Ei pelkkä supersankarisarja – Supergirl lentää myös katsojien sydämiin

Joko lukuisat supersankareiden sarjakuvaseikkailuihin perustuvat tv-sarjat ärsyttävät kiehtomisen sijaan? Kannattaa antaa mahdollisuus ainakin yhdelle vähemmälle huomiolle jääneelle sarjalle, joka vakuuttaa sekä toiminnallaan että tunteellaan.

Supergirl alkoi Yhdysvalloissa syksyllä 2015 kolmantena Arrowversen sarjana. Arrowverse on yhteinen nimitys DC Comicsin sarjakuvien maailmaan luoduille televisiosarjoille, jotka kaikki nähdään tällä hetkellä The CW -ilmaiskanavalla. Muut Arrowversen sarjat ovat Arrow (2012–), The Flash (2014–) ja Legends of Tomorrow (2016–).

Supergirl lensi ruutuihin alun perin CBS-kanavalla, mutta siellä lento jäi lyhyeksi, vain yhden kauden mittaiseksi, kunnes The CW pelasti sarjan osaksi supersankariseuruettaan. Samalla sarjan kuvausmaisemat vaihtuivat Los Angelesista Vancouveriin, minkä takia sarja menetti yhden suurimmista tähdistään, Calista Flockhartin (Ally McBeal), sillä hän ei halunnut olla erossa perheestään. Flockhart saadaan kuitenkin sarjaan vierailemaan aika ajoin mainioon Cat Grantiin rooliinsa.

Muiden supersankarisarjojen tavoin myös Supergirl perustuu DC Comicsin legendaarisiin sarjakuviin ja niiden hahmoihin. Suomeksi nimellä Terästyttö tunnettu hahmo on tunnetumman serkkunsa Teräsmiehen kollega, mutta hahmon tausta ja kasvatus poikkeavat hiukan sarjakuvien ja televisiosarjan välillä.

Television Supergirl on asunut maassa, aivan tavallisen tuntuisessa perheessä, teini-ikäisestä asti, ja hän alkaa käyttää kykyjään julkisesti vasta nuorena naisena. Tavallisessa elämässään hän työskentelee suuressa mediatalossa, ja salaisessa elämässään hän opettelee pahisten jahtaamista ja maailman parantamista.

YouTube video

Sarjan nimiroolissa nähdään Melissa Benoist, joka nousi kuuluisuuteen Glee-musikaalisarjasta. Muissa rooleissa nähdään mm. Mehcad Brooks (True Blood), Chyler Leigh (Grey’s Anatomy), Jeremy Jordan (Smash) ja David Harewood (Homeland). Sarjan ovat luoneet Ali Adler (The New Normal, Dynasty) sekä muut Arrowverse-sarjat luoneet Greg Berlanti (Dawson’s Creek, Brothers & Sisters) ja Andrew Kreisberg (Boston Legal).

Supergirl on sopiva sekoitus toimivaa rymistelyä, ihmissuhteissa säätämistä ja maailmankaikkeuden ihmettelemistä. Sarja on sisarsarjojensa tavoin ihmissuhdevetoinen kaiken supersankarikuorrutuksen alla, ja Melissa Benoist kantaa upeasti viittansa yhtä aikaa herkkänä ja voimakkaana.

Sarja on saanut paljon kiitoksia ollessaan positiivinen roolimalli tytöille, jotka yleensä tällaisissa sarjoissa ovat vain niitä tyttöystäviä tai sihteereitä. Supergirlin katsominen on selkeästi mahdollistettu myös nuoremmalle yleisölle, sillä siinä ei reippaan toiminnan lisäksi ole paljoa esim. seksiä. Benoist on Glee-hahmonsa tavoin roolissa kunnollinen naapurintyttö, jonka nyt vain täytyy pelastaa maailma aina välillä ja myös tiistaisin.

Supergirl on sekä Kryptonilta kotoisin oleva Kara Zor-El että tavallinen tyttö Kara Danvers, ja näiden kahden roolin yhteensovittaminen ei todellakaan ole helppoa. Karan pohjaton hyvyys ja mutkaton empaattisuus saavat kolhuja elämältä tappavalla tahdilla, mutta hänessä tasapainoilevat rautainen kuori ja kultainen sydän.

Sarja ottaa omalla tavallaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin jatkuvalla syötöllä, sillä sarjan keskiössä on erilaisuus ja sen käsitteleminen, oli kyseessä sitten alienit tai muut muukalaiset, seksuaalinen monimuotoisuus tai yleinen erilaisuuden hyväksyminen.

YouTube video

Supergirl ammentaa omasta yhteydestään muihin maailmoihin, joten sarjassa nähdään paljon muita supersankareita ja -pahiksia, eikä vetovoimaisilta Arrowverse-kohtaamisiltakaan vältytä. Neljän sisarsarjan hahmot tekevät tasaisin väliajoin yhteisiä crossover-jaksoja, mitkä ovat omiaan kasvattamaan kaikkien näiden sarjojen katsojalukuja.

Ensi viikolla kolmannen tuotantokauden joulutauolta palaava Supergirl jää helmikuussa uudestaan tauolle tuotantoaikataulujen venymisen ja uuden Black Lightning -sarjan alkamisen takia. Suomessa Supergirlin jaksoja voi seurata tuoreeltaan HBO Nordicin suoratoistopalvelusta.

Aiheeseen liittyvät jutut