Oscar-voittaja hittileffa onkin kopio? Kirjailija haastoi studion oikeuteen

Kirjailija Tess Gerritsen on haastanut Warner Bros. -tuotantoyhtiön oikeuteen. Korvaukseksi hän haluaa 2.5 prosenttia Gravityn tuotoista.

Gravity on tuottanut maailmanlaajuisesti yli 716 miljoonaa dollaria.

WB:n tytäryhtiö New Line Cinema osti vuonna 1999 oikeudet Gerritsenin kirjaan, jonka nimi on myös Gravity, eivätkä yhtäläisyydet lopu siihen: sekä elokuvan että kirjan päähenkilönä on naisastronautti, joka jää avaruuden armoille muun ryhmän kuoltua.

Gerritsenin haasteen syynä ei ole kuitenkaan tekijänoikeusrikkomus. Sen sijaan hän syyttää WB:sia siitä, ettei tuotantoyhtiö ole maininnut elokuvan tuotantotiedoissa, että elokuva perustuu hänen kirjaansa. Vuonna 1999 tehdyn sopimuksen mukaan Gerritsenin nimen pitäisi olla esillä elokuvan lopputeksteissä ja markkinoinnissa.

Gerritsenin tietojen mukaan hänen Gravity-romaaninsa filmatisointi kariutui vuonna 2002. Gerritsenin asianajajan mukaan kirjailija ei aluksi välittänyt kirjan ja Oscar-voittaja elokuvan välisistä yhtäläisyyksistä. Esimerkiksi vielä lokakuussa Gerritsen sanoi faneilleen, ettei elokuva samankaltaisuuksista huolimatta perustu hänen kirjaansa.

Viimeisten kuukausien aikana kirjailija on kuitenkin saanut tarkemmin määrittelemätöntä tietoa, joka vakuutti hänet siitä, että ohjaaja-käsikirjoittaja Alfonso Cuarón käytti hänen kirjaansa yhdessä poikansa Jonasin kanssa kirjoittamansa käsikirjoituksen pohjana.

Cuarón ei ole kommentoinut haastetta.

Lähde: New York Times

(Episodi/JA)

Aiheeseen liittyvät jutut