Elokuvantekijä hämärästä aamunkoittoon: kulttileffasta syntyi televisiosarja

15.4.2014 13:00

Robert Rodriguez on paitsi menestyksekäs myös erittäin tuottelias elokuvantekijä. Viime syksynä ilmestyi Macheten jatko-osa Machete Kills, joka on juuri ilmestynyt blu-rayna. Elokuussa teattereihin saapuu pitkään odotettu Sin Cityn jatko-osa A Dame to Kill For. Siinä välissä Rodriguez on ehtinyt luoda televisiosarjan, joka perustuu hänen elokuvaansa Hämärästä aamunkoittoon. Kiireittensä lomassa Rodriguez ehti antaa Episodille puhelinhaastattelun.

Teksti: Jussi Huhtala

Vuonna 1996 ilmestyneen kulttielokuvan Hämärästä aamunkoittoon käsikirjoitti Quentin Tarantino, joka myös näytteli elokuvassa. Sen pohjalta tuotettua From Dusk Till Dawn -sarjaa esitetään Yhdysvalloissa Rodriguezin vasta perustamalla El Rey -televisiokanavalla. Muualla maailmassa sitä esittää Netflix.

– Mietin sopivia ohjelma-aiheita kanavalleni, ja minusta From Dusk Till Dawn oli hyvä ensimmäinen nimike, sillä tarinalla on paljon faneja, Rodriguez kertoo.

– En ole aiemmin tehnyt televisiota, eikä Quentinin hahmojakaan ole nähty televisiossa, joten ajattelin, että tällä saisi kanavalle näkyvyyttä.

Sarja näyttää parin ensimmäisen jakson perusteella muistuttavan elokuvan tarinaa melko paljon. Näyttelijät ovat vaihtuneet, mutta tapahtumien kulku tuntuu tutulta. Rodriguez sanoo, että alkuperäisen elokuvan faneille on kuitenkin tarjolla monia yllätyksiä.

– Sarja on kuin romaani, ja elokuva kuin novelli. Alkuperäisiä hahmoja on laajennettu, ja tarinan edetessä voi huomata myös monia eroavaisuuksia.

Nyt tarina on tietysti myös paljon pitempi. Mukana on uusi taustakertomus, joka liittyy meksikolaiseen intiaanimytologiaan.

– Jätin elokuvaan johtolankoja kuten viimeisen kuvan, josta selviää, että baarin alta paljastuu atsteekkien temppeli.

Rodriguez kertoo halunneensa käyttää mytologiateemaa elokuvassa enemmänkin, mutta sille ei tuolloin ohjaajan mukaan yksinkertaisesti ollut aikaa.

– Mietin vuosia mitä muuta voisin tehdä tälle tarinalle, ja sarja antoi mahdollisuuden kertoa tapahtumat kokonaisuudessaan.

Rodriguez tunnetaan jokapaikanhöylänä, joka usein vastaa ohjauksen lisäksi myös musiikista ja leikkauksesta. From Dusk Till Dawn -sarjassakin hän istuu monella eri pallilla.

– Olen vastaava tuottaja, olen ohjannut suuren osan sarjasta, kirjoitin pilottijakson, leikkasin ja sävelsin musiikkia. Sarja on tehty samaan tapaan kuin elokuvanikin, eli olen hyvin paljon mukana käytännön tasolla.

Elokuvan kirjoittanut Tarantino ei osallistunut sarjan tuotantoon mutta antoi sille siunauksensa.

– Minulla ja Quentinilla oli oikeudet tarinaan, joten kukaan muu ei olisi voinut tehdä From Dusk Till Dawn -sarjaa. Hän piti sarjaa hyvänä ideana ja oli erittäin kannustava.

Televisiosarjoista tehdään yleensä useita tuotantokausia. Rodriguezin mukaan tulevista kausista ei ole päätetty vielä mitään, mutta hän pitää oven avoimena.

– Suunnitelmissa oli luoda tarina, joka voisi jatkua usean tuotantokauden ajan.

From Dusk Till Dawn -sarjan ja Rodriguezin oman televisiokanavan myötä herää kysymys, suunnitteleeko hän muistakin elokuvistaan televisiosarjaa. Voisiko Machete, Spy Kids tai Sin City saada samanlaisen käsittelyn?

– On se mahdollista. Seuraava televisiosarjani perustuu kuitenkin alkuperäiseen tarinaan. Ehkä joskus tulevaisuudessa teen televisiolle jotain muutakin, joka perustuu elokuvaan.

From Dusk Till Dawn -sarjaa esitetään Netflixissä. Machete Kills on ilmestynyt dvd:nä ja blu-rayna.

Lisää luettavaa