Ensireaktiot Suicide Squadista: ”Miksi Jokeri leikattiin melkein kokonaan pois?”, ”Väkisin väännettyä synkkyyttä”, ”Liikaa tavaraa”

3.8.2016 08:00

Episodin toimitus pääsi katsomaan odotetun Suicide Squadin ennakkoon maanantaina. Vaitiolosopimuksen mukaan elokuvasta ei saanut kertoa julkisesti ennen keskiviikkoaamua. Seuraavassa toimituksen ensireaktiot. Vierailevana tähtenä sisarlehtemme Soundin Saku Schildt, joka tarkastelee elokuvaa hieman laajemmin.

Jouni Vikman:
”Sinänsä Suicide Squad on osaavan ohjaajan pätevää supertoimintaa (vaikka Zack Snyderin tuottajarooli näkyykin vahvasti tuhokuvastossa), mutta edelleenkään DC ei onnistu saamaan katsojaa pauloihinsa väkisin väännetyllä synkkyydellään. Tuntuu kuin elokuvassa olisi keskitytty tekemään hahmoista epämiellyttäviä. ja sitten väitetty, että se on vain coolia.”

Jussi Huhtala:
”Pessimisti ei pety! En asettanut Suicide Squadille suuria odotuksia, mutta ainakin voi sanoa että se on parempi kuin Batman v Superman. Tummanpuhuva ja kieltämättä tyylikäs visuaalinen ilme tuo mieleen Watchmenin. Valitettavasti mukana on myös samantyyppistä juustoisuutta kliseisine musiikkivalintoineen. Yksikään antisankarihahmo ei kunnolla erotu joukosta. Esimerkiksi Killer Croc on pelkkä tylsästi muriseva örkki. Toimintakohtaukset ovat näyttäviä mutteivät mitenkään mieleenpainuvia.”

Hannu Liekso:
”Taitavaksi todettu ohjaaja/käsikirjoittaja David Ayer on saanut eloa DC Comicsin sarjakuvaan antisankarijoukosta. Käsiinsä hän on sanut hyvän näyttelijäkatraan, ja yhdessä he luovat kiinnostavan tarinan. Mutta vain aluksi. Elokuvan kestäessä se valahtaa kuitenkin jo kymmeniä kertoja nähtyyn kaavaan ja menettää näin mielenkiintonsa täydellisesti.”

Niko Ikonen:
”Meh. Kahden tähden meh. Taas näitä elokuvia, joihin on yritetty tunkea aivan liikaa tavaraa. Will Smith on nostettu Jared Leton yli, eikä Deadshot ole edes kiinnostava hahmo. Kylläpä oli typerä päätös leikata Jokeri melkein kokonaan pois leffasta. Jai Courtney nousee koko porukan kiehtovammaksi tapaukseksi sekopäisenä Boomerangina, Enchantress ja Harley heti perässä. Lopun uusintakuvaukset paistoivat aivan liian selkeästi läpi. WB:llä ja DC:llä on edelleenkin ongelmia käynnistää universumiaan. Meh.”

Saku Schildt:
”Ankean ja möhkälemäisen Batman v Supermanin jälkeen Suicide Squadilta ei odottanut paljoakaan. Elokuvassa kiinnosti ennen kaikkea sen kaupallinen asetelma: kun BVS ei lunastanut sen paremmin fanien kuin kriitikoidenkaan odotuksia, Suicide Squadin on melkeinpä pakko onnistua, jotta DC pystyisi kääntämään elokuvauniversuminsa suotuisemmille urille.

Mikäli uusikin sarjakuvaspektaakkeli olisi mahalasku, olisi Justice Leaguen ja muiden suunniteltujen elokuvien tulevaisuus kivikkoinen. Kahdesti pettynyttä yleisöä voi olla vaikea houkutella teattereihin kolmatta kertaa.

Lopputuloksena on, että Suicide Squad parantaa edeltäjästään, mutta ei tarpeeksi. Kolmen tähden mukiinmenevä toimintaeepos lipsahtaa loppua kohti kahden tähden tylsäksi räiskintäbulkiksi.

Suicide Squadin parhaat puolet ovat sen pääesiintyjäkaartissa. On virkistävää nähdä Batmanin ja Teräsmiehen kaltaisten kivikasvojen jälkeen päähenkilöinä värikkäämpiä, toinen toistaan vinksahtaneempia konnia. Näistä kirkkaimmaksi tähdeksi nousee odotetusti Margot Robbien tulkitsema pähkähullu Harley Quinn.

Myös muilla ryhmän jäsenillä on hyvät hetkensä, mutta porukan keskinäinen kemia jää ponnisteluista huolimatta pintapuoliseksi ja pakotetuksi. Hahmot kasvavat ja muuttuvat elokuvan aikana, mutta kunnollista palasten yhteen loksahtamista ei nähdä.

”Pakotettu” onkin avainsana Suicide Squadin analysoimisessa. Elokuvasta on aistivinaan tuotantotiimin paniikin sen suhteen, että siitä on saatava valtaisa hitti tai muuten ei hyvä heilu.

Niinpä lopputulos tuntuu luontevasti etenevän toimintaelokuvan sijaan tekeleeltä, jota on viilattu liian monessa tuotantopalaverissa ja joka ei noudata enää oikein kenenkään visiota.

Ryhmän keskinäiset sanailut tuntuvat liian usein huolellisesti paikoilleen sijoitetuilta onelinereilta, joilla halutaan saada katsojat hörähtämään. Coolit poseeraukset tuntuvat liian usein alleviivatun viileiltä supersankaritempuilta, joiden toivotaan muuttuvan sosiaalisessa mediassa meemeiksi. Pompöösit toimintakohtaukset kärsivät samasta pöhötaudista kuin Batman v Supermanissakin: räjähdykset, groteskit monsterit ja tulipatsaat kohoavat niin suuriksi tietokonespektaakkeleiksi, etteivät ne tunnu enää oikein miltään.

Marvel-elokuvat eivät nekään ole täydellisiä, mutta esimerkiksi Captain America: Civil War vilisi vielä enemmän henkilöhahmoja kuin Suicide Squad ja silti se hengitti vapautuneemmin. Guardians of the Galaxy puolestaan kertoi avaruuden öttiäisiä ja universumeja tuhoavia aseita vilisevän tarinansa valovuosia DC-uutuutta viihdyttävämmin.

On outoa, miten kankeasti DC:n elokuvauniversumi etenee. Resursseja, lahjakkaita näyttelijöitä ja osaavia ohjaajia riittää, mutta silti odotamme edelleen ensimmäistä todella onnistunutta elokuvaa. Kukaties Ben Affleck kykenee tarjoamaan sellaisen seuraavassa Batman-tarinassa.

Mainittakoon vielä, että Jared Leton väkinäinen gangsteripomo-Jokeri jää täysin Heath Ledgerin ja Jack Nicholsonin jalkoihin. Harmi.”

Suicide Squad tulee ensi-iltaan perjantaina 5. elokuuta.

Lisää luettavaa