Holokaustista hengissä selvinnyt 94-vuotias haukkui Oscar-voittajan alimpaan helvettiin: ”Rinnastit raivohullun julmuuden ja itsepuolustuksen toisiinsa”

Jonathan Glazer otti kiitospuheessaan kantaa Gazan tilanteeseen.

12.3.2024 22:30

Holokaustista selvinneiden järjestön (HFS) puheenjohtaja David Schaecter suomi avoimessa kirjeessään Oscar-voittaja Jonathan Glazerin kiitospuhetta kovin sanoin.

”Käytit tällaista alustaa rinnastaaksesi raivohullun julmuuden Israelin itsepuolustukseen Hamasin barbaariutta vastaan”, 94-vuotias Schaecter kirjoitti.

Glazerin The Zone of Interest voitti parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon. Glazer sanoi kiitospuheessaan:

”Tällä hetkellä seisomme lavalla ja sanoudumme irti siitä, että juutalaisuus ja holokausti on kaapattu miehityksen välineeksi. Elokuva kertoo siitä, mihin dehumanisaatio voi johtaa. Miehityksen johdosta viattomat ihmiset ovat joutuneet kärsimään. Sekä lokakuun 7. päivän iskussa, että hyökkäyksessä Gazaan – kaikki he ovat dehumanisaation uhreja”.

Shaecterin mukaan Glazerin kommentit olivat faktuaalisesti vääriä ja moraalisesti kestämättömiä. Glazerilla ei Shaecterin mukaan ole mitään asiaa puhua holokaustista kärsivien suulla.

”Olet juutalainen, teit elokuvan Auschwitzista ja voitit Oscarin. Hyvä sinä. Käytät puolitoista miljoonaa lasta vaatinutta joukkomurhaa Israelin kritisoimisen välineenä. Sinun tulisi hävetä”

”Miehitys”, josta puhut, ei liity holokaustiin mitenkään. Juutalaisen väestön oikeus asua alueella on satoja vuosia vanhempi kuin holokausti. Konflikti sai alkunsa siitä, että arabijohtajat eivät hyväkseet juutalaista kansaa naapurikseen”, kirjeessä sanotaan.

Lue kirje kokonaisuudessaan täältä.

EDIT: 14.3.2024 klo 15:50: Glazerin Oscar-puheen suomennosta korjattu.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia