George Lucasin varasuunnitelma: Tämä Star Wars -elokuva ei koskaan toteutunut

30.12.2015 09:00

Tähtien sota -saagan parhaana teoksena pidetään yleisesti sarjan toisena valmistunutta Imperiumin vastaisku -elokuvaa. Empire-elokuvalehden äänestyksessä se valittiin kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi. Ja syystäkin – onhan elokuva täynnä ikonisia ja unohtumattomia hetkiä. Kapinallisten ja Imperiumin välinen taistelu Hoth-planeetalla. Yoda kouluttaa Luke Skywalkeria Jedi-ritariksi. Han Solo jäädytetään karboniittiin. Sokerina pohjalla kaikkien aikojen loppukäänne. Fanien ja suuren yleisön rakastama elokuva olisi kuitenkin voinut olla hyvin erilainen, mikäli George Lucasin varasuunnitelma toista Tähtien sota -elokuvaa varten olisi tapahtunut. Uuden Star Wars: The Force Awakens -elokuvan kunniaksi Episodi selvitti minkälainen sarjan toinen elokuva olisi ollut, mikäli asiat olisivat menneet toisin.

Alkuperäisen Tähtien sodan tuotanto oli kaoottinen. Käsikirjoituksesta kirjoitettiin useita versioita ja tarinaan tehtiin monia muutoksia. Vain pienen budjetin indie-tuotantoja tehnyt George Lucas oli tottunut päättämään kaikesta itse, ja oli usein napit vastakkain studion ja kuvausryhmän kanssa. Elokuvan vaatimia tehosteita ei kukaan pystynyt toteuttamaan, joten Lucas perusti Industrial Light & Magic- nimisen erikoistehosteyhtiön elokuvaa varten. Näyttelijät ja Lucas eivät tulleet hyvin juttuun. Sääongelmat vaivasivat kuvauksia ja rekvisiitan kanssa oli ongelmia. Kuvaukset eivät pysyneet aikataulussa, mikä johti budjettiongelmiin. Ensimmäinen leikkausversio oli täysi katastrofi, ja Lucas palkkasi kaksi uutta leikkaajaa.

Vaikka elokuvan tekeminen oli sekasortoinen prosessi ja lopputulos olisi saattanut olla täysi epäonnistuminen, Lucas ei antanut vaikeuksien lannistaa itseään ja mielessään hän kehitteli jo jatko-osaa. Sitä varten Lucasilla oli kaksi suunnitelmaa.

Mikäli ensimmäinen elokuva olisi floppi tai ei menestyisi tarpeeksi, Lucas suunnitteli tekevänsä jatko-osan, jonka voisi tehdä pienellä budjetilla käyttäen ensimmäisen elokuvan rekvisiittoja ja lavasteita. Jos se taas olisi menestys, niin sitten tehtäisiin isommalla budjetilla kunnianhimoisempi ja näyttävämpi jatko-osa.

Halvan jatko-osan tarinaa kirjoittamaan Lucas valitsi tieteiskirjailija Alan Dean Fosterin. Foster on vuosien varrella tullut tunnetuksi elokuvien kirjaversioiden kirjoittajana. Hän oli myös ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan kirjaversion haamukirjoittaja. Kirja julkaistiin muka George Lucasin kirjoittamana.

Lucas antoi Fosterille melko vapaat kädet jatko-osan juonta varten. Ainoana vaatimuksena oli vain, että tarina voitaisiin filmata mahdollisimman pienellä budjetilla. Lopputuloksena syntyi tarina nimeltään Splinter of the Minds Eye.

Ensimmäisestä Tähtien sodasta tuli kuitenkin jättihitti ja popkulttuuri-ilmiö, joten suuren budjetin jatko-osan suunnitelmalla edettiin. Lopputulos oli suuren yleisön ja kriitikoiden rakastama Imperiumin vastaisku.

Mutta minkälainen olisi ollut pienen budjetin jatko-osa Tähtien sodalle?

 

star-ws@@._V1__SX1874_SY824_

 

Splinter Of the Minds Eyen tarina on paljon yksinkertaisempi ja pienempi mittakaavaltaan kuin Imperiumin vastaisku, ja se keskittyi Luke Skywalkeriin ja prinsessa Leiaan. Darth Vader oli tarinan konna. Suosikkihahmot Han Solo ja Chewbacca eivät olleet mukana.

Luke ja Leia ovat matkustamassa tapaamaan mahdollisesti kapinallisten Imperiumia vastustavaan taisteluun liittymässä olevan tähtijärjestelmän edustajia, mutta joutuvat tekemään pakkolaskun C3P0:n and R2-D2:n kanssa Mimban-nimiselle suoplaneetalle.

Luke ja Leia huomaavat pian, että Imperiumi on Mimbanilla tekemässä salaisia kaivauksia. Imperiumi etsii planeetalta mystistä Kaiburr-kristallia. Kristalli pystyy keskittämään ja suurentamaan käyttäjänsä voiman käyttökykyjä. Kaiburrin käyttäjästä tulisi melko lailla voittamaton.

