Etsitkö hyvää jouluelokuvaa? Tästä koosteesta löytyy suosikkeja jokaiseen makuun

Jouluna on aikaa katsella elokuvia!

22.12.2023 11:30

Kokosimme joulunpyhiä ajatellen kattavan koosteen klassisia jouluelokuvia joka makuun. Valitse alta suosikkisi!

Kaikkien aikojen jouluelokuva

Frank Capran ohjaama Ihmeellinen on elämä (1946) on kasvanut vuosien myötä kaikkien aikojen jouluelokuvaksi, joka nähdään takuuvarmasti joulun aikaan televisiossa.

Katkerasti elämään pettynyt George (James Stewart) päättää hypätä sillalta alas, mutta enkeli tulee onneksi viime hetkellä hätiin. George näkee millainen kotikaupunki olisi ilman, että hän olisi koskaan syntynytkään.

Paatosta ja imelyyttä riittäisi useampaankin elokuvaan, mutta tarinassa on myös ajatonta hohtoa.

Ihmeellinen on elämä esitetään Yle Teemalla joulupäivänä klo 13.45, ja sen voi katsoa myös Areenasta. Elokuva löytyy myös SkyShowtimesta ja Ruutu Plussasta.

Nostalginen joulumusikaali

Vuonna 1954 valmistunut Valkea joulu edustaa samaa nostalgista vanhan ajan Hollywoodia kuin Ihmeellinen on elämä. Kun Casablancan ohjaaja Michael Curtiz, musikaalilegenda Irving Berlin ja tuon ajan megatähti Bing Crosby lyöttäytyivät yhteen, ja lopputuloksena oli ehdoton jouluelokuvien klassikko.

Valkea joulu on hyväntuulinen vaikkakin ylenpalttisen sentimentaalinen joulutarina. Unohtumattoman nimikkokappaleen lisäksi nähdään ja kuullaan useita ensiluokkaisia musiikkinumeroita.

Valkea joulu kuuluu tällä hetkellä SkyShowtimen valikoimaan.

Ingmar Bergmanin mestarillinen joulutarina

Fanny ja Alexander (1982) sijoittuu jouluaattoon viime vuosisadan alun Ruotsissa. Ekdahlin teatteriperhe viettää riemukasta joulujuhlaa värikkäissä tunnelmissa. Kun perheen isä kuolee, lasten elämä muuttuu täysin.

Ingmar Bergmanin ohjaama ja Jörn Donnerin tuottama Fanny ja Alexander voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1983. Se on visuaalisesti häikäisevä, fantasiaa ja todellisuutta yhdistelevä mestariteos, joka pohjautuu Bergmanin omiin lapsuudenkokemuksiin. Elokuvasta on myös televisiosarjana esitetty pidennetty versio.

Elokuvan voi katsoa Netflixistä ja MTV Katsomo Plussasta.

Kasarin komediaklassikko

Vaihtokaupat (1983) on hupaisa kasarikomedia, joka sijoittuu joulun aikaan.

Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) on hävyttömän rikas pörssiguru. Hänen korkealentoinen elämäntyylinsä saa kuitenkin yllättävän käänteen. Iäkkäät Duken liikemiesveljekset lyövät vetoa, voiko kenestä tahansa tulla menestyksekäs liikemies vai ovatko taipumukset perittyjä. He ottavat siipiensä suojaan sokeaksi Vietnam-veteraaniksi tekeytyvän pikkukonnan Billy Ray Valentinen (Eddie Murphy).

Vaihtokaupat oli oman aikansa hittikomedia. Nykykatsojalla voi tosin mennä jouluglögit väärään kurkkuun, sillä Vaihtokaupat sisältää monia aineksia, joita ei enää nykypäivänä hyväksyttäisi. N-sanan käyttö, kulttuurinen omiminen ja sovinismi on ehkä sijoitettu loogiseen kontekstiin, ja huumorin kärki on suunnattu rikkaisiin valkoihoisiin miehiin, mutta nykyään moinen huumori ei silti enää menisi läpi.

Vaihtokaupat on tällä hetkellä vain erikseen vuokrattavissa tai ostettavissa.

Hupaisa kauhufantasia

Gremlins – Riiviöt (1984) on hilpeä sekoitus mustaa huumoria, kauhufantasiaa ja lastenelokuvaa. Ihan pikkulasten katsottavaa se ei ole. Gremlins oli 80-luvulla iso menestys, ja sille tehtiin mukiinmenevä jatko-osa.

Keksijä ostaa teini-ikäiselle pojalleen omaperäisen joululahjan. Kiinalaisesta antiikkikaupasta ostettu erikoinen eläin, mogwai, saa nimen Gizmo. Omalaatuisessa lisääntymisprosessissa syntyy liuta Gizmon jälkeläisiä, ilkeitä pieniä hirviöitä, jotka uhkaavat tuhota koko kaupungin.

