HBO-uutuus on koukuttava minisarja, mutta annetaanko siinä mahdollisesta murhaajasta liian hyvä kuva?

Colin Firth loistaa pääosassa.

4.6.2022 10:00

The Staircase yhdistelee mielenkiintoisella tavalla true crimeä ja draamasarjaa.

HBO Maxin minisarja perustuu tosielämän murhamysteeriin, josta on aiemmin tehty myös koukuttava samanniminen dokumenttisarja.  Se löytyy taas Netflixistä suomalaisella nimellä Murhaportaat?

Uutuussarjassa Colin Firth esittää amerikkalaista kirjailijaa Michael Petersonia, joka soittaa kotoaan hätäkeskukseen ja kertoo vaimonsa (Toni Collette) löytyneen elottomana portaiden juurelta.

Poliisi alkaa epäillä, että kyseessä ei ole onnettomuus, vaan kirjailija on murhannut vaimonsa. Peterson vakuuttaa syyttömyyttään, ja alkaa pitkällinen oikeustaistelu. Samalla tapauksesta kuvataan dokumenttia.

Vähitellen alkaa paljastua yhä uskomattomampia käänteitä.

Colin Firth esittää ristiriitaista päähahmoa tutulla vetovoimallaan. Sarjassa on muutenkin pätevä ja nimekäs näyttelijäkaarti, johon kuuluvat muun muassa Dane DeHaan ja Sophie Turner perheen lapsina sekä Michael Stuhlbarg huippulakimiehenä ja Juliette Binoche dokumenttielokuvan leikkaajana.

Ennen kaikkea HBO-tuotanto on hallittu ja taitavasti tehty kokonaisuus, jonka voi katsoa mielenkiintoisena rinnakkaisteoksena dokumenttisarjalle.

Alkuperäisen dokumentin tekijät, ohjaaja Jean-Xavier de Lestrade mukaan lukien, eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä HBO:n sarjaan. Heidän mielestään keskushahmo esitetään siinä liian sympaattisessa valossa.

Onkin syytä muistaa, että minisarjassa on käytetty monia dramatisoituja aineksia, vaikka se pääpiirteittäin perustuukin todellisiin tapahtumiin.

Siinähän ei tietenkään ole mitään uutta, ja se on täysin sallittua, kun tehdään draamasarjaa, mutta on ymmärrettävää, että dokumentaristeja faktan ja fiktion sekoittaminen häiritsee.

The Staircasen esittelytekstissä ei väitetäkään sen kertovan totuutta, vaan että se on tositapahtumien inspiroima.

Ja totuuden nimissä on muistettava sekin, että dokumenttien tekijätkin kertovat aiheestaan usein vain oman rajatun näkökulmansa, joka saattaa johtaa katsojan harhaan. Kysykää vaikka Michael Moorelta.

Tähdet ★★★★

Jussi Huhtala

Lisää luettavaa