Elokuvan aakkoset absurdismista zombeihin – Espoo Ciné iskee pöytään uskomattoman kattauksen

Pidätkö tarinoista koirista? Zombeista? Kulttuurin suurihmisistä? Tavallisista ihmisistä? Musiikista ja tanssista? Yliluonnollisista lesboista? Onneksi olkoon, Espoo Ciné -elokuvajuhlien juuri julkaistusta ohjelmistosta pitäisi löytyä jokaiselle jotakin!

17.4.2018 14:32

Espoo Ciné pyörähtää 4. toukokuuta käyntiin jo 29. kerran. Toista kertaa festivaali järjestetään keväällä aikaisemman alkusyksyn sijaan. Juhlat avaa Wes Andersonin Isle of Dogs. Vinkeron ohjaajan uutuus on hänen toinen stop-motion-animaationsa vuoden 2009 mainion Fantastic Mr. Foxin jälkeen.

Jätesaarelle karkotetuista koirista ja omaa eläinystäväänsä etsivästä pojasta kertovaa Isle of Dogsia oli tekemässä 670 ihmistä, ja sitä varten rakennettiin 500 koira- ja 500 ihmishahmoa. Tärkeimmät hahmot tehtiin viidessä eri koossa. Koirien turkki oli peräisin alpakoista ja merinolampaista. Materiaali sopi takkuturkkisille olennoille, mutta toisaalta nukkeja käsitellessä oli oltava varovainen, ettei turkkiin koskettu, koska liikkuvassa kuvassa se olisi näyttänyt sumeiselta.

– Animaatiossakin tärkeintä on tarina. Hahmoista on välitettävä kuten Kulkurista välittää Kaunottaressa ja Kulkurissa. Se on varmaankin suosikkini kaikista elokuvakoirista, Wes Anderson kertoi alkuvuodesta Episodille Berliinissä, missä hän sai Isle of Dogsin ansiosta parhaan ohjaajan palkinnon.

Koirille ovat antaneet äänensä muun muassa Bryan Cranston, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Bill Murray ja Edward Norton. Onpa mukana myös Anjelica Huston mykkänä villakoirana…

Kun elokuvasta todetaan, että Glenn Close tekee siinä ehkä uransa hienoimman roolin, kulmakarvat kohoavat. Näin kuitenkin väitetään Espoo Cinén 13. toukokuuta päättävästä elokuvasta The Wife, jossa hieno näyttelijätär esittää Jonathan Prycen näyttelemän Nobel-kirjailijan kauan miehensä varjossa elänyttä vaimoa.

Isle of Dogsin ja The Wifen väliin jää kymmenittäin mitä erilaisimpia tuoreita nimikkeitä, jotka muutamaa syrjähyppyä muille mantereille lukuunottamatta edustavat Euroopan nykyelokuvaa mitä moninaisimmissa muodoissa. Usein myös fantasiaelementtejä hyödyntävissä elokuvissa lajityypit menevät laidasta laitaan rikosleffoista, jännityksen kautta komediaan ja romantiikkaan. Tarjolla on elokuvia lapsille ja lapsista, teiniangstia ja -iloa sekä tarinoita uuden edessä olevista aikuisista.

Uusien kykyjen ohella tarjolla on tuoreita elokuvia tunnetuilta tekijöiltä kuten Mathieu Amalric (Barbara), Jörn Donner (Memory of Ingmar Bergman), Michael Gondry (Mikrobi ja Gasoliini), Jan Svĕrak (Barefoot) ja Joachim Trier (Thelma). Näyttelijöistä mainittakoon Helena Bonham Carter, Nikolaj Coster-Waldau, Elle Fanning, Eva Green, Isabelle Huppert (kahdessakin elokuvassa!), Ellen Page, Charlotte Rampling, Hilary Swank ja Alicia Vikander.

Zombi-elokuvien ystäviä hemmotellaan peräti kolmella suosikkihirviöihin hyvin erilaiset näkökulmat ottavalla elokuvalla: The Cured, The Night Eats the World (kuva) sekä Ravenous.

Kaikki elokuvat löytyvät osoitteesta http://www.espoocine.fi/2018/fi/elokuvat, ja samaisesta osoitteesta löytyy myös lipunmyynti.

Isle of Dogsista ja Wes Andersonista voi lukea lisää 11. toukokuuta ilmestyvästä Episodista 5/2018.

 

Lisää luettavaa