Everything sucks! -ysärinostalgiasarjasta povataan uutta kulttiklassikkoa – riittääkö rahkeet?

Netflixin uutuussarja ratsastaa ysärivillityksen aallonharjalla, mutta sarja on varsin pätevä muillekin kuin laman lapsille.

Hyvin tehty sarja kantaa, vaikka kaikki ulkoiset seikat eivät iskisikään – ja jos iskevät, kyseessä on onnenpäiväsi.

Everything Sucks! on Netflixin sarjauutuus, joka ristittiin epävirallisesti uudeksi Freaks and Geeks -sarjaksi jo ennen helmikuun puolivälin ensi-iltaa. Tämä valtava suositus voi jopa toimia sarjaa vastaan, sillä kuka nyt kopiota haluaisi katsoa.

Freaks and Geeks oli yhden kauden ihme, jonka 18 jaksoa esitettiin tv-kaudella 1999-2000. Judd Apatow’n tuottama sarja on tunnettu kulttiklassikkona, joka antoi maailmalle monta tämän hetken suurta tähteä, kuten Seth Rogenin ja James Francon.

Everything Sucks! on monin tavoin samanlainen kuin sen esikuvaksi ajateltu Freaks and Geeks: molemmat sijoittuvat amerikkalaiseen high schooliin, jossa omaa tietään yrittävät raivata ne pyramidin alimmilla asteilla pysyvästi hengaavat tyypit.

Tässä uudessa sarjassa pääosassa on kolmen nuoren pojan ryhmä, jotka ovat noin 14-vuotiaina ensimmäistä lukukauttaan uudessa lukiossa Oregonin Boring-nimisessä kaupungissa syksyllä 1996. Porukan vaatimattomana johtajana toimii se normaalein ja vetoavin tyyppi Luke (Jahi Di’Allo Winston), jonka arkea sarja pääasiassa seuraa.

Ryhmässä vaikuttavat myös alati positiivinen joukon pelle Tyler (Quinn Liebling), joka on usein naiivi omista sanomisistaan, sekä tosikkona ja älykkönä stereotyyppinen McQuaid (Rio Mangini), joka ymmärtää kuitenkin tosielämää paremmin kuin kaksi idealistisempaa kaveriaan.

Poikien arjen sekoittaa uuden koulun kirjoittamattomat säännöt, jotka eivät anna poikien taaskaan murtautua nörttikuorestaan, puhumattakaan tytöstä, joka saa Luken käyttäytymään normaalia rohkeammin.

Kate (Peyton Kennedy) on poikia pari vuotta vanhempi tavallinen tyttö, joka haluaa useimmiten kadota massaan ja näkee pojat omina itsenään. Hänestä tulee nopeasti osa poikien elämää Luken ihastuksen takia, vaikka hänen omat haaveensa kohdistuvat jonnekin aivan muualle.

Everything Sucks! on täydellisen hellyttävä nuorten perinteisessä tavassa ottaa kaikki niin tosissaan. Elämän ja kuoleman kysymykset valtaavat mielet, vaikka tosiasiassa kyseessä ovat heidän huolettomimmat vuotensa.

Sarja on kaikesta ysärinostalgiastaan huolimatta todentuntuinen. Vaikka ensimmäisessä jaksossa näyttää siltä, että ysäritavaroiden esitteleminen on liian tarkoituksenmukaista, tasoittuu tämä pian, ja menneestä vuosikymmenestä muistuttava lavastus ja puvustus sulautuu taitavasti osaksi sarjan maisemaa.

Päähahmojen harrastus koulun audiovisuaalisessa kerhossa näkyy hauskasti myös sarjan kuvaustavassa, sillä välillä tehokeinona käytetään amatöörikuvaajalle tyypillistä zoomaustapaa. Harrastus takaa myös sen, että sarja on täynnä viittauksia aikakauden elokuviin, televisiosarjoihin sekä musiikkiin.

Sarjan soundtrack on hyvin korostetusti ysärimäinen, mutta muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta tämäkin sulautuu sarjan tapahtumiin erinomaisesti, ja sitä huomaa nyökyttelevänsä huomaamattaan päätään hyvien biisien tahdissa, jotka ovat olleet osa myös omaa nuoruutta.

Sarjan 90-lukumaisuus on toteutettu hyvin, ja sarjasta on hauska bongata tuttuja ja kamalia ysärijuttuja, mutta se ei suinkaan häiritse sarjan aitoja tarinoita.

Myös vanhemmat saavat näkyä sarjassa välillä keskenään, mikä lisää sarjan aitouden tuntua. Vaikka on nolo nuorille, voi olla ihan ok toisille aikuisille, mikä on ehkä aikuisten katsojien lohdullista nähdä.

Vaikka Everything Sucks! -päähahmot ovat kovin nuoria, on meillä jokaisella omat muistot omista lukioajoista, ja monet lukiojutut ovat universaaleja ajasta ja paikasta riippumatta. Hahmojen arjen suuriin ja pieniin tapahtumiin on helppo samaistua, koska sarjassa annetaan kasapäin hahmoja, joista katsojan on helppo välittää.

Everything Sucks! -sarjan näyttelijät ja tekijät ovat kaikki verrattain tuntemattomia, mutta tämän sarjan myötä monista heistä kuullaan varmasti tulevina vuosina paljon. Toivottavasti sarja jatkuu useamman kauden ajan, sillä näin hyvä teos sen ansaitsee. Laatua voi tehdä pienellä ja vähän näkymättömälläkin tavalla, vaikka sitä ei voisi kuvitella nykyajan armottomassa tv-maailmassa.

Netflixissä on katsottavissa Everything Sucks! -sarjan 1. tuotantokauden 10 jaksoa.

Aiheeseen liittyvät jutut