Godzilla on kuin viimeinen samurai

14.5.2014 19:00

Hirviöt ovat tuttuja Godzillan ohjaajalle Gareth Edwardsille. Olihan hänen edellinen elokuvansa, miehen esikoispitkä nimeltäänkin Monsters. Se oli kuitenkin hyvin pienimuotoinen tieteisdraama verrattuna Godzilla-elokuvien tuho-orgioihin. Siksi Edwards käyttikin paljon aikaa yrittäessään määritellä hirviön olemusta ja luonnetta.

– Se oli huvittavaa, sillä lopulta Godzilla määritteli itse itseään kuin näyttelijä, joka on sisäistänyt roolinsa, Edwards kuittaa. – Vaikka yritimme sanella, miten olento toimii kussakin kohtauksessa, lopulta meillä oli vain ideoita ja variaatioita, joista todellinen Godzilla paljasti itsensä meille.

Yllättäen hahmo löytyi keskusteluista tietokoneanimaattorien kanssa.

– He kysyivät usein: ”Jos se olisi oikea olento tai ihminen, millainen hahmo se olisi?” Mietittyäni asiaa mieleeni tuli, että hän olisi kuin viimeinen samurai, yksinäinen muinainen soturi, joka haluaisi elää rauhassa, mutta tulee vedetyksi maailmaan, josta ei ole kiinnostunut.

Godzillan ulkomuodon suhteen käytiin sama kamppailu. Edwards tutki eläinten eri piirteitä ja ihmisten reaktioita niihin.

– Halusin jotain jaloa. Kokeilimme ilmeisimpiä vaihtoehtoja kuten karhu ja koira. Mutta minusta jaloutta löytyy petolinnuissa, kuten kotkissa. Niiden silmäkulmat ovat lähellä nokkaa, joten annoimme Godzillallekin lyhyen kuonon.

Käytännössä hahmo rakentui yrityksen ja erehdyksen kautta. Ennakko-odotuksista huolimatta matka ei ollut helppoa.

– Kuvittelin, että se olisi yksinkertaista, koska Godzilla on ollut niin monessa japanilaiselokuvassa. Mutta lopulta kesti vuoden löytää oikea ulkomuoto ja käyttäytyminen. Onko se eläin ja taisteleeko se kuin eläin, vain onko siinä jotain inhimillistä. Raja liian eläimellisen ja liian ihmismäisen välillä oli hiuksenhieno.

Toimittanut Jouni Vikman
Haastattelut: Warner Bros.

Godzilla tulee ensi-iltaan 14. toukokuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 5/2014.

Lisää luettavaa