Häiriinnyttävä ihmisjahti kuvaa vihaa ja lynkkaysmielialaa

19.3.2013 23:00

Thomas Vinterbergin Jahti, tanskalaisohjaajan paras elokuva sitten dogma-sokeeraaja Juhlien, on häiriinnyttävä psykologinen draama, jossa Mads Mikkelsen tekee yhden parhaista rooleistaan. Mikkelsen on itse asiassa niin hyvä, että hänet valittiin Cannesin elokuvajuhlien parhaaksi miesnäyttelijäksi.

Mikkelsen esittää pikkukaupungissa asuvaa lastentarhanhoitajaa Lucasia, jonka elämä uhkaa tuhoutua, kun eräs lapsi syyttää tätä valheellisesti seksuaalisesta ahdistelusta. Vinterberg kuvaa taitavasti pienyhteisön sisällä kehittyvää primitiivistä vihaa ja sokeaa lynkkausmielialaa. Mikkelsen tekee pääosassa briljantin ja ihailtavan rohkean roolisuorituksen, jonka emotionaalinen ravistelevuus on omaa luokkaansa.

Moni ihmettelee miksi Vinterberg ja Mikkelsen, kaksi maansa tunnetuimpiin kuuluvaa elokuvalahjakkuutta, eivät ole työskennelleet aiemmin yhdessä. Kysymys saa Mikkelsenin hymyilemään.

– Olemme tunteneet toisemme pitkään, mutta kuuluimme nuorempana eri ”klubeihin”, eli leffaklikkeihin, emmekä siksi tehneet töitä yhdessä. Nyt vanhempina ja viisaampina olemme avautuneet maailmalle ja löysimme uudelleen toisemme, Mikkelsen nauraa.

– Pidin Madsia pitkään liian hyvännäköisenä, enkä siksi halunnut käyttää häntä. Jahdissakin yritin rumentaa häntä, mutta en oikein onnistunut, Vinterberg veistelee.

Vakavoiduttuaan ohjaaja kertoo kuinka saumatonta hänen ja maan suurimman elokuvatähden yhteistyö on.

– Työstämme roolihahmoa yhdessä. Harjoittelemme ja keskustelemme ja teemme kaikki päätökset kimpassa. Kun kamerat sitten käynnistyvät, hahmo on jo valmis ja työ melkein tehty. Minun ei tarvitse ohjata Madsia juuri ollenkaan, vaan hän tietää täysin mitä tehdä.

– Saatamme muuttaa hahmon suuntaa kesken kaiken, jos se tuntuu meistä oikealta. Ehdollistamme ja kyseenalaistamme jatkuvasti, mikä on upeaa näyttelijän kannalta. Thomas on harvinainen ohjaaja, koska hän antaa siihen mahdollisuuden ja jopa kannustaa siihen, Mikkelsen jatkaa.

Sekä Vinterberg että Mikkelsen puhuvat tyypillisestä, ”kastroidusta” skandimiehestä, joka välttelee konfliktia viimeiseen saakka.

– Lucas haluaa uskoa viimeiseen saakka, että totuus selviää ja hänen maineensa puhdistuu. Hän luottaa sokeasti siihen, että kaikki korjaantuu, kunhan ei itse pahenna tilannetta. Tässä mielessä Lucas on tyypillinen skandinaavinen mies. Täydellinen diplomaatti, joka ei halua provosoida, vaikka olisi itse uhri, Mikkelsen tiivistää.

– Jouduin kuitenkin kasvattamaan hahmoa mielikuvituksellani. Jos olisin esittänyt skandimiestä tyypillisimmillään, koko elokuva olisi kestänyt vain kymmenen minuuttia, Mikkelsen vitsailee.

Teksti: Tuomas Riskala, Cannes

Lue lisää Jahti-elokuvasta uudesta Episodista 3/2013.

Lisää luettavaa