Maskeerausmestari kasailee hirviöitä, pikkutyttöjä ja lateksinaamareita Pasilan päämajassaan

16.3.2015 13:08

Episodi otti yhteyttä Head Hunter Storen omistajaan, alunperin Isosta-Britanniasta kotoisin olevaan Dean Claytoniin. Miekkonen on erikoistunut elokuvamaskeeraukseen: hän rakentelee omia asuja, lateksinaamareita ja muuta rekvisittaa Itä-Pasilassa toimivan kauppansa suojissa.

Head Hunter Storessa on myynnissä kaikenlaista elokuva-alan tarpeistoa aina figuureista julisteisiin ja muuhun keräilytavaraan. Clayton suunnittelee uusien kauppojen avaamista Australiaan, Britteihin sekä Ruotsiin.

Haastattelu: Niko Ikonen
Kuvat: Constantine Mort

Olet alunperin britti, miten ihmeessä päädyit Suomeen?

Dean Clayton: Kyllä, olen syntyperäinen britti. Tulen Pohjois-Lontoosta, jos tarkkoja ollaan. Muutin Suomeen jo 15 vuotta sitten Games Workshop -roolipeliyhtiön mukana. Johdin yhtiön Suomen osastoa monta vuotta, ennen kuin perustin Head Hunter Storen.

Millaista on elämä Suomessa? Onko jotain mitä kaipaat Briteistä?

DC: Elämä Suomessa on mukavaa! Keräilykulttuuri on kuitenkin kohtalaisen nuori ilmiö täällä, ja pieni väestömäärä tekevät yrityksen pyörittämisestä haastavaa. Onneksi ihmiset ovat hiljalleen löytämässä keräilyhommia. Olen aina halunnut tukea keräilykulttuuria, sillä Suomessa ei tämän alan kauppoja juurikaan ole. Toivottavasti olen onnistunut siinä.

Kaipaan perhettäni… sekä parempaa ruokaa. Tuntuu siltä, että syön edelleen samaa ruokaa mitä sain 15 vuotta sitten. Onneksi käyn paljon ulkomailla, joten voin vain ahtaa pakuni täyteen erilaista ruokaa kun olen palaamassa kotiin.

head hunter pinhead

Mitkä ovat lempileffasi? Missä leffoissa ovat parhaat asut ja maskeeraukset?

DC: Rakastan Tähtien sotaa, mutta kaikkien aikojen lempileffani on John Carpenterin The Thing – ”Se” jostakin. Rakastan leffan tunnelmaa ja Rob Bottinin erikoisefektejä.

Parhaat asut ja maskeeraukset ovat Tähtien sodissa. Ne ovat niin ikonisia. Erityisesti Jabba the Hutt, Boba Fett sekä Darth Vader ovat unotumattomia klassikoita.

Nykyään emme oikeastaan edes näe maskeerausta tai käsin tehtyjä erikoisefektejä, se on kaikki tietokoneella luotua! Uskon kuitenkin, että tietokone-efektit ovat väistymässä ja palaamme luonnollisempaan suuntaan.

Mitkä ovat suurimmat elokuvatuotannot joihin olet osallistunut?

En ole oikeastaan työskennellyt elokuvissa vielä. Etsimme juuri Night Satan and the Loops of Doom -kokopitkälle elokuvalle rahoitusta, joten kuvaamme siitä 25-minuuttisen demoleffaa. Siinä on muutama hahmo ja olento, jotka olen luonut. Päähahmo, josta en voi vielä oikeastaan puhua, on jotain mitä katsojat eivät ole vielä nähneet. Ohjaaja on todellinen visionääri!

Tein Timo Vuorensolan (Iron Sky) kanssa kanssa mainosprojektin viime vuonna, ja sitä oli todella hauska tehdä. Rakensin heille kaksi Apollo-avaruuspukua… päivässä!

Mitä sinulla on rakenteilla tällä hetkellä?

DC: Night Satanin jälkeen olen tekemässä Judge Dredd -maailman ”Dark Judgesien” -rintakuvat sekä Heath Ledgerin elävän kokoisen Jokerin ja tämän apurit GAMEX-messuja varten Ruotsiin. Veistän ja muovaan Jokerin ja kätyreiden naamat, ja luon heidän asunsa. Minulla on aseita ja feikkidollareita, jotta saan kokonaisuuden täydelliseksi.

Alla hieman lisätietoa Deanin uskomattoman hienoista luomuksista:

judge death

Judge Death

Tämä on oikea cosplay-asu, jonka ruotsalainen asiakas tilasi. Minulla meni noin 2 kuukautta rakentaa se täysin omin käsin. Käytin siinä Tähtien sodan hahmo Jango Fettin kypärää, ruotsalaisia sotilasvarusteita ja lätkävarustuksia. Tietenkin prosessiin kuului myös todella paljon muokkailua, muovaamista ja veistämistä.

head hunter samara

Samara (The Ring)

Hän on vain jotain minkä halusin valmistaa kauppaa varten. Hän on seisoskellut nurkissa vuoden verran. Sain sen kuitenkin juuri myytyä Alppilassa toimivalle One Eye Tattoolle. Rakensin Samaran mallinuken päälle ja veistin hänen naamansa. Puvun tein hääasusta, jonka löysin jostain.

frankenstein

Frankensteinin hirviö

Tämä on itse asiassa rakennussarja, jolle tein yläruumiin. Halusin vain maalata hirviön. Olen tehnyt näitä kaksi: yksi värillisenä sekä tämän mustavalkoisen. Haluan tehdä vielä kolmannen, jolla on koko kroppa ja hän makaisi sähköpöydällä, mutta tarvitsisin enemmän tilaa, jossa voisin säilyttää luomusta.

Vieraile Head Hunter Storessa Pasilassa: Opastinsilta 7b, Itä-Pasila. Storen webbisivut täällä sekä Facebook-sivu täällä.

Lisää luettavaa