Erikoislaatuista herkkua tarjolla: kotimainen Cthulhu-kauhuelokuva Rakkautta & Anarkiaa -festareilla

Ääni syvyydestä (Sound from the Deep) on kotimainen, kulttikirjailija H. P. Lovecraftin ja hänen seuraajiensa töille uskollinen Cthulhu-myytteihin perustuva kauhulyhäri.

20.9.2017 19:27

Elokuvan keskiössä on tutkimuslaiva, joka etsii kaasulähteitä Jäämereltä. Vedenalainen mysteeriääni alkaa kutsumaan miehistöä. Pian miehistö alkaa näkemään outoja unia. Jotain vaarallista on tapahtumassa.

Leffan ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet Joonas Allonen ja Antti Laakso. Pääosassa nähdään Eero Ojala ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Lasse Fagerstrom sekä Anastasia Trizna. Tuottajana toimii Jupe Louhelainen Twisted Filmsiltä.

Ääni syvyydestä syntyi rakkaudesta Lovecraftin teoksiin. Ohjaajakaksikon tarkoituksena olikin tehdä laadukas ja uskottava Lovecraft-elokuva. Budjetti on kotimaiseksi genrelyhäriksi melko suuri, 150 000 euroa. Ohjaajat kehuvatkin vuolaasti yhteistyökumppaneitaan, jotka mahdollistivat unelmaprojektin teon.

Leffa on näytetty jo tämän vuoden Night Visionsissa, Blue Sea Festivalilla Raumalla, USA:n Necronomicon 2017:ssä, Sloveniassa Grossmann Fantasy Film & Wine Festivalilla sekä Bucheon International Fantastic Film Festivalissa.

Kauhumysteerin voi pian käydä katsomassa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Se näytetään osana Night Visions esittää -sarjaa perjantaina 22.9. klo 18.45. Lippuja saa suoraan festivaalin sivuilta.

Episodi haastatteli ohjaajakaksikkoa.

Ääni syvyydessä -lyhärissä nähdään eräs tuttu Cthulhu-myytteihin kuuluva olento, joka on Lovecraftin henkisen jatkajan, Clark Ashton Smithin luomus. Allonen halusi tehdä Lovecraft-henkisen ja pyysi Laaksoa projektiin mukaan. Kaksikolla oli alusta asti yhteiset sävelet: elokuvan pitäisi sijoittua nykyaikaan ja olla realistinen, lopulta ajautuen lovecraftilaiseen hulluuteen.

– Käsikirjoituksen teko alkoi jo vuonna 2013, ja sitä on muokattu matkan varrella paljon. Tajusimme kuitenkin melko varhain, että sijoitamme tarinan arktiselle alueelle ja luonnonvarojen etsimisen ympärille.

Ilmastonmuutosteeman yhdistäminen Lovecraftin muinaisiin jumaliin tuntui ohjaajien mielestä tuoreelta idealta.

– Cthulhu-mytologian suhteen halusimme olla mahdollisimman uskollisia lähdeteoksille. Pohjoisella jäämerellä ei ole juuri nähty Lovecraftin myyttisiä jumalolentoja mutta muita rotuja kylläkin. Taustalla ovat Lovecraftin tarinat kauan sitten eläneistä Suurista muinaisista, jotka jalostivat itselleen orjaroduksi muotoaan muuttavat Shoggothit. Ubbo-Sathla on olento, josta kaikki maapallon elämä on lähtöisin, ja jonka kerrotaan jonain päivänä tuhoavan kaiken elämän.

Elokuva sijoittuu Hafguva-nimiselle tutkimusalukselle. Allonen ja Laakso olivat onnekkaita päästessään kuvaamaan Arctia Oy:n jäänmurtajalle laivakohtauksia. JäänmurtajaNordica oli Rauman satamassa päiväkuvauksien ajan, joten ulkokuvauksissa käytettiin efektejä.

– Kuvausaikatauluista johtuen päädyimme kuvaamaan Jäämeren ikuista yötä juhannuksena. Kesä oli kuitenkin siinä määrin kylmä, ettei näyttelijöille tullut edes hiki toppatakeissaan. Helmikuussa pääsimme kuvaamaan Perämerellä jäiden keskellä kyntävää laivaa dronella. Näin syntyi illuusio arktisesta merimatkasta.

Ääni syvyydessä on komean näköinen. Leffan erikoisefektit ovat upeita erityisesti kotimaisella mittapuulla mitattuna.

– Suunnittelimme efektejä samaan aikaan kuin kirjoitimme käsikirjoitusta. Ne pidettiinmielessä kuvakäsiksessä, kuvauspaikkoja valitessa ja varsinaisissa kuvauksissa.

Efektien piti olla mahdollisimman uskottavia. Lähtökohtana oli käyttää pienoismalleja, käsin luotuja efektejä sekä välttää green screenin käyttöä. Itse efektien kuvaaminen oli nopeaa, mutta pienoismallien rakentaminen ja kuvausten jälkituotanto kestivät useita kuukausia. Pelkkiin tietokone-efekteihin meni noin puoli vuotta, vaikka niitä ei edes elokuvassa montaa ole.

– Tehosteet toteutettiin enimmäkseen yhdistelemällä näyttelijöistä kuvattua materiaalia studiossa kuvattuihin erikoisefekteihin. Efektiryhmä oli pieni mutta hyvin taitava.

Elokuvan äänimaailma on myös poikkeuksellisen rikas ja voimakas. Taustalla vaikuttaakin melkoinen veteraanitekijä.

– Äänisuunnittelusta vastaa Juhana Virkkunen. Hänellä on pitkä kokemus lyhytelokuva-, mainos- ja tv-puolelta. Virkkunen oli äänisuunnittelijana mm. kulttileffa Nightsatan and the Loops of Doomissa, joka on myös Twisted Filmsin tuottama, kaksikko kertoo.

Tärkeää roolia näyttelevät Miki Brunoun säveltämät musiikit, jotka ovat keskeisessä osassa tunnelmaa. Brunou on säveltäjä-äänisuunnittelija, joka on luonut äänimaailmoja moniin lyhytelokuviin ja dokumentteihin.

Alla elokuvan traileri.

Lisää luettavaa