Game of Thrones hämmästyttää: vain muutama tuttu naama menettää henkensä uuden kauden alussa

11.4.2015 22:05

Keskiaikaiseen fantasiamaailma Westerosiin sijoittuva tv:n suosikkisarja Game of Thrones jatkuu viidennellä kaudella. Ensimmäinen uuden kauden kymmenestä jaksosta nähdään Yhdysvalloissa 12. huhtikuuta, ja käytännössä samaan aikaan Suomen HBO-kanavalla, eli aamuyöstä 13. huhtikuuta.

Westeros on kuilun partaalla, kun sen eri kuningaskuntien vahvat suvut taistelevat koko valtakunnan hallinnasta joko suoraan taistelukentillä tai hovien kulisseissa toisiaan selkään puukottaen. Myös uudella kaudella on siihen liittyen luvassa verenroisketta ja paljasta pintaa tasapuolisesti kaikkien makuun.

Julman tarinan lähimmäksi hyviä tyyppejä miellettävät Starkin perheen elossa olevat jäsenet on lyöty hajalle ympäri valtakuntaa. Sisaruksia on (vieläkin) sen verran paljon, että kun muitakin tärkeitä hahmoja on kuin Vilkkilässä kissoja, eivät kaikki edes mahdu mukaan ensimmäiseen tunnin mittaiseen jaksoon. Pari alkupään jaksoa keskittyykin muistuttamaan kimurantin juonen aikaisemmista käänteistä ja esittelemään hahmojen nykyiset tilanteet ennen kuin toiminta kunnolla pääsee käyntiin.

Yhä tärkeämmäksi hahmoksi nousee lohikäärmekuningatar Daenerys (Emilia Clarke). Nuori nainen kamppailee vaikeassa roolissa barbaarisen valtakunnan lempeänä hallitsijana, eikä enää pysty luottamaan valtaansa kasvattihirviöihinsä. Silti hänestä on tullut varteenotettava kumppaniehdokas myös Westerosin hallinnasta kahinoivien, resurssejaan kuluttaneiden sukujen silmissä.

Vanhojen tuttujen lisäksi yhä uudet hahmot liittyvät ennestäänkin valtavaan henkilökaartiin. Uusien hahmojen nimekkäimmät näyttelijät ovat vuoden 2002 Valasratsastajasta vasta 13-vuotiaana Oscar-ehdokkuuden saanut Keisha Castle-Hughes, joka on Dorne-valtakunnan sotaisa äpäräprinsessa, ja brittiläinen luonnenäyttelijä Jonathan Pryce, joka esittää Westerosin nimellisen kuningattaren Cersein (Lena Headey) rattaisiin kapuloita tunkevaa uutta uskonnollista johtajaa.

Ei siis ihme, että verisestäkin toiminnasta huolimatta uuden kauden alkujaksoissa ei päästä kovin pitkälle sarjan erikoisuudessa: yleisön suosimien päähenkilöidenkin telomisessa ja tappamisessa. Tosin jo ensimmäisessä jaksossa yhdestä tapauksesta vastaa kuvan velhonainen Melisandre (Carice van Houten), joka korkeampaa sanomaa saarnatakseen on yllättävän mieltynyt ihmisten elävältä polttamiseen.

Jouni Vikman

Lisää luettavaa