Hittiohjaajan intiimimpi elokuva: ”Tämä kaistapäinen tarina oli pakko tehdä”

6.8.2013 10:00

Perjantaina ensi-iltaan tuleva toimintakomedia Pain & Gain pohjautuu tositapahtumiin kolmen kehonrakentajan rikoskierteestä Miamissa 1990-luvulla. Tarina on niin pähkähullu, että sitä on vaikea uskoa todeksi. Aivotonta kolmikkoa näyttelevät Mark Wahlberg, Dwayne Johnson ja Anthony Mackie.

Sun Gym -jengin nimellä tunnettu porukka nousi surullisen kuuluisaksi Miamissa 1990-luvulla, kun se tavoitteli amerikkalaista unelmaa oikopolun kautta. Aivoton ja sadistinen kolmikko kidnappasi punttisalilla personal trainerina työskennelleen Daniel Lugon varakkaan asiakkaan ja kuvitteli kävelevänsä auringonlaskuun seteliniput takataskussa pullistellen. Todellisuudessa rahat loppuivat pian ja kidnappaajat valitsivat uuden uhrin, kunnes heidät saatiin viimein kiinni.

Tällä hetkellä operaation pääjehu Lugoa odottaa kuolemantuomion täytäntöönpano floridalaisessa vankilassa, mikäli hänen viimeinen armahdusvetoomuksensa hylätään. Myös Lugon rikostoveri Adrian Doorbal sai kuolemantuomion. Jorge Delgado, johon elokuvan Paulin hahmo osittain perustuu, sai 15 vuoden tuomion, mutta hänet vapautettiin seitsemän vuoden vankeuden jälkeen.

Michael Bayn (Transformers-elokuvat, Bad Boys I ja II, Armageddon) ohjaama toimintakomedia on varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun ahneus, huumeet, steroidit ja harkintakyvyn täydellinen puuttuminen yhdistyvät. Miamissa asuva Bay oli kiinnostunut erikoisesta tarinasta.

– Nämä tyypit eivät arvostaneet mitä heillä oli, vaan he halusivat lisää. Kyse on ahneudesta ja amerikkalaisen unelman tavoittelemisesta väärin keinoin. Näiden ajatusten tarkasteleminen kiinnostivat minua, Bay kertoo.

Kyseessä on ohjaajalle henkilökohtaisesti tärkeä elokuva, sillä hän uhkasi olla tekemättä Transformers: Kuun pimeä puoli -rymistelyä, mikäli studio ei järjestäsi rahoitusta Pain & Gainille. Sopimus syntyi, mutta Pain & Gainin budjetti on murto-osa Bayn käyntikortiksi tulleiden megafilmien budjeteista. Niin ohjaaja kuin näyttelijät tekivät elokuvan sopuhintaan.

– Halusin tehdä vaihteeksi intiimimmän elokuvan. Kyse on niin uskomattoman kaistapäisestä tarinasta, että se oli pakko tehdä.

Bay ei tavannut ketään Sun Gym -jengin jäsenistä, mutta keskusteli tarinan julkisuuteen tuoneen toimittaja Pete Collinsin ja kolmikon tunteiden ihmisten kanssa.

– Monet punttisalikohtauksissa taustanäyttelijöinä olleet miehet tunsivat Lugon ja kumppanit. He kuvailivat heitä mukaviksi ja hurmaaviksi manipuloinnin mestareiksi. Sain parasta taustatietoa elokuvaa varten Ed Du Boiselta, joka työskenteli rikosta tutkivana etsivänä, sanoo Bay.

Mark Wahlberg olisi mielellään jututtanut Lugoa, jos se vain olisi ollut mahdollista.

– Halusin tavata Lugon, mutta minua ei kutsuttu kuolemantuomion täytäntöönpanoa odottavien osastolle vankilassa. Käytimme hahmojen luomiseen kaikkia muita lähteitä, ja pistimme oman persoonallisuutemme peliin näytellessämme heitä, Wahlberg toteaa.

Nykyisin seestynyt Wahlberg tuntee lain nurjan puolen liiankin hyvin. Hän sekaantui nuorena huumeisiin ja sai kahden vuoden vankeustuomion pahoinpitelystä 16-vuotiaana.

– Minulla on runsaasti elämänkokemuksia Lugon kaltaisista tyypeistä kotikaupungistani Bostonista. Ikävä kyllä, minulla on myös useita ystäviä, jotka ovat vankilassa loppuelämänsä.

Teksti: Johanna Juntunen, Miami

Lue lisää Pain & Gain -elokuvasta uudesta Episodista 7/2013.

 

Lisää luettavaa