Gravity on nynnyille, eikä Siperian halki varmasti kävele paria tuntia pidempään – Tällainen olisi täydellinen selviytymiselokuva

6.12.2013 18:00

”Ei tästä pullamössösukupolvesta ole mihinkään! Näpyttelevät vain pientä ruutua koko ajan. Toista se oli silloin kun isoisä oli rintamalla ja lapset hiihtivät vuoropäivinä kouluun, koska kenkiä ei riittänyt kaikille.” Totta! Siksipä tässä nuorille näpyttelijöille vähän esimakua (ja spoilereita) kovasta maailmasta.

Koko päivän kestävän selviytymistaistelun voi aloittaa avaruudesta ja päättää lämpöiseen viidakkoon. Kaikkien aikojen selviytymistaistelu on tuotu valkokankaille perä edellä, mutta Gravityn (2013) jälkeen sen voi viimeinkin katsoa oikeassa järjestyksessä:

Happi ja elämänilo ovat hukassa heti alussa, kun Gravity jättää astronautit oman tomeruudensa nojaan avaruussukkulan hajottua satelliittiromusta. Painottomuus ja jatkuva hapenpuute saavat ahdistumaan jo hyvissä ajoin ennen elokuvan puoliväliä. Jos pää ei kestä, jäät pyörimään avaruuteen loputtomiin.

Kun painottomuudesta lopulta molskahdetaan takaisin Tellukselle, kapseli laskeutuu tietenkin keskelle avomerta ja Syvyys-elokuvaa (2012). Kuinka pitkään jaksaisit pysyä pinnalla ja polskia kohti tuntematonta, kun ilman lämpötila on pohjoista valtamertakin kylmempi?

Ihmisen sinnikkyys kuitenkin palkitaan ja aallokko vie lopulta rannikolle. On siis aika heittää märät tossut menemään ja aloittaa maratonsankarit häpeään laittava yli 6000 kilometrin vaellus, The Way Back (2010).

Kun luminen Siperia, yhtä hyiset vuoristot ja vuorostaan taas liian kuumat aavikot ovat takana, on aika löytää sopiva elinympäristö ja ruokaa. Kärmes, älä luikertele pakoon! Operaatio Rescue Dawn (2006).

(Episodi/JSV)

Lisää luettavaa