Gremlinsin voi katsoa tänä jouluna HBO Maxista ja Prime Videosta.

Kaikkien aikojen toimintaelokuva

Onko Die Hard (1988) jouluelokuva vai ei? Siitä kiistellään joka joulu.

Newyorkilaispoliisi John McClane (Bruce Willis) saapuu vaimonsa työpaikan joulujuhliin Los Angelesiin. Joulujuhlat saavat ikävän käänteen kun ilkeät eurooppalaisterroristit ottavat juhlavieraat panttivangeiksi.

Jos kaipaa jouluelokuvaa, jossa on räjähdyksiä, konepistoolitulta ja helikoptereita niin Die Hard on varma valinta. Lukuisia jäljittelijöitä saanut adrenaliiniruiske on eittämättä yksi kaikkien aikojen parhaita toimintaelokuvia.

Die Hard kuuluu Disney Plussan valikoimaan.

Hupaisaa joulupöljäilyä

Joulupuu on kärvennetty (1989) kertoo Griswoldin perheen lomanvietosta kertova elokuva. Isä-Clark (Chevy Chase) odottelee työpaikan joulubonusta ja virittelee tuhansia jouluvaloja. Clark jaksaa pysytellä positiivisella mielellä vaikka ympärillä tapahtuu jatkuvasti kaikenlaisia kiusallisia onnettomuuksia. Vitsejä ja hupaisia tilanteita elokuvassa on yllin kyllin, joista osa naurattaa enemmän, osa vähemmän. Elokuva kuuluu Prime Videon ja Viaplayn valikoimaan.

Upea jouluinen animaatiomusikaali

Halloween ja joulu yhdistyvät vuoden 1993 animaatiomusikaalissa Painajainen ennen joulua. Se perustuu Tim Burtonin pitkään kehittelemään tarinaan ja hahmoihin. Ohjaajana toimi animaatiovelho Henry Selick.

Painajainen ennen joulua on stop motion -animaatiotekniikan huippusuoritus. Hahmot ovat toinen toistaan persoonallisempia. Mielikuvituksellinen satumaailma on rakennettu täydellisyyttä hipovalla taidolla. Musiikin on säveltänyt ja sanoittanut Hollywoodin huippunimiin kuuluva Danny Elfman. Hän myös laulaa Jackin lauluosuudet.

Painajainen ennen joulua löytyy Disney Plussasta.

Tuoreet joululeffat

Suoratoistosta löytyy myös useita täksi jouluksi ilmestyneitä jouluelokuvia.

Suosikkikoomikko Eddie Murphy esittää pääosaa Prime Videon joulukomediassa Candy Cane Lane. Seikkailufantasia kertoo miehestä, joka päättää voittaa naapuruston vuotuisen joulukoristekilpailun. Siinä hän tekee vahingossa sopimuksen ilkikurisen Pepper-tontun kanssa, joka Pepper langettaa naapuruston ylle loitsun. 12 Days of Christmas -joululaulun sanoitukset heräävät eloon tuoden kaaoksen kaupunkiin.

Prime Videon toinen jouluelokuvauutuus on jatko osa elokuvalle Your Christmas or Mine. Kakkososassa Jamesin isä on kutsunut Taylorit joulunviettoon luksushiihtokeskukseen Itävallan Alpeille, jotta he voisivat tavata hänen uuden amerikkalaisen tyttöystävänsä.

Disney Plussan jouluelokuvauutuuksiin kuuluu Neropatin päiväkirjan joulu: Lunta tupaan.Lämminhenkisen joulutarinan pääosassa koululainen Greg yrittää epätoivoisesti pysytellä poissa tuhmien lasten listalta, kun perhe valmistautuu lumimyrskyyn.

Netflixin jouluelokuvassa Paras joulu ikinä sattuma tuo vanhat ystävykset perheineen yhteen joulun alla. Heather Grahamin esittämä Charlotte tekee parhaansa todistaakseen, että takavuosien opiskelutoverin elämä on liian hyvää ollakseen totta.

Netflixissä on julkaistu myös tuore norjalainen jouluelokuva Ei ihan tavallinen joulu. Vasta kihlautuneet norjalainen Thea ja intialainen Jashan menevät jouluksi Thean vanhemmille, mutta joulusta tulee kulttuurien ja perinteiden kaoottinen yhteentörmäys.

Suoratoistosta löytyy näiden tärppien lisäksi lukuisia uusia ja vanhoja jouluelokuvia, ja monissa palveluissa on niille varattu oma osastonsa. Valitse näistä suosikkisi tai lähde selailemaan.

Lisää luettavaa