Gene Hackmanin pahamaineinen länkkäri kiellettiin kokonaan mielenterveyttä vahingoittavana – katso harvinainen elokuva nyt ilmaiseksi

Aikansa ihmetapaus.

7.2.2024 19:00

Metsästys (The Hunting Party, IMDB 6,2) oli television parissa uransa aloittaneen Don Medfordin ensimmäinen hänen kahdesta valkokankaille tehdystä elokuvasta. Ilmeisesti vapautuessaan television sensitiivisyysrajoitteista hän päätti iskeä tallan pohjaan ja toteuttaa kerralla viimeisen päälle kovaotteisen länkkärin.

Vaimoansa erittäin huonosti kohteleva karjatilanpitäjä Brandt Ruger (Gene Hackman) on vastenmielinen ja vieraissa ramppaava sovinisti. Misogyyninen mies kohtelee näitä muitakin naisia väkivaltaisesti, joten hänen suosio on paikallisten keskuudessa kaikkea muuta kuin ylevä.

Eräänä päivänä Frank Calder (Oliver Reed) jengeineen kaappaa Brandtin vaimon Melissan (Candice Bergen). Brandt uskoo vaimonsa olevan hänen omaisuuttaan, joten huonosta suhteesta huolimatta hän haluaa tämän takaisin itselleen. Näin alkaa väkivaltainen ajojahti, jonka aikana Melissa huomaa saavansa huomattavasti parempaa kohtelua Frankilta kuin omalta aviomieheltään.

Komealla Riz Ortolanin musiikilla varustettu Metsästys on aikansa pahamaineinen ihmetapaus. Verisillä ampumiskohtauksilla, naisten vastenmielisillä pahoinpitelyillä ja muutoinkin kovakouraisella asenteella varustettu elokuva joutui useissa maissa sensuurivaikeuksiin. Suomessa Valtion elokuvatarkastamo kielsi elokuvan leikkaamattoman version kokonaan perusteella ”elokuva on raaistava ja omiaan vaikuttamaan mielenterveyttä vahingoittavasti.” Tämän jälkeen rainaa sensuroitiin useita minuutteja, jotta se saataisiin täkäläisille valkokankaille edes jossain muodossa. 3.3.1972 Helsingin Bostonissa ensi-iltansa saanut K-18-versio keräsi lopulta 54 070 katsojaa.

Nyt tämän harvinaisen elokuvan leikkaamattoman version voi katsoa ilmaiseksi striimipalvelu Plexistä. Tarjolla ei ole tekstityksiä, mutta ääniraita on tämän aikakauden tuotokseksi esimerkillisen selkeä.

Elokuvan pariin pääset tästä. Itse palvelusta voit lukea lisää täältä.

Alla elokuvan traileri.

Lisää luettavaa