Elokuva miehestä joka sai koko maailman ruokailutottumukset muuttumaan

The Founder kertoo tositarinan miehestä, joka laittoi kertaheitolla ihmisten ruokailutottumukset uusiksi. Michael Keaton näyttelee Ray Krocia, miestä, joka esitteli ensimmäisenä maailmalle ajatuksen nopeasti valmistettuja hampurilaisia ja ranskalaisia perunoita tarjoilevista pikaruokaketjuista.

Ray Krocin ansiosta McDonald’s kasvoi kaikkien tuntemaksi maailmanlaajuiseksi ketjuksi ja brändiksi, jonka symbolina toimivilta kultaisilta kaarilta välttyminen voi tänä päivänä olla mahdotonta. Katsojien päätettäväksi jää, onko Ray Kroc tämän takia elokuvan sankari vai pahis.

Elokuva alkaa 1950-luvulta, jolloin myyntimiehenä toimiva Kroc tapaa suosittua hampurilaisravintolaa pyörittävät McDonaldin veljekset (Nick Offerman ja John Carroll Lynch). Yhdessä he kehittävät nopeamman tavan valmistaa ja tarjoilla asiakkailleen makuelämyksiä. Kroc ymmärtää välittömästi veljesten ravintolan potentiaalin. Hän suunnittelee avaavansa samaa kaavaa käyttäviä toimipisteitä ympäri maata.

Keaton vertaa The Founderia David Fincherin vuonna 2010 valmistuneeseen, Mark Zuckerbergiä ja Facebookin syntymää käsittelevään The Social Network -elokuvaan. Kummassakin tapauksessa kunnianhimoinen päähenkilö paisuttaa jonkun muun alkuperäisestä ajatuksesta valtavan globaalin yrityksen.

– Päätin tehdä tämän elokuvan, kun huomasin, etten tiennyt aiemmin mitään Ray Krocista tai McDonaldsin historiasta, Keaton kertoo.

Näyttelijän mukaan etenkin Yhdysvalloissa asuvat kuvittelevat automaattisesti tietävänsä kaikki kyseisen ruokaketjun salat. Tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.

– Sitä vain ajattelee, että McDonald’s-ravintoloita rakennettiin useita, niistä tuli suosittuja ja ne levittäytyivät muihin valtioihin. Asia ei kuitenkaan ollut niin yksinkertainen, eikä minulla ollut siitä mitään käsitystä ennen käsikirjoituksen lukemista.

Myös ohjaaja John Lee Hancock vaikutti Keatonin haluun tarttua juuri tähän rooliin. Keaton kuvailee Hancockia hienoksi tarinankertojaksi, joka tietää, kuinka elokuvan tarinaa tulee kuljettaa eteenpäin.

Muun muassa elokuvat Elämä pelissä ja Saving Mr. Banks ohjannut Hancock on myös Keatonin hyvä ystävä. Näyttelijä oli kohdannut tulevan ohjaajansa ensimmäisen kerran ravintolan baaritiskillä, ja tätä perinnettä jatkettiin koko The Founderin kuvausten ajan.

– Aina kun vain pystyimme, menimme kuvauspäivän jälkeen paikalliseen ravintolaan syömään ja juomaan. Emme kuitenkaan joka ilta, sillä hänellä oli yleensä paljon tehtävää seuraavan päivän kuvausten järjestämisessä, Keaton muistelee.

Keatonin mukaan Ray Kroc on sekä nerokas yrittäjä että häikäilemätön bisnesmies. Juuri hahmon kaksijakoisuus houkutteli Keatonia roolin pariin. Lisää pontta valinnalle antoi myös mielenkiinto maailman ensimmäistä ”brändääjää” kohtaan.

– Elokuvan tarina oli paljon mielenkiintoisempi kuin osasin ikinä odottaa. Se kertoo vapaasta yrittäjyydestä ja miehestä, joka loi maailmanlaajuisen brändin kauan ennen kuin kukaan muu keksi tehdä samoin.

Keaton kuvailee hahmoaan kovilla panoksilla pelaavaksi rohkeaksi riskinottajaksi ja tunnustaa ihailevansa hahmonsa tosielämän esikuvaa. Keatonin mukaan Krocilla oli yhtä paljon onnistumisia kuin huonoja päätöksiäkin ja niihin kaikkiin liittyi aina suuria riskinottoja.

– Ihailen Ray Krocia hänen nuorekkuutensa, omapäisyytensä ja ahkeruutensa takia, näyttelijä myöntää.

