Hardcore-ensireaktiot: ylitti odotukset, mutta ”prostituoitujen käyttö heittoaseina ei ole ok!”

6.4.2016 17:05

Kokonaan päähenkilönsä näkökulmasta kuvattu räiskintätoiminta Hardcore herätti hieman huolestuneita ennakko-odotuksia Episodin toimituksessa. Kuinka kiinnostavaa on katsoa moista koko illan elokuvan mitan verran, ja tuntuisiko se vain YouTuben fps-pelivideoiden tai toisen pelaamisen seuraamiselta olkapään yli?

Nyt kun elokuva on nähty, voi sanoa, että Hardcore ei ole vain ensimmäinen todellinen videopelielokuva. Se on ensimmäinen onnistunut videopelielokuva. Episodin päätoimittaja Jouni Vikman yllättyi erityisen iloisesti:

– Ennakkoon Hardcore vaikutti huolestuttavasti vain tekniseltä kikkailulta. Sitähän se olikin, mutta teknisesti erittäin taitavasti ja mukaansatempaavasti toteutettuna! K18-leiman aiheellisesti saanut väkivalta oli ylilyönneissään vieraannutettua ja siksi suoraan sanottuna viihdyttävää. Jotkut kamera-ajot olivat suorastaan päätähuimaavia.

Episodin AD Jesse Huusari löysi elokuvan viehätyksen sen kökköydestä.

– Visuaalisesti sympaattisen kotikutoinen Hardcore onnistuu oleellisimmassa. Harva yhtä huonosti kirjoitettu ja näytelty elokuva pystyy kahlitsemaan mukaansa yhtä tiukasti, eikä elokuvaa kantava voima ole sen brutaalius vaan katsojan halu nähdä miten älytön ja uskomattoman typerä juoni lopulta päättyy. Aikuiset ovat tehneet pelielokuvan aikuisille katsojille, vaikka lopputulos on lapsellinen elokuva, jota ei saa näyttää kohdeyleisölleen, eli nuorille!

Episodin avustaja Niko Ikosella oli myös positiivista sanottavaa:

– Juuri niin pöljä kuin voisi kuvitellakin. Kokonaan fps-pelien tapaan kuvattu halpismättö seuraa kymmenien videopelien viitoittamaa tietä älyvapaalla tarinallaan, yliampuvalla ja verisellä toiminnallaan sekä pakollisilla yllätystwisteillä. Pääosin Venäjällä kuvattu leffa pitää mukavasti otteessaan, sillä toiminta on lähestulkoon loputonta ja juuri niin typerää kuin voisi odottaakin. Jos puukko silmässä tai veriseksi muhjuksi räjähtävät ruumiit eivät heikota, ja väkivaltaiset ammuskelupelit ovat lempigenresi, kannattaa tämä tapaus kokea. Taatusti hauskempaa ja nautinnollisempaa viihdettä kuin Batman v Superman.

Todistukseksi siitä, ettei kyseessä ole vain pikkupojiksi jääneiden äijien seksistisestä fanittamisesta: kommentti toimittajaltamme Marta Bałagalta, joka piti Hardcoresta, vaikka se oli ”väärin niin monella tasolla”.

– On koskettavaa, että #AskHerMore-kampanjoiden aikakaudella on edelleen elokuvia, jotka yrittävät todistaa, että naiset ovat joko pahoja tai lutkia. Tai pahoja lutkia. Mutta siltikin: missään olosuhteissa ei ole ok käyttää prostituoitua heittoaseena! Tästä saisi hyvän tuplanäytöksen Suffragetten kanssa.

Alkuperäisnimellä Hardcore Henry -kulkeva elokuva sai toimituksen sen verran puolelleen, että keskusteluissa siihen alettiin heti viitata etunimipohjalla Henryna eikä virallisella ”suomennoksella” Hardcore.

Hardcore teattereissa 8. huhtikuuta.

Lisää luettavaa