Erikoishaastattelussa Better Call Saul -sarjan Bob Odenkirk: ”Loppua kohti kaikki langat kietoutuvat toisiinsa”

Better Call Saul -sarjan kuudes kausi on alkanut Netflixissä. Sen kunniaksi julkaisemme sarjan pääosaa esittävän Bob Odenkirkin haastattelun. Tapasimme Odenkirkin vuonna 2015 Lontoossa. Haastattelu julkaistiin ensimmäisen kerran Episodissa 3/2015.

22.4.2022 08:30

Viime vuosien kehutuimpiin televisiosarjoihin kuuluva Breaking Bad päättyi syksyllä 2013, mutta sarjan luoja Vince Gilligan ei jättänytkään sen maailmaa kokonaan taakseen.

Spin off -sarja Better Call Saulin keskushahmona nähdään lakimies Jimmy McGill eli Saul Goodman, jota esittää Bob Odenkirk.

Odenkirk oli kuullut puheita mahdollisesta Breaking Badin spin off -sarjasta jo vuosia sitten. Aiheesta ei kuitenkaan aluksi puhuttu täysin tosissaan.

– Siitä vitsailtiin kuvauspaikalla. Kameramiehet ja muut kuvausryhmän jäsenet sanoivat, että haluan sitten päästä töihin myös spin off -sarjaan.

Kolmannen Breaking Bad -kauden aikana sarjan luoja Vince Gilligan oli ottanut puheet tosissaan.

– Vince kysyi käytävällä mitä tuumisin, jos tehtäisiin spin off, kun sellaisesta kerran koko ajan vitsaillaan.

Odenkirk ei kuitenkaan juuri laskenut suunnitelman varaan.

– Näimme Vincen kanssa palkintogaaloissa tai juhlissa silloin tällöin, ja spin off -sarjasta oli aina puhetta. Hän otti asian vakavasti, mutta samalla ajattelin, että hän saattaa aivan hyvin hylätä idean ja keskittyä johonkin muuhun.

Odenkirk sanoo olevansa enemmän kirjoittaja kuin näyttelijä, mutta hän ei osaisi kuvitella itseään Better Call Saulin käsikirjoittajana.

– Kirjoitan komediasketsejä ja lehtijuttuja, ja osaan sen homman, mutta tämä on täysin erilainen projekti. Olen kirjoittanut sarjojakin, mutta se on eri asia. Tämä on hyvin monimutkainen tarina ja siinä mielessä samanlainen kuin Breaking Bad. Siinä näkyy Vincen tyyli kirjoittaa. Loppua kohti kaikki langat kietoutuvat toisiinsa, ja alta paljastuu monia kerroksia.

Käsikirjoittaja on tähti

Breaking Bad -sarjassa Odenkirk vain pistäytyi silloin tällöin. Nyt Odenkirk on mukana lähes jokaisessa kohtauksessa, mutta hän ei ota paineita suuremmasta roolistaan.

– Kun saan käsiini hyvin kirjoitetun tekstin, niin yritän vain tehdä työni kunnolla. En ajattele sitä laajemmin, mikä voi olla huonokin juttu. Lähestyn Saulia samalla tavalla kuin muitakin hyviä roolejani.

Odenkirkillä on takanaan monipuolinen ura. Hän on tehnyt omaa sketsisarjaa Mr. Show David Crossin kanssa ja ohjannut kolme pitkää elokuvaa. Viimeisimpiin näyttelijätöihin kuuluvat roolit elokuvassa Nebraska ja televisiosarjassa Fargo. Hän sanoo pitävänsä Saulia roolina muiden joukossa.

– Lähestyn asiaa niin, että hahmollani vain on enemmän vuorosanoja kuin muilla, enkä pidä sitä pääroolina. Jos totta puhutaan, niin sarjan pääroolissa on käsikirjoitus. Kirjoittajat ovat tähtiä.

Spin off -sarjoihin liittyy aina riski, että se tuottaa pettymyksen alkuperäiseen verrattuna. Odenkirk valaisee asiaa esimerkillä kertomalla tyttärestään, joka ei ole nähnyt Breaking Badia.

– Tyttäreni kysyi, miten huono spin off -sarjasta voi tulla. Vastasin että se on Vince Gilliganin ja Peter Gouldin käsikirjoittama, joten se ei voi olla huono. En tiedä saako se yhtä paljon ihmisiä puolelleen kuin Breaking Bad, mutta se olisikin todella vaikeaa, joten onko samaa pakko edes yrittää. Se on laadukas ja monimutkainen sarja, ja saattaa ensin pelottaa, mitä ihmiset ajattelevat siitä, mutta on taiteilijan velvollisuus ottaa haaste vastaan. Ja sen Vince teki.

Teksti: Jussi Huhtala, Lontoo
Kuva: Ursula Coyote/Netflix

Lisää luettavaa