Espanjasta Nepaliin: haastattelussa Katmandu – Taivaan peili -elokuvan Verónica Echegui

9.8.2012 14:01

Perjantaina teattereihin tuleva Katmandu – Taivaan peili kertoo nuoresta espanjalaisnaisesta, joka lähtee Nepaliin vapaaehtoistyöhön opettamaan lapsia. Elokuvan päähenkilö Laia joutuu Nepalissa kuitenkin käytännön ongelmiin, kun työlupa umpeutuu ja sen uusiminen osoittautuu mahdottomaksi. Tilanne ratkeaa solmimalla paperiavioliitto paikallisen miehen kanssa.

Pääosassa nähtävä Verónica Echegui on Espanjassa suosittu mutta muualla maailmassa vielä melko tuntematon näyttelijätär, joka tuo mieleen Penélope Cruzin. Läpimurto kotimaassa tuli jo ensimmäisessä elokuvassa Yo soy la Juani (Nimeni on Juani, 2006), jossa hän näyttelee pääosaa. Elokuvan ohjasi Espanjan maineikkaimpiin elokuvantekijöihin kuuluva Bigas Luna (Kinkkua, kinkkua).

– Näyttelin kahdeksan vuotta sitten teatterissa ja kuulin, että Bigas Lunan elokuvan koekuvaukset ovat käynnissä. Sain roolin, ja elokuvasta tuli hyvin suosittu. Sen myötä tuli paljon roolitarjouksia, Suomessa viime viikolla vieraillut Echegui kertoo.

Nimeni on Juanin jälkeen teatteri saikin jäädä, ja Echegui on näytellyt elokuvissa säännöllisesti. Hän on muun muassa saanut kolme Goya-ehdokkuutta parhaasta naispääosasta. Goya on Espanjan vastine Oscarille.

Katmandu – Taivaan peili -elokuva perustuu tositapahtumiin. Victòria Subirana kirjoitti kokemuksistaan kirjan, jonka pohjalta elokuva tehtiin. Echegui kertoo lukeneensa kirjan jo ennen kuin sai roolin. Myöhemmin hän myös tapasi kirjailijan.

– Puhuimme paljon, ja hän kertoi minulle kaiken, Echegui muistelee. – Kirja on saanut inspiraationsa hänen elämästään, mutta se ei ole täysin sama tarina. Monet elokuvankin tapahtumat ovat kyllä tosia.

Echegui kertoo, että valkokankaalle muutettaessa henkilöhahmoja oli muuteltava ja yhdisteltävä.

– Päähenkilön tausta on hyvin lähellä kirjaa. Myös alkuvaiheet Nepalissa ovat hyvin samanlaisia. Rakkaussuhde kuitenkin todellisuudessa poikkesi siitä, mitä roolihahmoni kokee elokuvassa, Echegui paljastaa.

Katmandu – Taivaan peili ensi-illassa perjantaina 9. elokuuta.

Haastattelu: Jussi Huhtala
Kuva: Jana Blomqvist

Lisää luettavaa