Encanto-biisien suurmenestys yllätti myös suomalaiset ääninäyttelijät: ”En osannut arvata, että se räjäyttää potin tällä tavalla!”

Soundtrack on tehnyt huimia suorituksia viime viikkoina.

28.1.2022 09:30

Marraskuun loppupuolella ensi-iltansa saanut Disneyn 60. elokuva Encanto on ollut oikea jättimenestyjä. Se voitti arvostetun parhaan animaatioelokuvan Golden Globe -palkinnon aiemmin tässä kuussa ja nyt sen soundtrack-kappaleet kipuavat ennätyksellisesti pitkin Billboardin musiikkilistan kärkeä.

Animaatioelokuvat usein myös lokalisoidaan tavoittamaan laajempaa yleisöä uusintadubbausten muodossa – eikä Encanto ole tässä suhteessa poikkeus. Disney Plussassa on tällä hetkellä tarjolla peräti 20 eri kieliversiota elokuvasta. Suomalaisversion ääninäyttelijöinä kuullaan mm. Esme Kaislakari, Eija Ahvo, Diandra Flores, Elias Hjelm, Amy Burgess, Netta Laurenne ja Tidjân Ba.

Laurenne (Pepa) ja Ba (Felix) kertovat elokuvan ensimmäisen suurhitin ”We Don’t Talk About Bruno” – tai suomalaisittain ”Me ei mainita Bruunoo” – menestyksen tulleen heillekin yllätyksenä. He tunnistivat kyllä heti sen potentiaalin, onhan laulu melodialtaan ja tyyliltään oikein mukaansatempaava, mutta sen nousu Disneyn toiseksi korkeimmin sijoittuneeksi kappaleeksi ikinä on ollut mieletöntä.

Elokuvan teossa mukana oleminen on ollut heille ”unelmien täyttymys” ja ”suuri etuoikeus”. Kumpainenkin on myös tyytyväinen suomennettuihin kappaleisiin omasta tulkitsijan näkökulmastaan. ”Suomennoksissa oli onnistuttu hienosti, vaikka muutamia rytmisiä asioita täytyi miettiä ohjaajan ja äänittäjän kanssa vielä lauluja äänittäessä”, kertoo Laurenne.

Musikaalikäännökset ovat aina omalla tavallaan hyvin haastavia projekteja, sillä niissä täytyy ottaa huomioon niin alkuperäiskappaleen sanoma ja musiikin rytmi kuin sanoitusten foneettiset piirteetkin. Tehtävästä on kuitenkin selviydytty selvästi kunnialla, sillä ”Me ei mainita Bruunoo” on kerännyt YouTubessa yhteenlasketusti jo yli 185 tuhatta katselu-/kuuntelukertaa.

”Me ei mainita Bruunoo” kuunneltavissa alta. Encanton pariin pääsee lisämaksutta Disney Plus -suoratoistopalvelussa.

Lähde: Disney

Lisää luettavaa