Haloo, kuuleeko Hobitin äiti?

Philippa Boyens on yksi Taru sormusten herrasta -elokuvien käsikirjoittajista, joka voitti Kuninkaan paluusta Oscarinkin. Hän on kynäillyt myös Hobitti-elokuvat, ja on niiden yhteydessä siirtynyt myös tuottajaksi. Episodi sai Hobitin äidin langan päähän.

Teksti: Jouni Vikman

Jos on kuunnellut Taru sormusten herrasta -tallenteiden kommenttiraitoja, tietää kuinka intohimoisesti Philippa Boyens suhtautuu elokuviin. Tolkien-fanitus kehittyi kuitenkin hitaasti.

– Sain Hobitti-kirjan lapsena, ja luettuani sen sain Taru sormusten herrasta -setin, mutta täytyy myöntää, että se istui hyllyssäni melko pitkään, ennen kuin sain sen luettua. Mutta ihastuin niihin ja olin tarinoiden fani jo ennen elokuvia, Boyens tunnustaa.

Boyens, Peter Jackson ja tämän vaimo Fran Walsh muodostavat jo melkein 20 vuotta yhdessä työskennelleen kirjoitustiimin. He kohtasivat 1990-luvun puolivälissä yhteisten ystävien kautta.

– Uusi-Seelanti oli silloin ja on edelleen hyvin pieni paikka. Suomessa asuvana voit ehkä kuvitella miten pienet varsinkin taideympyröiden piirit olivat, lähes kaikki tunsivat toisensa jotain kautta.

Boyens kertoo, että kirjoittamisprosessi yhdisti ryhmätyötä ja yksin pähkäilyä. Välillä hahmoja jaettiin eri kirjoittajille, välillä istuttiin pari päivää fläppitaulun ääressä sitomassa asioita yhteen, kommentoimassa muiden tekstejä ja visioimassa jatkoa. Boyens on kirjoittanut myös teatteriin, jossa dialogi on kaiken a ja o.

– Tällaisessa elokuvassa käsikirjoitusta on mietittävä myös visuaaliselta kannalta. On ymmärrettävä sellainen asia, jota kutsun elokuvan kudokseksi. Tarinan pitää olla selkeä, mutta siinä pitää olla elementtejä, jotka kestävät useamman katsomisen ja jopa saavat ihmisen katsomaan elokuvan useaan otteeseen.

Alun perin kirjoittajatiimiin kuului myös Guillermo del Toro.

– Hän oli tietysti erilainen mutta sopi joukkoomme. Hän oli hauska, ja valmensi meitä alkuvaiheessa, kun mietimme ensimmäistä käsikirjoitusversiota. Mutta täytyy tunnustaa, että kun hän lähti, aloitimme tavallaan alusta. Olisin halunnut kuvata hänen suunnitelmansa, mutta kuvamaailma oli tehty niin hänen työskentelytapaansa ajatellen.

Del Toron jälkeen Jackson tarttui ohjaksiin, vaikka oli aikonut pysytellä Taru sormusten herrasta -saagan jälkeen vain Hobitin tuottajana.

– Hän halusi kunnioittaa sitoumustaan studioon. Olisi ollut vaikea ajaa taas uusi ihminen sisään tarinaan, mikä olisi tiennyt lisää ajan- ja rahanmenoa. Onneksi, kun aloimme kirjoittaa, hän rakastui uudelleen Keski-Maahan.

Hobitti kehittyi yhdestä elokuvasta ensin kahdeksi ja lopulta kolmeksi. Tähän vaikuttivat pääasiassa ohuen kirjan rivien välistä löytyvät elementit.

– Ne olivat koko ajan siellä. Selityksiä sille, miksi Gandalf pomppii pois tarinasta ja takaisin. Laajennuksia joidenkin hahmojen, kuten örkkien, maailmaan. Elementtejä, jotka johtivat Taruun sormusten herrasta, Boyens listaa.

Hobitin myötä Boyens on ryhtynyt myös tuottajaksi.

– Minusta on hauskaa kuinka kaikki nämä elementit muokkaavat elokuvantekijän. Pidän käsikirjoituspalavereissa istumisesta, kun pohdimme mitä elokuvassa tapahtuu, ja yhtä hauskaa on tuottajakokouksessa, jossa puhumme siitä mitä asiat maksavat.

Suomessa on myöhäinen syysilta, kun haastattelua tehdään. Boyens puolestaan syö samaan aikaan aamiaista aamuauringossa. Kun haastateltava on pyytänyt kysymykset etukäteen muka huonoihin yhteyksiin vedoten, on kyse yleensä diivailusta. Katkeileva yhteys kuitenkin osoittaa tekniikan rajoitukset, kun keskustellaan maapallon vastakkaisilla puolilla. Muuttuviin suunnitelmiin sopii Boyensin motto kirjoittamisesta:

– Käsikirjoitus ei saa olla niin tiukka ja lukittu, että se ei mahdollista hetkessä elämistä ja kuvaustilanteessa tapahtuvaa muiden ihmisten myötävaikutusta.
Kun elokuvaa suunniteltiin jo vuonna 1995, on pakko kysyä, milloin lopullinen käsikirjoitus oli valmis. Boyens purskahtaa nauruun.

– Ei se ole vieläkään! Kirjoitan juuri uusiksi joitakin tekstityksiä. Tämä joudutaan varmaan repimään kuolleista, kylmistä käsistämme, hän hekottaa vain reilua kuukautta ennen ensimmäisen Hobitin ensi-iltaa.

Lue lisää Hobitti-elokuvasta uudesta Episodista 11/2012!

Aiheeseen liittyvät jutut