Videokasetilta löytyy paholaiskummittelua ja kieroutunutta tieteisjännitystä

27.4.2013 17:15

V/H/S on kehyskertomuksen yhteen sitomasta viidestä lyhyestä kauhutarinasta koostuva antologiaelokuva. Kehyksessä joukko pikkunilkkejä palkataan varastamaan videokasetti eräästä talosta. He löytävät valtavan määrän videoita, joita he ryhtyvät katsomaan, samalla kun talo heidän ympärillään tuntuu heräävän henkiin. Muut elokuvat ovat heidän näin näkemiään tallennuksia.

Pätkiä yhdistää käytännössä vain se, että ne ovat kaikki olevinaan jonkun kuvaamia kotivideoita, jotka yllättäen saavat makaaberin käänteen. Sisällöltään ja tyyliltään kaikki ovat kiitettävän erilaisia tarjoten niin perinteistä paholaiskummittelua, urbaaneja hirviöitä, murhaavaa rakkaustarinaa, teinisplatteria ja kieroutunutta tieteisjännitystä.

Tällaisille tilkkutäkkielokuville tyypillisesti sisältö vaihtelee laidasta laitaan, mutta V/H/S on harvinaisen onnistunut yritys tarjota jokaiselle jotakin. Koko illan kattavaa jännitystä ei ehkä synny – ja kehystarina on melko ärsyttävä – mutta palaset puolustavat paikkaansa, ja ovat kestoltaan juuri sopivia jännärianekdootteja, joista mihinkään ei ehdi kyllästyä ennen kuin edessä on siirtymä aivan toisenlaiseen kertomukseen.

Jouni Vikman

Elokuva ★★★

V/H/S. Yhdysvallat 2012. Useita ohjaajia ja käsikirjoittajia. Ikäraja 18. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 17.4.2013.

Lisää luettavaa