Episodi valitsi parhaiden elokuvien Varjo-Jussit

2.2.2014 14:59

Suomen Oscar-palkinnot eli Jussi-patsaat jaetaan sunnuntai-iltana.

Episodi ei jaksa odottaa siihen asti, vaan toimitus ja joukko avustajia päättivät käydä läpi, keille Jussi-patsaat kuuluvat illan gaalassa. Kutsuttakoon näitä vaikka Varjo-Jusseiksi.

Parhaan elokuvan Varjo-Jussi menee elokuvalle Betoniyö, ja ohjaajan palkinnon saa sen ohjannut Pirjo Honkasalo. Betoniyö voittaa Episodin toimituksen Varjo-Jussit myös käsikirjoituksesta (Honkasalo ja Pirkko Saisio) ja kuvauksesta (Peter Flinckenberg).

Naispääosa on selvä juttu: sen saa Leea Klemola elokuvasta Kerron sinulle kaiken. Miespääosassa tulee hajontaa. Eero Aho (8-pallo), Peter Franzén (Kerron sinulle kaiken) ja Martti Suosalo (Isänmaallinen mies) ovat kaikki vahvoja roolitöitä, mutta Episodin toimitus on sitä mieltä, että Eero Ahon (kuvassa) intensiivinen suoritus on eniten palkinnon arvoinen.

Naissivuosasta Varjo-Jussin saa Matleena Kuusniemi Tumman veden päällä -elokuvasta, vaikka Betoniyön Anneli Karppinen on myös vahvoilla. Miessivuosa menee 8-pallon Pirkka-Pekka Peteliukselle, joka näyttää hallitsevansa myös vakavat roolit.

Paras dokumentti on helppo valinta: Laulu koti-ikävästä. Elokuva palkitaan myös musiikista.

Taitavaa elokuvakerrontaa sisältävä 8-pallo palkitaan leikkauksesta (Samu Heikkilä), äänisuunnittelusta (Kirka Sainio) ja pukusuunnittelusta (Anne-Maria Ylitapio). Lavastuksessa pystin voittaa Kaapparin hienot 70-lukulaiset lavastukset luonut Pirjo Rossi.

Betoniyö saa neljä arvostettua palkintoa: paras elokuva, ohjaus, käsikirjoitus ja kuvaus. Varjo-Jussi-palkintojen määrässä juhlii kuitenkin Aku Louhimiehen ohjaama 8-pallo, joka vie viisi Varjo-Jussia: miespääosa, miessivuosa, leikkaus, äänisuunnittelu ja pukusuunnittelu.

Ne varsinaiset Jussit jaetaan Jussi-gaalassa, joka nähdään MTV3-kanavalla sunnuntaina 2.2. klo 19.30-22.00.

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa