Dvd & blu-ray: Teinitytöt perustavat salaseuran

11.10.2013 09:33

Cannesin Kultaisen palmun elokuvallaan Luokka (2008) voittanut Laurent Cantet jatkoi kouluaiheen parissa myös seuraavassa pitkässä ohjauksessaan. Amerikkalaisen Joyce Carol Oatesin romaaniin Foxfire: Confessions of a Girl Gang (1993) pohjaava elokuva sijoittuu nyky-Pariisin lähiöiden sijaan 1950-luvun pikkukaupunkiin New Yorkin osavaltiossa. Tarina kertoo ryhmästä teini-ikäisiä tyttöjä, jotka perustavat salaseuran taistellakseen koulunsa ja elinympäristönsä miehistä ylivaltaa vastaan. Foxfire-nimellä tunnettu liike hakee oikeutta kostotoimilla, jotka alkavat tihutöinä ja kehittyvät kohti väkivaltaista anarkiaa. Viranomaiset murtavat tyttöjen rivit hetkellisesti, mutta Foxfiren tarina on vasta alussa.

Cantent on tallentanut elokuvan kuin dokudraaman, joka tuntuu komeasta laajakangaskuvauksesta ja periodimiljööstä huolimatta arkiselta ja uskottavalta. Realismi korostuu myös rooleissa, joihin on valittu fiksusti vain uusia ja elokuvadebyyttinsä tekeviä näyttelijöitä.

Ei ekstraa.

Tuomas Riskala

Elokuva ★★★★

Foxfire. Ranska / Kanada 2012. Ohjaus Laurent Cantet. Käsikirjoitus Robin Campillo ja Laurent Cantet, perustuu Joyce Carol Oatesin romaaniin. Pääosissa Raven Adamson, Katie Coseni, Madeleine Bisson, Claire Mazerolle. Ikäraja 12. Dvd blu-ray. Julkaisupäivä 18.9.2013.

Lisää luettavaa