassa nähtiin tuolloin vielä suhteellisen tuntematon Tom Hardy. Bronsonin vankilakierrettä voi ihmetellä sekä Filmnetin, Netflixin että Viaplayn kautta.

Ennen Driveä Refn poikkesi vielä kerran rikosjanaltaan ja ohjasi Valhalla Rising -viikinkielokuvan (2009), jonka kuvastoa on verrattu Only God Forgives -elokuvan vastaaviin. Viikinkinä elokuvassa nähtiin ohjaajalle tuttu Mikkelsen. Valhalla Rising ei löydy striimeistä, mutta Ryan Gosling -yhteistyön aloittanut Drive on nähtävillä Filmnetissä.

Goslingin tähdittämä Only God Forgives saa Suomen ensi-iltansa huomenna, 7. kesäkuuta, ja ohjaajan seuraava projekti on vuoden 1976 tieteiselokuva Logan’s Runin uusintafilmatisointi.

(Episodi/JSV)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut