Harry Potter ja viisasten kivi 20 vuotta – ohjaaja tahtoisi tehdä jatko-osan alkuperäistrion kanssa

Tämä taikamaailma on varmasti jokaiselle tuttu muodossa tai toisessa.

Eilen 4. marraskuuta tuli kuluneeksi tasan kaksi vuosikymmentä ensimmäisen Harry Potter -elokuvan, Harry Potter ja viisasten kivi, maailmanensi-illasta. Velhopojan seikkailuista on muodostunut kokonaisia sukupolvia muovaava kulttuurinen ilmiö, jonka maagisuus pitää otteessaan uusia ja vanhoja katsojia vielä tänä päivänäkin. Merkkipaalun kunniaksi elokuvan ohjaaja Chris Columbus muisteli miten tarinan valkokangastaival oikein alkoikaan.

Columbus, joka on ohjannut myös mm. elokuvat Yksin kotona, Mrs. Doubtfire – Isä sisäkkönä ja Piiat, tunsi sekä suurta innostusta että hermostuneisuutta saadessaan ohjaajanpestin kannettavakseen. Harry Potter -kirjat olivat vuosituhannen taitteessa suosionsa huipussa ja koska hän oli itsekin niiden suuri fani, hän tiesi millaisen luokan odotuksia elokuva-adaptaatioon liittyi. Niinpä hän sisäisti hyödyllisen idean, jolla unohtaa liialliset työpaineet: ”Minun täytyy tehdä tämä elokuva itseäni varten.”

Brittiläinen näyttelijäkaarti oli alusta alkaen tärkeä osa Columbuksen visiota. Lapsinäyttelijöiden kanssa työskentely toi kuitenkin omat haasteensa elokuvan kuvauksiin. Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint olivat Viisasten kiven aikaan kaikki noviiseja kameratyöskentelyssä, joten ohjaajan täytyi samalla myös opettaa heitä alan tavoille. Hankalimpia olivat erikoistehosteita vaativat kohtaukset, joissa lapsitähdillä ei ollut mitään konkreettista tarttumapintaa kuvattaviin tapahtumiin. Näissä tilanteissa Columbus joutui laittamaan omat näyttelijänkykynsä testiin ohjaamisen lisäksi esittäessään kameran takana esimerkiksi professori Oraven takaraivossa piileskelevää Voldemortia.

Mitä pidemmälle kuvauksissa kuitenkin päästiin, sitä taitavammiksi nuoret tähdet kehittyivät. Salaisuuksien kammioon ja Azkabanin vankiin mennessä he olivat Columbuksen mukaan jo täysin tehtäviensä tasalla. Columbus ei ole katsonut Viisasten kiveä kokonaan sitten maailmanensi-iltatapahtuman, mutta arvostaa kokemustaan kuitenkin suunnattomasti. Hän pitää myös edelleen jonkin verran yhteyttä Radcliffeen sekä Tom Feltoniin.

Columbus paljastaa myös tulevaisuuden ohjausfantasiansa: hän tahtoisi ohjata elokuvaversion vuonna 2016 julkaistusta Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmästä. ”Se on hieno näytelmä ja näyttelijät ovat nyt itse asiassa oikean ikäisiä rooleihinsa.” Kirottu lapsi sijoittuu 19 vuotta Kuoleman varjelusten tapahtumien jälkeen ja jatkaa hahmojen tarinaa suoraan siitä mihin se jäi kirjan epilogissa vuonna 2007. Nähtäväksi jää tuleeko Columbuksen unelma ikinä kuitenkaan toteutumaan; suuresta West End ja Broadway-suosiostaan huolimatta näytelmä on jakanut taikamaailman fanikuntaa voimakkaasti heti julkaisustaan lähtien.

Harry Potter ja viisasten kivi sai Suomen ensi-iltansa 23. marraskuuta 2001. Kaikki sarjan kahdeksan elokuvaa ovat katsottavissa HBO Max -suoratoistopalvelussa.

YouTube video

Lähde: Variety

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut