Emilia Clarke oli kuolla Game of Thronesin kuvausten aikaan – syynä katala sairaskohtaus, joka meinasi viedä myös muistin

Clarke ei ole halunnut puhua aiheesta aikaisemmin.

Khaleesia, lohikäärmeiden äitiä, Game of Thronesissa näyttelevä 32-vuotias Emilia Clarke sai todella pahan sairaskohtauksen heti sarjan ensimmäisen kauden jälkeen.

Clarke sai ensimmäisen pahan aneurysman (valtimon pullistuman) helmikuussa 2011.

– Juuri kun olin toteutin lapsuuden unelmiani, meinasin ensin menettää järkeni, sitten henkeni.

Clarke oli juuri päättänyt ensimmäisen kauden kuvaukset, kun hän sai hengenvaarallisen valtimon pullistuman aivoihinsa kesken fyysisen treenin. Hän sai pahan päänsäryn ja tunsi itsensä heikoksi, mutta päätti silti jatkaa treeniä.

Kun Clarke meni makaavaan asentoon, tuntui kuin kuminauha olisi kiristänyt hänen aivojaan. Hän juoksi pukuhuoneeseen, jossa hän sai todella aggressiivisen pahoinvointikohtauksen. Pelätessään henkensä puolesta, hän hoki repliikkejä Game of Thronesista, jotta saisi pidettyä ”muistinsa toiminnassa”.

Pukuhuoneessa samaan aikaan ollut nainen asetteli Clarken elvytysasentoon. Näyttelijätär menetti tajuntansa. Lopulta Clarke kuljetettiin sairaalaan.

Vasta 24-vuotiaalle Clarkelle tehtiin kolme tuntia kestänyt aivoleikkaus. Se onneksi tehtiin pienen reiän kautta, koko kalloa ei tarvinnut avata.

Sairaskohtausta seurasi tila nimeltä afasia: hän ei muistanut omaa nimeään, eikä osannut puhua kunnolla. Afasiaa ei onneksi kestänyt kuin noin viikon.

Clarken sairaala-aika kesti pitkään, kuukauden verran.

Lääkärit huomasivat kuitenkin toisen, pienemmän aneurysman Clarken toisella puolella aivoja. Lääkärien mukaan se voisi ”poksahtaa” milloin vain.

Kakkoskauden kuvaukset alkoivat, eikä Clarke ollut lainkaan oma itsensä. Hän hengästyi helposti, koki kipuja ja joutui käyttämään hurjia määriä morfiinia.

Vuoteen 2013 mennessä toinen aneurysma oli kasvanut huolestuttavan isoksi, joten Clarke joutui uuteen leikkaukseen. Leikkaus meni pieleen. Clarke heräsi leikkauksen jälkeen järkyttävään kipuun.

Leikkaus oli epäonnistunut ja tarvittiin uusi leikkaus, koska hänen aivonsa vuosivat verta. Clarke vietti taas kuukauden sairaalassa kuntoutuen hiljalleen.

Onneksi Clarke on nyt kunnossa, mitä nyt häneltä löytyy hieman titaania pääkallosta.

Game of Thronesin kahdeksas viimeinen kausi käynnistyy ensi kuussa. Nouseeko Clarke rautavaltaistuimelle?

Lue pitkä haastattelu New Yorkerista.

Aiheeseen liittyvät jutut