George R.R. Martin kertoo painavan mielipiteensä Game of Thronesin kohutuista raiskauskohtauksista

5.6.2015 13:29

Game of Thrones -kirjailija George R.R. Martin on sanonut, että hänen tarinansa kertovat ihmiskunnan historiasta. Martin ei todellakaan kannata raiskauksia, mutta ei se myöskään tarkoita sitä, etteikö HBO:n tuottamassa sarjassa raiskauksia voitaisi esittää.

Game of Thronesilla on vahva side keskiaikaiseen Eurooppaan, eikä puhdistettu ja ”fantastinen” maailma (kuten vaikkapa Keski-Maa Taru sormusten herrasta -kirjoista) sovi hänen tarinaansa. Todellinen maailma on raaka paikka, muu on fantasiaa.

Martin puolusteli kirjojansa (ja sarjaa) Entertainment Weeklylle:

”Sarja heijastelee keskiaikaista patriarkaalista yhteiskuntaa. Keskiaika ei todellakaan ollut seksuaalisen tasa-arvon kulta-aikaa. Silloin oli vahva luokkajako. Ja naisten paikka oli tarkoin saneltu. Yksi Jeanne d’Arcin rikoksista oli pukeutua miesten vaatteisiin, hänet poltettiin roviolla – tämä oli iso juttu silloin. Silloin oli myös todella voimakkaita naisia, mutta ei tämä muuta yhteiskunnan raadollisuutta mitenkään. Jos olet lukenut kirjojani, olet varmaan huomannut, että kaikki hahmoni ovat hylkiöitä. He elävät yhteiskunnan rajamailla. He eivät kuulu klassiseen luokkajakoon. Kirjoistani löytyy rampoja, äpäriä ja rikkinäisiä ihmisiä – kääpiö, lihava jätkä, joka ei osaa taistella ja naisia, jotka eivät löydä paikkaansa yhteiskunnan hierarkiassa (on toki muutama, joilla on oma paikkansa, kuten Sansa tai Catelyn).”

”Nyt moni sanoo, että ”Martin kirjoittaa vain fantasiaa, ei tuo ole historiaa – hän loihti sinne lohikäärmeitä, sen pitäisi olla myös tasa-arvoinen yhteiskunta.” Vaikka maailmassani onkin lohikäärmeitä, ei se tarkoita sitä, että voisin laittaa tarinaani mitä vain. Jos aiot käyttää fantasiaelementtejä, käytä vain yhtä tai muutamaa. Halusin kirjojeni perustuvan historiaan, ja kertoa niiden kautta lukijoilleni millainen keskiaikainen maailma oli. Suurin osa nykyfantasiasta on ”Disneyn keskiaikaa”: siellä on prinssejä ja prinsessoja ja ritareita kiiltävissä haarniskoissaan, mutta nämä tarinat eivät kerro miten sen aikainen yhteiskunta toimi.”

”Minulla on miljoonia naisfaneja, jotka rakastavat kirjojani. He tulevat kertomaan kuinka rakastavat naishahmojani. Jotkut pitävät Aryasta, toiset rakastavat Danya tai Sansaa, osa tykkää Briennestä ja Cerseistä – tuhannet naiset pitävät Cerseistä, vaikka hän ei todellakaan ole täydellinen ihminen. Koko tämä raiskauskeskustelu on monisyinen asia. Jos haluat olla epä-seksistinen, tarkoittaako se sitä, että pitäisi kirjoittaa tasa-arvoisesta yhteiskunnasta? Se ei ole meidän historiaamme; se on sci-fiä. 2000-luvun Amerikka ei myöskään ole tasa-arvoinen. Naisille on edelleenkin asetettu tietyt rajat. Nykyään asiat ovat kuitenkin paremmin kuin ne olivat ennen. Emme elä Mad Menin maailmassa enää, ja sieltä minä tulen.”

”Mitä tulee seksuaaliseen väkivaltaan, josta minua erityisesti kritoisoidaan, niin minähän kirjoitan sodasta, josta lähes kaikki eeppinen fantasia kertoo. Jos kirjoitat sodasta, mutta haluat vain turista siisteistä taisteluista ja sankareista, jotka lahtaavat örkkejä, mutta et kirjoita sanaakaan seksuaalisesta väkivallasta, on tarinasi silloin todella epärehellinen. Raiskaukset valitettavasti kuuluvat jopa moderniin sodankäyntiin. Eihän nämä mitään huippuhetkiä ihmiskunnan historiassa ole, mutta emme myöskään voi vain esittää ja leikkiä ettei sitä tapahdu.”

”Haluan esittää kamppailun. Todellista draamaa saadaan aikaiseksi ristiriidoista. Jos olet luonut utopian, kirjasi on luultavasti todella tylsä.”

Lähde: A.V. Club

(Episodi/NI)

Lisää luettavaa