Keatonille oli tärkeää, että hänen hahmonsa kaikki puolet – myös ne ikävät – pääsevät elokuvassa tasapuolisesti näkyviin. Hänen hahmonsa on nerokas edelläkävijä mutta toisaalta taas häikäilemätön liikemies.

– Hän teki kovasti töitä visionsa toteuttamiseksi. Halusin näytellä hahmon todenmukaisesti, vaikka hänestä tulikin lopussa jotain, mitä en oikeastaan ihaile. Mutta hän pysyy silti loppuun asti mielenkiintoisena.

Krocin ruma puoli näkyy Keatonin suosikkirepliikissäkin: ”Jos olisit hukkumassa, työntäisin vesiletkun kurkkuusi”.

Keatonille vakuutettiin käsikirjoituksen olevan erittäin todenmukainen ja kaiken hänen hahmonsa näyttelemiseen tarvittavan löytyvän sen kansien välistä. Kuvausten aikana hän kuitenkin keräsi eri lähteistä lisätietoa Krocista ja tämän tekemisistä. Näihin tietoihin kuului muun muassa varmistus suosikkirepliikin todenperäisyydestä.

– Sain myöhemmin kuulla, että ne olivat Ray Krocin omia sanoja, eivätkä pelkästään käsikirjoittajien päähänpisto. Se sai minut arvostamaan repliikkiä vielä enemmän, näyttelijä kertoo.

– Lausahdus on yhtä aikaa brutaali ja dramaattinen.

Hahmon pahoista teoista huolimatta Keaton uskoo katsojien olevan tämän puolella elokuvan lopputeksteihin saakka. Onhan Kroc näyttelijänsä sanojen mukaan kovasti töitä visionsa eteen tekevä, peloton ja peräänantamaton.

The Founder on tehty totuudenmukaiseksi kuvaukseksi Ray Krocista, mutta se ei pyri samalla osoittelemaan McDonald’s -yhtiötä syyttävällä sormella, kuten Keaton on huomannut muiden aihetta käsittelevien elokuvien tekevän.

Fast Food Nation, toinen elokuva samasta aiheesta, suorastaan syyttää heitä. Tämä elokuva on erilainen, hän vakuuttaa.

Keaton ei myöskään allekirjoita ajatusta, jonka mukaan menestyäkseen yritysmaailmassa täytyy muuttua Krocin kaltaiseksi.

– Se ei ole välttämättä totta. En usko, että Bill Gates teki niin. Tuskin myöskään Howard Schultz, näyttelijä pohtii.

Michael Keatonin lisäksi The Founderia tähdittävät muun muassa veteraaninäyttelijätär Laura Dern sekä Kirottu-elokuvista tuttu Patrick Wilson.

Keaton itse on tullut viimeaikoina tutuiksi muun muassa elokuvista Robocop, Spotlight ja Birdman, joista jälkimmäinen toi hänelle Golden Globe -palkinnon ja Oscar -ehdokkuuden.
Hänen uransa alkoi kuitenkin jo 1970-luvulla pienistä televisiorooleista, mutta suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi Tim Burtonin elokuvista Beetlejuice, Batman ja Batman – Paluu.

Lepakkomiehen asuun tottunut Keaton palaa supersankarien maailmoihin myöhemmin tänä vuonna ensi-iltansa saavassa elokuvassa Spider-Man: Homecoming, jossa hänet tullaan näkemään jälleen kerran lentävän eläimen asussa. Tällä kertaa kuitenkin korppikotkana.

Tällä hetkellä Keatonilla on työn alla elokuva nimeltä American Assassin. Hän päätyi The Founderin tavoin siihenkin elokuvaan hänelle tarjotun hahmon mielenkiintoisuuden ansiosta.

– Ajattelin, etten ollut koskaan aikaisemmin näytellyt sen kaltaista tyyppiä, ja voisi olla hauskaa kokeilla, hän väläyttää tulevasta roolisuorituksestaan CIA:n kovaotteisena terrorismin vastaisen yksikön agenttina.

Näyttelijän mukaan hyviä rooleja on sadellut hänen työpöydälleen viimeaikoina harmistuttavan vähän.

– En ole nähnyt kovin monta mielenkiintoista roolia. Muutkin näyttelijät tuntevat varmasti samoin. Hyvin usein ajattelen käsikirjoitusta lukiessani, ettei tämä kiinnosta minua.

Haastattelut: FilmNation Entertainment
Toimittanut Jani Koivistolainen

Aiheeseen liittyvät elokuvat