Ed Wood, Patton vai Andy Kaufman? Elämäkertaelokuvat Top 10

Episodi päätti listata parhaat elämäkertaelokuvat. Valinta osoittautui vaikeaksi: käsitys elämäkertojen laadusta perustuu niiden hurjaan määrään, johon lukemattomat helmet uhkaavat hukkua.

Teksti Jouni Vikman

10. Ray

Rhythm & blues -muusikko Ray Charlesin (1930–2004) elämäkerta on valikoimamme perinteisestä päästä. Se kertoo Charlesin tarinan lapsuudesta menestyksen ja sen mukanaan tuomien ongelmien vuosiin. Lapsena sokeutunutta Charlesia esittänyt Jamie Foxx sai roolistaan ansaitun pääosa-Oscarin ja melkoisen liudan muita palkintoja.

9. Panssarikenraali Patton

Vaikka kenraali George S. Patton (1885–1945) teki pitkän sotilasuran ja taisteli jo ensimmäisessä maailmansodassa, keskittyy hänestä tehty elokuva käytännössä toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin. Panssarikenraali Patton on yksi niistä elokuvista, joissa näyttelijästä ja roolihahmosta on tullut käytännössä erottamattomia. George C. Scott sai suorituksestaan pääosa-Oscarin, yhteensä elokuva keräsi kahdeksan Oscar-patsasta, mukaan lukien paras elokuva -palkinnon.

8. Elisabet Cate-Blanchett-as-Elizabeth-I-tudor-history-31287030-300-300

Englantia vuosina 1958–1603 hallinnut Elizabeth I (1533–1603), tuolloin vielä ilman järjestysnumeroa, oli australialaisen Cate Blanchettin läpimurtorooli. Blanchett esittää yhdessä hienoimmista roolisuorituksistaan neuvonantajien varassa toimivasta epävarmasta nuoresta naisesta hallitsijaksi, jolla on oma visio siitä, miten asioiden pitää olla ja miten niiden eteen tulee toimia.

7. W.

W.
Monet odottivat jonkinlaista loanviskontaa tai ainakin pilkkakirveitä, kun kärkevistä poliittisista mielipiteistään tunnettu Oliver Stone ilmoitti tekevänsä elokuvan Yhdysvaltojen presidentistä George W. Bushista, joka istui Valkoisessa talossa vuosina 2001–2009. Vaikka Bush varsinkin nuorempana esitetään etuoikeutettuna mutta päämäärättömänä häröilijänä ja presidenttinäkin vääriä päätöksiä tekevänä poliitikkona, on Stonen näkemys silti ymmärtäväinen, jopa sympaattinen.

6. Frances

Hollywoodin kadehdittavien menestystarinoiden takana on huomattavasti suurempi määrä henkilökohtaisia tragedioita. Frances Farmerin (1913–1970) elämässä yhdistyivät kumpikin. Vaikka monet Farmerin elokuvissa kohtaamista vääryyksistä on myöhemmin osoitettu liioitteluksi, mutta silti hänen tarinansa kuvaa, miten Hollywoodin tähtikultti ja studiojärjestelmä pystyy jauhamaan ihmisen kappaleiksi. Jessica Lange heittäytyy Broadwayn ja Hollywoodin diivaksi täydellä sydämellään.

Aiheeseen liittyvät jutut