Ensimmäistä kertaa Suomen tv:ssä: Vuoden 2017 toimintahitti keräsi järjettömät lipputulot

Ilmestymisvuotensa kolmanneksi katsotuin elokuva koko maailmassa.

Fast & Furious -sarjalla on puolellaan yksi kevyen toimintaviihteen hienoimmista tuhkimotarinoista, joka on tehnyt siitä Universal-studion suurimman rahantekokoneen. Se on rakentanut nimeä ja suosiota hiljalleen, vaikka välillä sen kantavuuteen ei ole uskottu. Siitä muodostui kuitenkin lopulta valtavien fanimassojen suosikki ja kansainvälinen ilmiö, jonka osat ylittävät miljardin maailmanlaajuisen lippukassadollarin rajan.

Kun jo vuoden 2001 ensimmäisessä osassa nähty Paul Walker kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 2013 kesken seitsemännen osan kuvausten, ei reaktio ehkä ihan prinsessa Dianan kuolemaa vastannut, mutta ei sarjan fanimaailmaan suhteutettuna kauaskaan jäänyt.

Moisessa asemassa on myös vaaransa. Fast & Furious -sarja on suosiossaan niin vaikutusvaltainen, että se voi saada vierailijoikseen käytännössä kenet haluaa. Kurt Russell on nähty parissa viimeisimmässä osassa, ja uutuudessa ylinäyttelevät niin Charlize Theron kuin Helen Mirrenkin. Sarjan elokuvat ovat vaarallisen lähellä muuttumista koosteeksi yhä isommista mutta silti tutunoloisista versioista aikaisempien osien kohtauksista ja vitsinoloisista cameoesiintymisistä.

Fast & Furious 8:ssa uhka leijuu kaiken hölmön toiminnan yllä raskaampana kuin koskaan.

Dwayne Johnsonin esittämä agentti Luke Hobbs saa tehtäväkseen kaapata hilavitkuttimen, ja hän kokoaa ympärilleen tutun kaahaajajoukon. Hän vain ei tiedä, että vanha kaveri Dominic Toretto (Vin Diesel) on joutunut Cipher-hakkerinerorikollisen (Charlize Theron) käännyttämäksi. Dominic pettää kaverinsa ja kaappaa vekottimen.
Katsojalle toki kerrotaan syy Dominicin petollisuuteen nopeasti ja oikein rautalangasta vääntäen.

Fast & Furious ei ole sarja, jossa yleisöä halutaan pitää epätietoisuudessa kovin pitkään. Vaikka Dominic ja hänen ”perheensä” ottavat yhteen yhä uudestaan Cipherin synkkiä suunnitelmia varten tarvitsemien tavaroiden kaappausten yhteydessä, on vain ajan kysymys milloin status quo taas palautuu.

Fast & Furious 8:n isoin ongelma onkin, ettei siinä ole mitään mistä pitäisi välittää. Hyviksetkin tappavat surutta väkeä, jos nämä sattuvat olemaan heidän tiellään, ja huuli lentää. Edes silloin, kun oma väki on vaarassa, ei unohdeta, että aina on hyvä hetki heittää huonoa läppää. Mitään tunteita elokuva ei herätä.

Onneksi Fast & Furious on myös sarja, joka onnistuu aina välillä keksimään itsensä uudelleen. Laittomista kaahaajista keikkaleffoiksi ja nyt James Bond -hömpäksi aina pääpahiksen lentävää linnoitusta myöten. Uutuuskin kulkee eteenpäin sellaisella energialla, että jos tekniikan ihmeet, kuten autoja nopeammin kulkeva sukellusvene, joka ampuu autoja hitaampia ohjuksia, eivät säväytä, niin ainakin zombiautojen itsemurhasade saa hykertelemään sisäisesti.

Silloin on valmis antamaan anteeksi sen, että juonen käänteet eivät mitenkään ole mahdollisia, eivät ajallisesti tai fysiikan lakien mukaan, ja että välillä on vaikea hahmottaa mitä ja miksi ruudulla tapahtuu, ja kuka missäkin vauhtivälineessä milloinkin heittää herjaa.

Fast & Furious 8 oli elokuvasarjalle tuttuun tapaan jättimenestys. Se keräsi peräti 1,2 miljardin dollarin lipputulot maailmalta ja oli vuoden 2017 kolmanneksi tuottoisin elokuva. Edelle kiilasivat vain The Last Jedi ja  Kaunotar ja hirviö. Elokuvasarjan yhdeksäs osa siirtyi koronaepidemian takia vuodella eteenpäin ensi kevääseen.

Fast & Furious 8 esitetään Suomen televisiossa nyt ensi kertaa. Siitä on luvassa kolme esitystä:

  • TV5: Pe 11.09.2020 klo 21.00
  • TV5: Ti 15.09.2020 klo 21.00
  • Kutonen: To 17.09.2020 klo 22.45

Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat