Tieteiselokuvan huikea visio tarjoaa kurkistuksen tulevaisuuden luokkasotaan

6.8.2013 15:44

Vuonna 2154 ihmiset ovat jakautuneet avaruudessa eläviin rikkaisiin ja maapallolla kituuttaviin köyhiin. Neill Blomkampin perjantaina teattereihin tuleva Elysium tarjoaa hätkähdyttävän kurkistuksen tulevaisuuden luokkasotaan.

Blomkamp, 33, saavutti jo esikoispitkällään sen, mistä moni ohjaaja haaveilee vielä vuosien kuluttua. Scifielokuvasta District 9 (2009) kasvoi yksi tekovuotensa suurista hiteistä, joka tuotti maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa dollaria ja keräsi neljä Oscar-ehdokkuutta.

Etelä-Afrikan Johannesburgissa syntynyt ja Kanadan Vancouveriin 18-vuotiaana muuttanut Blomkamp aloitti uransa visuaalisten tehosteiden suunnittelijana. Saatuaan muun muassa Emmy-ehdokkuuden tehostetyöstään Dark Angel -sarjassa Blomkamp ryhtyi ohjaamaan musiikkivideoita ja miljoonaluokan mainoksia yrityksille kuten Nike, Citroën ja Panasonic. Mainosalalla Blomkampin maine kasvoi ohjaajana, joka osaa yhdistää tietokonetehosteita saumattomasti live-kuvaan. Kyky vakuutti myös Peter Jacksonin, joka tuotti Blomkampin esikoispitkän.

District 9:stä on nyt neljä vuotta ja moni on ihmetellyt mitä Blomkamp on touhunnut viime vuodet. Vastaus saatiin kesäkuun alussa, kun briljantti ja yllättävän brutaali kyperpunk-trilleri Elysium näytettiin tarkoin valitulle joukolle kansainvälisiä elokuvatoimittajia Lontoossa.

– Olin jo pitkään halunnut tehdä scifielokuvan vaurauden epätasaisesta jakautumisesta maailmassa. Sitten näin kuvan, jonka Syd Mead oli piirtänyt National Geographic lehdelle vuonna 1982. Se oli kuva avaruusaseman sisäpuolelta, jossa näkyy puita, järviä ja ruokaviljelmiä. Ajattelin, että se olisi täydellinen suojapaikka maailman rikkaille, jotka jättävät jälkeensä romuttuneen ja ylikansoittuneen planeetan, Blomkamp toteaa lontoolaishotellin sviitissä.

Ohjaaja ei itse pidä Elysiumia edes varsinaisesti scifinä vaan futuristisena tarinana, joka on jo osittain totta. Elokuva alkaa Los Angelesista, joka muistuttaa kolmannen maailman slummikaupunkia. Matt Damon on robottitehtaalla työskentelevä Max, joka on lapsesta saakka haaveillut muutosta taivaalla näkyvälle Elysiumille, valtavalle eliitin asuttamalle avaruusasemalle, jossa ei tunneta puutetta eikä sairauksia. Rakennelma muistuttaa erehdyttävästi Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailun (1968) avaruusasemaa. Sattumaa?

– Rakastan Kubrickin elokuvaa, mutta se ei ole syy miksi meidän avaruusasemamme näyttää samalta kuin siinä oleva. Sekä Elysium että 2001: Avaruusseikkailu lainaavat todellista NASA-tiedettä, jonka mukaan renkaan muotoinen asema kestää parhaiten painovoiman hallintaa avaruudessa pyöriessään.

Ohjaamisen ja käsikirjoittamisen ohella Blomkamp on toiminut yhtenä Elysiumin tuottajista. Uusi aluevaltaus on merkittävä, sillä myös budjetti on tällä kertaa kolminkertainen ohjaajan esikoispitkään verrattuna.

– Tein District 9:n suuren paineen alla, sillä halusin sen näyttävän kalliimmalta kuin 30 miljoonaa dollaria. Elysiumin ohjaaminen tuntui samalta, sillä halusin myös sen vaikuttavan suuremmalta kuin 90 miljoonan dollarin tuotannolta. Ehkä suurin ero oli se, etten voinut tällä kertaa nauttia Peter Jacksonin tarjoamasta suojasta. Hän oli ”haarniskani” aiempaa elokuvaa tehdessä.

Blomkamp meni alun perin Uuteen-Seelantiin ohjaamaan Jacksonin kehittelemää leffaversiota hittipeli Halosta, jonka kapteenin paikan Guillermo Del Toro oli jättänyt. Blomkamp työskenteli projektin kimpussa taukoamatta viisi kuukautta ja ehti jopa ohjata Halo-aiheisia lyhytelokuvia, jotka toimivat testikuvauksina pitkää versiota varten. Projekti kuitenkin kaatui, minkä jälkeen Jackson antoi Blomkampille vapaat kädet valita seuraava projektinsa. Valinta osui District 9:ään, jonka tuottamisesta Jackson sai parhaan elokuvan ja Blomkamp vaimonsa Terri Tatchellin kanssa parhaan käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden.

– En halunnut kuitenkaan jäädä Uuteen-Seelantiin, joka on Peterin valtakunta. Hän ei halua liikkua sieltä minnekään, ja jos hän olisi tuottanut Elysiumin, meidän olisi pitänyt tehdä se siellä. Haluan kuitenkin jatkaa yhteistyötä hänen kanssaan ja tehdä jossain vaiheessa jatko-osan District 10. Olemme jo keskustelleet tarinan yksityiskohdista, Blomkamp paljastaa.

Ohjaaja kertoo halunneensa Elysiumin pääosaan suuren amerikkalaisen elokuvatähden, jonka kautta jenkkiyleisö katsoisi omaa maataan kolmannen maailman näkökulmasta.

– Halusin pääosaan tunnistettavan jenkkitähden, jonka avulla yleisö voisi tuntea olevansa itse paikalla eikä katsoa tapahtumia ulkopuolelta. Moni a-luokan tähti ei kuitenkaan suostu esittämään hahmoa, joka elää slummissa lian ja tautien keskellä. Se lyhentää heti listaa, minkä lisäksi näyttelijän piti olla lahjakas ja vielä fyysisesti sopiva. Matt oli täydellinen valinta, sillä hän täytti kaikki kriteerit, eikä pelkää ottaa riskejä, Blomkamp toteaa.

Teksti: Tuomas Riskala, Lontoo

Lue lisää Elysiumista uudesta Episodista 7/2013.

Lisää luettavaa