Luke ja Leia yrittävät löytää kristallin ennen Imperiumia, ja lopussa parivaljakko kohtaa Darth Vaderin, joka on myös etsimässä sitä. Luke ja Leia joutuvat valomiekkataisteluun Vaderia vastaan, joka häviää kamppailun. Vader menettää nujakassa kätensä, mutta selviää kuitenkin hengissä. Luke ja Leia lähtevät jatkamaan seikkailujaan.

Foster kertoi Yahoo Movies -sivustolle Splinter of the Minds Eyen taustoista.

– Sopimuksessani oli alun perin kaksi kirjaa: kirjaversio ensimmäisestä elokuvasta ja jatko-osa-kirja. Ainut rajoitus, jonka Lucas antoi, oli että jatko-osa voitaisiin filmata pienellä budjetilla. Sen takia sijoitin tarinan tapahtumat sumun peittämälle planeetalle. Tarinan toiminnasta suurin osa tapahtuu sumussa tai maan alla, jotta kuvauksissa olisi voitu käyttää halpoja taustoja. Tarina alkoi alun perin erittäin monimutkaisella avaruustaistelulla, jonka takia Luke ja Leia joutuvat tekemään pakkolaskun sille planeetalle, mutta George pakotti minut leikkaamaan sen pois, koska se olisi ollut kallis kohtaus filmata.

Screencrush-sivustolle Foster kommentoi Han Solon ja Chewbaccan puuttumista tarinasta.

– En voinut käyttää Han Soloa enkä Chewbaccaa. Harrison Ford ei ollut vielä tehnyt sopimusta uusista Tähtien sota -elokuvista, joten en voinut käyttää hahmoa. Ja Chewbacca oli Solon kaveri. Se oli oikeastaan vapauttavaa. Ideani tarinaa varten keskittyi vain Lukeen ja Leiaan sekä tietysti Vaderiin, joka oli taustalla. Kolmannen tärkeän hahmon kirjoittaminen tarinaan olisi ollut hieman hankalaa. Minulla oli siis vähemmän huolehdittavaa.

 

star-ww@@._V1__SX1874_SY824_

 

Splinter Of the Minds Eyen tarinassa on myös paljon elementtejä, jotka eivät ole loogisia ajatellen alkuperäisen trilogian tarinaa. Vaikka julkisesti Lucas on väittänyt suunnitelleensa kaikki trilogian käänteet etukäteen, hän ei ollut vielä päättänyt, että Luke ja Leia olisivat sisaruksia. Tarinassa oli hahmojen välillä paljon seksuaalista jännitettä, mikä on melko karmivaa nykypäivän näkökulmasta katsottuna.

– Työskentelin ensimmäisen elokuvan pohjalta, jossa tapahtuva Luken ja Leian suudelma ei mielestäni vaikuttanut sisarelliselta, totesi Foster.

Elementtejä ja samankaltaisia kohtauksia Splinter of the Minds Eyen tarinasta kuitenkin päätyi Imperiumin vastaiskuun, vaikka Fosteria ei ole mainittu käsikirjoittajien joukossa. Elokuvassa Yoda asuu Dagobah-planeetalla, joka on sumun peittämä kuten Mimban. Luke ja Darth Vader kohtaavat toisensa lopussa. Imperiumin vastaiskussa Luke menettää kätensä valomiekkataistelussa kuten Darth Vader Splinter of the Minds Eyessa.

Fosteria lainatut elementit eivät haittaa.

– Minulla ei ole mitään ongelmaa tuollaisten asioiden kanssa. Elokuvien luonteeseen kuuluu, että ne ovat yhteistyössä tehtyjä. Monissa tapauksissa jokin mikä toimii yhdessä paikassa laitetaan toiseen paikkaan, etkä voi tietää oliko sinulla mitään vaikutusta tilanteeseen.

Fosterin työ Splinter of the Minds Eyen parissa ei mennyt kuitenkaan hukkaan. Tarina julkaistiin kirjana vuonna 1978 ja ”virallisesti” kirjan tapahtumat sijoittuvat ensimmäisen Tähtien sodan ja Imperiumin vastaiskun väliin. Teos on suomennettu nimellä Mustan lordin paluu: Luke Skywalkerin seikkailuja.

Splinter of the Minds Eye oli nimittäin ensimmäinen kirja osana niin sanottua Expanded Universea eli laajennettua universumia, joka sisältää kaiken Tähtien sotaan liittyvän materiaalin (sarjakuvat, pelit, ym.), jota George Lucas ei ole itse luonut. Alun perin laajennetun universumin materiaali kuului Tähtien sodan kaanoniin, eli saagan viralliseen juonijatkumoon.

Vuonna 2012 Tähtien sodan oikeudet ostanut Disney kuitenkin ilmoitti, että Expanded Universe ei enää kuulu viralliseen kaanoniin. Se suututti suuret määrät fanipoikia galaksin eri kolkissa.

Ehkä silti parempi näin, ainakaan kirjan lukeneiden ei tarvitse miettiä kuinka kiusallisia Luken ja Leian väliset seksuaalista jännitettä täynnä olevat kohtaukset olisivat olleet. Joka tapauksessa Splinter of the Minds Eye on kiinnostava luku saagan historiassa ja hauska kuvitelma siitä, minkälainen olisi ollut B-luokan scifielokuvan budjetilla tehty Tähtien sota -elokuva.

Lauri Vuotila

Splinter_of_the_Minds_Eye

Lisää luettavaa