”Ehkä kaikkien aikojen kielletyin elokuva” katsottavissa suoratoistona – Viiden tähden mestariteos on elokuvahistorian merkkitapauksia

Perustuu klassikkoromaaniin.

15.9.2022 08:00

Oman aikansa kohuelokuva Kellopeliappelsiini maalaa synkän kuvan tulevaisuuden Britanniasta, jonka katujengeille satunnaisiin uhreihin kohdistuva äärimmäinen väkivalta on hauskanpidon muoto.

Jengijohtaja Alex (Malcolm McDowell) tovereineen hakee vauhtia illan iloitteluihin huumeella terästetystä maidosta ja kylvää sen jälkeen silmitöntä tuhoa ympärilleen.

Alexin elämä kuitenkin muuttuu, kun hän jää erään ultraväkivaltaisen illan päätteeksi kiinni murhasta ja passitetaan vankilaan. Jokaisella rikollisella on kuitenkin oltava mahdollisuus parantua.

Alex tarjoutuu vapaaehtoiseksi tieteelliseen kokeeseen, jonka yhteydessä hänen psyykestään poistetaan kyky tehdä väkivaltaa muille. Palkkioksi tästä hänen on määrä päästä vapaaksi.

Anthony Burgessin samannimiseen romaaniin perustuva elokuva rakentaa tarinalleen kokonaisen kulttuuriympäristön, johon kuuluvat kuvitellun lähitulevaisuuden omintakeinen arkkitehtuuri, pukeutuminen, kampaukset, puhetapa jne.

Suuri vaivannäkö tällä alueella on tuottanut paikoin hiukan koomisen vaikutelman, kun kaikesta kuitenkin näkee että lähtökohtana on ollut 1970-luvun alun maailma.

Lähinnä väkivaltaisuudestaan kuuluisaksi tullut elokuva kuuluu Kubrickin uran loistokkaimpiin suorituksiin. Tohtori Outolemmen tapaan poliitikot ja muut establishmentin edustajat ovat jälleen jopa vaarallisella tavalla koomisia hahmoja ohjaajan satiirisessa käsittelyssä.

Yksi viiden tähden elokuvan kutkuttavimpia piirteitä on sen Möbiuksen lenkin kaltainen paradoksaalinen muoto. Vaikka jokainen uusi vaihe Alexin tarinassa on edeltäjänsä seurauksena aivan oikea, on lopputulos silti alkutilanteeseen nähden täysin väärä.

Kellopeliappelsiinista tuli heti ilmestyessään vuonna 1971 yksi kaikkien aikojen kiistellyimmistä elokuvista. Yhdysvalloissa sille lätkäistiin lähinnä pornoelokuville tarkoitettu X-ikäraja, ja Kubrick joutui leikkaamaan yhtä arkaluontoista kohtausta.

Isossa-Britanniassa elokuva nostatti vielä isomman kohun. Monissa rikostapauksissa väitettiin, että Kellopeliappelsiini oli toiminut innoittajana. Kriitikot suhtautuivat Kellopeliappelsiiniin ristiriitaisesti, mutta nykyään sitä pidetään elokuvahistorian merkkiteoksena. Se on ehkä myös kaikkien aikojen kielletyin, sillä monissa maissa elokuvaa ei näytetty valkokankaalla lainkaan.

Kellopeliappelsiini kuuluu tällä hetkellä HBO Maxin valikoimaan, kuten suuri osa Warner Bros. -studion elokuvista. Elokuva löytyy palvelusta alkuperäisellä nimellä A Clockwork Orange.

Jukka Halttunen

Lisää luettavaa